Проф. Хайрабедян: Бразилският щам има 20 мутации и е най-опасен

Най-четени

Радев след инцидента с кола на НСО: Не виждам основание за смяна на директора, нека се установят реалните причини

Президентът Румен Радев не вижда основание за смяна на директора на Националната служба за охрана заради тежката катастрофа с...

Бивш бодигард: Анджелина Джоли саботирала връзката си с Брад Пит

Анджелина Джоли е обвинена, че се опитва да саботира и буквално да отрови връзката на децата си с Брад...

Ген. Коджейков: Има пропуски и грешки в охраната на Фицо

„Най-трудното за охраната е нападението от близко разстояние – от един метър, от упор, някой вади оръжие в тълпа...

Бразилският щам е най-опасен. Той има 20 мутации и за съжаление има много по-висока смъртност. Дори естественият, индивидуално придобит имунитет, може би няма да бъде достатъчен. В щата, в който има епидемия, минимум 50% от населението е прекарало вируса при първата вълна. Това заяви в ефира на NOVA професор Сорен Хайрабедян – директор на Института по биология и имунология на размножаването към БАН.

„Въпреки това в момента там има нова вълна. Не е задължително хората да прекарват вируса по-тежко. Възможно е този вирус да мутира в организма на човек и да създаде селекция ”, посочи още проф. Хайрабедян.

Според него как човек ще премине през вируса зависи от неговия организъм и генома му. Той подчерта, че има хора, които са по-податливи, има и такива, които го прекарват леко.

„Имунната система на всеки човек е различна и реагира по-различен начин. Хора, които имат имунитет, най-вероятно ще бъдат носители на новите щамове, но няма да развият тежка клинична картина. Не трябва да се панират всички. На имунната система и трябват няколко дни, за да изчисти вируса. Ваксинирането не дава 100% или 0% защита, то дава някаква защита. При всички е различно“, каза имунологът.

„Има повече смъртни случаи, тъй като голяма част от глобалното население не е имунизирано и не се е срещало с вируса. Този процент на податливи като бройка става повече, защото самите вируси много по-бързо заразяват”, обясни още проф. Хайрабедян.

През изминалата седмица СЗО отчете най-високата смъртност от COVID-19 до момента. Само за 7 дни над 96 000 души починаха от коварния вирус. А британски учени предупредиха, че над 4 000 щама на COVID в момента обикалят света.

„Световните тенденции са в план защита. Затварянето на моловете е една от мерките. Това, което наблюдаваме във Великобритания, много прилича на първия локдаун. Големият брой смъртни случаи се дължи на това, че новите варианти нося повече от една мутация, носят и нови мутации”, каза проф. Хайрабедян.

Той обясни, че когато вирусът зарази дадена клетка, той потиска рецептора, през който влиза. Молекулата има физиологични свойства – това е причината за по-бързото заразяване и по-тежко протичане на вируса.

Остави коментар

Напипшете Вашият коментар
Моля въведете Вашето име тук

Последни новини

Радев след инцидента с кола на НСО: Не виждам основание за смяна на директора, нека се установят реалните причини

Президентът Румен Радев не вижда основание за смяна на директора на Националната служба за охрана заради тежката катастрофа с...

Бивш бодигард: Анджелина Джоли саботирала връзката си с Брад Пит

Анджелина Джоли е обвинена, че се опитва да саботира и буквално да отрови връзката на децата си с Брад Пит, като им е казвала...

Ген. Коджейков: Има пропуски и грешки в охраната на Фицо

„Най-трудното за охраната е нападението от близко разстояние – от един метър, от упор, някой вади оръжие в тълпа и стреля. Всички охранители реагират,...

Иван Кръстев: Факт е, че „Европа е в режим на оцеляване“

"Путин не се стреми към възстановяване на Съветския съюз", казва Иван Кръстев пред швейцарския НЦЦ. Целта на руския президент е друга, смята българският политолог. Дали...

На 9 юни гласуваме със синя и зелена бюлетина

За първи път след повече от 20 години ще имаме цветни хартиени бюлетини на вота "2 в 1" на 9 юни. Това стана ясно...

Вижте още