Твърденията за китайски затворници – донори на органи, остават противоречиви

Най-четени

Радев след инцидента с кола на НСО: Не виждам основание за смяна на директора, нека се установят реалните причини

Президентът Румен Радев не вижда основание за смяна на директора на Националната служба за охрана заради тежката катастрофа с...

Бивш бодигард: Анджелина Джоли саботирала връзката си с Брад Пит

Анджелина Джоли е обвинена, че се опитва да саботира и буквално да отрови връзката на децата си с Брад...

Ген. Коджейков: Има пропуски и грешки в охраната на Фицо

„Най-трудното за охраната е нападението от близко разстояние – от един метър, от упор, някой вади оръжие в тълпа...

В болниците и затворническата система на Китай можете да намерите едни от най-мрачните истории на 21 век.

Ако сте получили трансплантация на органи в Китай през последните няколко десетилетия, има голяма вероятност тя да е взета от екзекутиран затворник против волята му. Липсата на доставки на органи отвори вратите за незаконен трафик на органи и тяхното принудително събиране. Много от тези затворници не са убийци или изнасилвачи, а „затворници заради съвестта си“, които са били арестувани заради политическите или религиозните си убеждения.

Свидетелствата

През октомври 1995 г. Уанг Гуоки работи като лекар за китайската армия в затвор в провинция Хъбей, когато става свидетел на екзекуции на затворници, които променят живота му. Докато все още правят последните си вдишвания, били докарани лекари за събиране на органи на затворниците за целите на трансплантация.

„Работата ми изискваше да премахна кожата и роговиците от труповете на над сто екзекутирани затворници и на няколко жертви на умишлено извършени екзекуции“, каза той пред Конгреса на САЩ през юни 2001 г.

През последните две десетилетия редица свидетели на операциите напуснаха Китай и свидетелстваха за подобни ужаси, които са преживели. Като част от доклада на Килгор-Матас, частен разследващ доклад за твърдения за принудително вземане на органи в Китай, Дейвид Килгор говори с бившата съпруга на китайски хирург, който отстрани около 2000 роговици от екзекутирани затворници на Фалун Гонг.

„Обикновено на тези практикуващи Фалун Гонг се инжектира инжекция, която причинява сърдечна недостатъчност. По време на процеса тези хора бяха премествани в операционните, за да им бъдат отстранени органите “, спомня си тя. „Видимо сърцето спря да бие, но мозъкът все още функционираше. Тези хора [тогава] бяха преместени в други операционни зали за отстраняване на сърцето, черния дроб, бъбреците … След отстраняването на бъбреците, черния дроб и кожата им останаха само кости и плът. Телата бяха хвърлени в котелното в болницата. “

Системата

Системата все още е забулена в мистерия и като такава няма ясни доказателства, които категорично да доказват мащаба на проблема. Също така не е ясно колко широко разпространен е проблемът понастоящем. Въпреки че китайското правителство призна, че е вземало органи от затворници през 90-те и 2000-те, то предприе действия практиката да приключи през 2015 г. Сега китайските власти казват, че са преминали към напълно законна програма за трансплантация на органи, която използва само доброволни донори.

Въпреки това мнозина твърдят, че статистиката предполага друго и практиката продължава.

Китай е известен със съмнения относно публикуването на официални статистически данни за броя на екзекуциите и броя на трансплантациите на органи, които се извършват. Многобройни разследвания на журналисти и неправителствени организации показват, че техните статистически данни не се събират. Един основен доклад, „Кървавата реколта / клането“, посочва степента на екзекуциите и броят на органите, взети от екзекутирани затворници, който остава „държавна тайна“, добавяйки „ние сме убедени, че обемът на трансплантациите е значително по-висок от официалната цифра“. Друго проучване, публикувано през януари 2019 г., извърши криминалистичен анализ на данните за донорството на органи между 2010 и 2018 г. Те откриха „систематично фалшифициране и манипулация на официален набор от данни за трансплантация на органи“ и стигнаха до заключението, че твърденията на Китай за реформа са категорично под въпрос.

Китай бързо се превръща в световен лидер по трансплантации на органи по брой операции – над 1 милион трансплантации от 2000 г. насам, но все още има относително малко доброволни дарения на органи в страната. Поради културни причини китайците обикновено не са склонни да даряват своите органи след смъртта. И така, откъде идват органите?

„Да кажем, китайското правителство твърди, че правят около 10 000 операции всяка година, но това изглежда много нереалистично, когато се разгледат фактори като капацитет на болниците и количеството ресурси, които те влагат в трансплантациите. Тази „официална“ квота може по същество да бъде изпълнена от няколко болници, а над 200 болници правят трансплантации “, каза Сара Кук, старши изследователски анализатор за Източна Азия във Freedom House, пред IFLScience.

„Когато погледнете самоотчитането на местно ниво и отделни болници, казващи колко трансплантации са направили, получавате приблизителна оценка в диапазона от 60 000 до 100 000“, твърдят от организацията.

 

Остави коментар

Напипшете Вашият коментар
Моля въведете Вашето име тук

Последни новини

Радев след инцидента с кола на НСО: Не виждам основание за смяна на директора, нека се установят реалните причини

Президентът Румен Радев не вижда основание за смяна на директора на Националната служба за охрана заради тежката катастрофа с...

Бивш бодигард: Анджелина Джоли саботирала връзката си с Брад Пит

Анджелина Джоли е обвинена, че се опитва да саботира и буквално да отрови връзката на децата си с Брад Пит, като им е казвала...

Ген. Коджейков: Има пропуски и грешки в охраната на Фицо

„Най-трудното за охраната е нападението от близко разстояние – от един метър, от упор, някой вади оръжие в тълпа и стреля. Всички охранители реагират,...

Иван Кръстев: Факт е, че „Европа е в режим на оцеляване“

"Путин не се стреми към възстановяване на Съветския съюз", казва Иван Кръстев пред швейцарския НЦЦ. Целта на руския президент е друга, смята българският политолог. Дали...

На 9 юни гласуваме със синя и зелена бюлетина

За първи път след повече от 20 години ще имаме цветни хартиени бюлетини на вота "2 в 1" на 9 юни. Това стана ясно...

Вижте още