Черквите, за които няма пари – срамът на нацията

Най-четени

Радев след инцидента с кола на НСО: Не виждам основание за смяна на директора, нека се установят реалните причини

Президентът Румен Радев не вижда основание за смяна на директора на Националната служба за охрана заради тежката катастрофа с...

Бивш бодигард: Анджелина Джоли саботирала връзката си с Брад Пит

Анджелина Джоли е обвинена, че се опитва да саботира и буквално да отрови връзката на децата си с Брад...

Ген. Коджейков: Има пропуски и грешки в охраната на Фицо

„Най-трудното за охраната е нападението от близко разстояние – от един метър, от упор, някой вади оръжие в тълпа...

Има черкви, които не бива да виждаме, може би, за да не се срамуваме, че са в такова състояние, една от тях е черквата „Св. Теодор Тирон“ край Бобошево.

Тя се намира край пътя Бобошево-Невестино-Кюстендил. Префучавате край нея по пътя за Невестино, без да знаете, че пропускате разрухата. И по-добре, че не я виждате. Важен е пътят, а не детайлите край него. А трябва да е обратното. Но не е така, защото разрухата е другата фасада на прокламираният просперитет. Вижте селата, пътищата към тях, осъдените на свобода – затвор от дошлата демокрация техни жители, както определи битието си един родопчанин.

На един от сводовете на черквата от XII век, полуизтрит е образа на Спасителя. Очите му се бели-невиждащи. Може би така трябва да бъде, за да не вижда, че го виждаме. Срам, тъга, нещо такова.

Стенописите все още греят в боите отпреди 7 века, макар, че от тях са останали само фрагменти. Ктиторски портрети, старозаветни сцени, някакви битки личат по порутената мазилка. Зидовете се разпадат, и макар покрит с нещо като саркофаг, храма е жив. Като надеждата, че ще дочака по-добри дни.

Преди 5 г. бе укрепен с 38 хиляди долара, отпуснати от Държавният департамент по инициатива на американския посланик Джеймс Уорлик, посетил го на 1 август 2012 г.. А го укрепиха, защото издигнатата през 1962 г. защитна дървена барака, играеща ролята на покрив рухна.

Вътре в храма е поставено скеле, което пречи да се разгледат стенописите. Провираш глава между дъските, за да видиш лицата на светците, които изтъняват и чезнат като пламъка на догаряща свещ, предаде БГНЕС.

Държава, която е блокирана и удавена от метър придошла вода и 30 см. сняг, че и от „плаващи пясъци“ не бива, не нещо повече – не заслужава да има история.

За „Свети Теодор Тирон“ няма пари, за да го възстановим, но пък за повредения от горелите боклуци мост само на 20 км. по-нататък похарчихме близо 2 милиона. И шест милиона за срутището преди Рилския манастир, което пак падна.

А Исус чака и поглед му става все по-празен, в очакване архитектурно-художественият паметник на културата с национално значение да се докопа до някоя европрограма за възстановяването му.

А иначе Община Бобошево се прочу преди години с построената обществена тоалетна с европари.

Народ, който строи с евросредства тоалетни, докато храмовете му се рушат не заслужава да има минало. Камо ли бъдеще.

Остави коментар

Напипшете Вашият коментар
Моля въведете Вашето име тук

Последни новини

Радев след инцидента с кола на НСО: Не виждам основание за смяна на директора, нека се установят реалните причини

Президентът Румен Радев не вижда основание за смяна на директора на Националната служба за охрана заради тежката катастрофа с...

Бивш бодигард: Анджелина Джоли саботирала връзката си с Брад Пит

Анджелина Джоли е обвинена, че се опитва да саботира и буквално да отрови връзката на децата си с Брад Пит, като им е казвала...

Ген. Коджейков: Има пропуски и грешки в охраната на Фицо

„Най-трудното за охраната е нападението от близко разстояние – от един метър, от упор, някой вади оръжие в тълпа и стреля. Всички охранители реагират,...

Иван Кръстев: Факт е, че „Европа е в режим на оцеляване“

"Путин не се стреми към възстановяване на Съветския съюз", казва Иван Кръстев пред швейцарския НЦЦ. Целта на руския президент е друга, смята българският политолог. Дали...

На 9 юни гласуваме със синя и зелена бюлетина

За първи път след повече от 20 години ще имаме цветни хартиени бюлетини на вота "2 в 1" на 9 юни. Това стана ясно...

Вижте още