Представиха сертификата за ваксинация и здравното досие

Най-четени

Разпети петък е най-скръбният ден за християните

Днешният Велики, или Разпети петък, от Страстната седмица, е най-скръбният ден за християните. В него си припомняме за страданията,...

ДНК тест категорично показа, че Велико Минков е баща на бебето на Габриела

Велико Минков е баща на малкото дете на Габриела Славова - Пеева, обвинена в убийството на съпруга ѝ Пейо...

Писателка изригна срещу защитниците на рекламите на хазарт

Публикацията е от фейсбук страницата на писателката Мария Касимова-Моасе по повод актуалните новини, че депутатите забраниха рекламата на хазарт...

Министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов представи сертификата за ваксинация срещу COVID-19, както и функционалността на електронното здравно досие. Документът се връчва на имунизирания при поставяне на втората доза от препарата.

В сертификата се вижда кой е поставил ваксината и на коя дата се е случило това. Имената на човека са изписани и на кирилица, и на латиница. Той показва още кода, партидния номер на ваксината, нейното търговско наименование и в коя държава е поставена. Сертификатът може да бъде проверен от мобилен телефон чрез QR код. Той разполага с уникален номер не само за България, а и за целия ЕС.

„Важно е, че електронният сертификат вече е факт. Всеки един ваксиниран български гражданин може да го получи по два начина. Единият от тях е чрез електронен подпис. Тези, които нямат електронен подпис, от 1 февруари могат да получат сертификата от личните си лекари, които имат достъп до пациентското им досие”, обясни министър Ангелов.

Той посочи още, че на сертификата няма печат и подпис. Той се генерира от системата автоматично. За да не се допускат злоупотреби, министърът беше категоричен, че са направени няколко системи за сигурност.

Относно електронното направление той каза, че ще бъде надградено в края на март. Така ще е възможно издаването му за всички диагностични процедури, които са в обхвата на доболничната медицинска помощ.

Проф. Ангелов заяви, че националната здравна информационна система е приоритет. Тя ще бъде надграждана и към нея ще се добавят протоколите за скъпоструващите лечения, както и направленията за специалист.

„Аз не съм човекът, който иска да затваря сектори или бизнеси. Аз съм този, който иска да гарантира здравето на българските граждани и техния живот. Категорично не съм готов да плащаме цена с много загинали българи”, заяви здравният министър относно противоепидемичните мерки в страната.

Той посочи, че в момента е постигнат добър резултат и той е видим за всички. „Виждате на кое място сме по заболеваемост. Емоцията и нетърпението не са най-добрият съветник. В момента това е разумът”, добави проф. Ангелов.

Той поясни, че до четвъртък ще продължи да обсъжда и да се среща със заинтересованите от разхлабването на мерките страни.

„Сигурен съм, че ресторантьорите и работещите в моловете ще бъдат наши партньори. Не сме от двете страни на барикадата. България е една и хората са едни. За да има посетители в заведенията и търговските центрове, хората трябва да са живи и здрави. Тези, които говворят в момента, са здрави или излекувани”, коментира още здравният министър и призова да не се бърза с въпроси или решения, които касаят мерки.

Проф. Ангелов посочи, че не разбира заиграването на политиците със страховете на хората.

„Това е пагубно за нас като държава. Това е интервенция върху здравето на хората. Всяко едно такова заиграване е опасно. Те се стремят да получат политически ползи, но няма как качествата им да бъдат недостатъците на техните опоненти”, категоричен беше той.

Остави коментар

Напипшете Вашият коментар
Моля въведете Вашето име тук

Последни новини

Разпети петък е най-скръбният ден за християните

Днешният Велики, или Разпети петък, от Страстната седмица, е най-скръбният ден за християните. В него си припомняме за страданията,...

ДНК тест категорично показа, че Велико Минков е баща на бебето на Габриела

Велико Минков е баща на малкото дете на Габриела Славова - Пеева, обвинена в убийството на съпруга ѝ Пейо Пеев. Това показват резултатите от...

Писателка изригна срещу защитниците на рекламите на хазарт

Публикацията е от фейсбук страницата на писателката Мария Касимова-Моасе по повод актуалните новини, че депутатите забраниха рекламата на хазарт и различни организации и медии...

Вижте как туроператор ви скубе, без да подозирате

"БОНУС пакет МАКСИМАЛНА СИГУРНОСТ" в случай на смърт на пътуващия е включил туроператор в офертата си за организирано туристическо пътуване. Това съобщи в ефира...

Тихомир Безлов: Може и да не бъдат приети окончателно промените в Закона за хазарта

Рекламата на хазарт е забранена и в момента, но регулаторите пренебрегват това. Това каза пред БНР Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията във...

Вижте още