Прокуратурата поиска доживотен затвор без право на замяна за Викторио Александров

Най-четени

Ребъл Уилсън разкри, че загубила девствеността си чак на 35

Актрисата Ребел Уилсън се надява да помогне на младите хора да се почувстват овластени, когато става дума за секс...

Автоматична Чернова

От 2021 г. досега в страната се проведоха избори общо седем пъти - пет за парламент, един за президент...

СУ и Съдебната палата получиха сигнали за бомба

Заплаха за поставено взривно устройство в Софийския университет "Св. Климент Охридски" е подадена тази сутрин, съобщиха за БТА от...

Софийска градска прокуратура (СГП) е внесла протест в Софийския апелативен съд (САС) срещу присъда на СГС, постановена по отношение на В.А. за извършени от него престъпления по чл. 115 от НК , по чл. 116, ал. 1, т.3, предл.2,алт.2,т. 4,предл.2, т. 5 и т. 12,предл.2, вр. чл. 115 от НК и по чл. 143, ал. 1,предл.1,алт.1 и алт.2 от НК.

С присъда от днес на 24-ти състав на СГС подсъдимият В.А. е признат за виновен по всички пунктове на обвинението. За престъплението по чл.115 от НК  – убийство на Д.М., на подсъдимия е наложено наказание „лишаване от свобода“ в размер на 15 /петнадесет/ години.

За престъплението по чл. 116, ал.1,  вр. чл. 115 от НК – убийство на малолетната си дъщеря, която се намирала в безпомощно състояние, на В.А. е наложено наказание „лишаване от свобода“ в размер на 20 /двадесет/ години, а за извършената принуда по отношение на таксиметров шофьор, за която е употребил сила и заплаха, е наложено наказание „лишаване от свобода“ в размер на 1 /една/ година.

С цитираната присъда на основание чл.23, ал.1 от НК на подсъдимия е наложено едно общо най-тежко  наказание  – „лишаване от свобода“ за срок от 20  /двадесет/ години при първоначален „строг“  режим.

СГП намира така постановената присъда за неправилна и незаконосъобразна със следните съображения:

Присъдата в частта относно размера на наложените наказания е явно несправедлива. Доказателствата по досъдебното производство недвусмислено сочат, че е извършено умишлено убийство на 2 лица – млада жена и детето й. По делото се установява, че деянието е извършено хладнокръвно. Подсъдимият по професия е охранител.  За заемането на длъжността се изисква преминаване на лицата през психологически тест, като това обстоятелство обуславя по-висока психическа устойчивост. В.А. успешно е преминал  този   тест,  т.е.  той е бил с добра психическа  устойчивост. СГП намира  за  неотносимо  изнесеното от защитата  твърдение, че В.А. е бил подлаган на постоянен тормоз  от  семейството  на   Д.М. ,  поради  което е  извършил деянието.

Подсъдимият е  извършил  второто   деяние  –   убийството на собствената  му  дъщеря,  която е била на година  и  една  седмица, седем  часа  след първото  убийство. Имал е достатъчно време да осмисли поведението си и да се предаде  на органите  на реда.  Вместо това, той се е разходил  в парка, а  после е извършил друго престъпление – принуда по отношение на  таксиметровия  шофьор с пистолет. Впоследствие В.А. е легнал да спи и при пристигането на  органите  на  реда хладнокръвно е застрелял спящата си дъщеря.

СГП намира, че така постановената присъда е в разрез с обществените  интереси, с морала и основните ценности  на  обществото. Тя се явява  несъразмерно малка и несправедлива с оглед на извършените престъпления.

В протеста си СГП е поискала САС да измени наложената присъда и на подсъдимия В.А. да бъде наложено най-тежкото предвидено в закона наказание, а именно – доживотен затвор без право на замяна.

Остави коментар

Напипшете Вашият коментар
Моля въведете Вашето име тук

Последни новини

Ребъл Уилсън разкри, че загубила девствеността си чак на 35

Актрисата Ребел Уилсън се надява да помогне на младите хора да се почувстват овластени, когато става дума за секс...

Автоматична Чернова

От 2021 г. досега в страната се проведоха избори общо седем пъти - пет за парламент, един за президент и вицепрезидент и един местен...

СУ и Съдебната палата получиха сигнали за бомба

Заплаха за поставено взривно устройство в Софийския университет "Св. Климент Охридски" е подадена тази сутрин, съобщиха за БТА от МВР. На електронен адрес във висшето...

Вижте къде в България вече има умни домове

Какво представлява умната енергия, технологиите, свързани с нея и начина на използване, както и връзките ѝ с климатичните промени? Статията акцентира върху това как...

Един от възможните служебни премиери подаде оставка

Един от възможните варианти за служебен премиер - заместник-омбудсман Елена Чернева-Маркова, подава оставка. Това стана ясно, след като от председателя на парламента Росен Желязков, който...

Вижте още