Бюджетът ще пострада без инвестиции в икономиката

Най-четени

Днес празнуваме Лазаровден!

В миналото на днешния празник момците от селото са искали ръката на своята избраница   Днешния ден християните посвещават на Лазар,...

Кунчев каза ще обявят ли извънредна епидемична обстановка заради коклюш

Няма да се въвежда извънредна епидемична обстановка в страната заради разпространението на коклюш, защото не е необходимо,  съобщи главният...

Надежда Йорданова: НС е във ваканция, но винаги може да се върне на работа

"Не сме в ситуация, при която два месеца да няма парламент. Това, че Народното събрание е във ваканция, не...

Правителството трябва да се насърчат инвестициите в реалната икономика, включително чрез Националния план за възстановяване и устойчивост. В противен случай сме обречени на бавно излизане от кризата.

Никой не разполага с точните данни за загубите, които пандемията от коронавирус нанесе на българската икономика и бизнес. Оценка може да бъде направена на база на информацията, която се подава от Националния статистически институт и анкетите на членовете на нашата Асоциация на индустриалния капитал.

ЕК прогнозира 5,1% спад на БВП на България през 2021 г., нашата оценка е за по-малък спад, който се движи в границите между 4-5%.

Тук искам да отбележа, че трябва да направим разлика между БВП и продажбите и загубите на компаниите. Ако миналата година БВП възлиза на приблизително 120 млрд. лв., приходите от продажби – 380 млрд.

През 2020 г. очакваме спад от приходите на продажби в размер на 35 млрд. лв. спрямо 2019 г. Спадът на износа към всички страни е около 8%.

Това, което наистина е притеснително е загубата на работни места. Седмичната статистика, която оповестява НСИ, от месец февруари до миналата седмица показва, че имаме загубени 156 хиляди работни места. Това е разликата между освободените и назначените за този период. Данните показват едно значително покачване на безработицата при намаляване на заетостта и работните места като цяло.

Най-притеснителното е големият спад на инвестициите. Той е над 10%. ЕК прогнозира 11,5%. Лошото е, че този спад идва при много ниски докризисни нива. Имаме инвестиции отнесени към БВП през последните три години преди кризата от порядъка на 17-18%. От тези ниски нива имаме нов значителен спад през 2020 г. и очакван спад през 2021 г.

Поради тази причина са и нашите критики към Националния план за възстановяване и устойчивост. От ЕК получаваме по този план около 11 млрд. Много малка, да не кажа нищожна част от тях са насочени към насърчаване на инвестициите в реалната икономика, в съществуващите предприятия. Т.е. в тези, които хранят семействата и държавата, които направиха така, че бюджетът за миналата година да бъде с по-големи приходи.

Проблемът не е в моментното състояние на нещата, а в средносрочната перспектива, защото не се насърчават инвестициите и не се подпомагат компаниите в нужната степен в тези кризисни времена.

Работодателите, синдикатите и гражданският сектор обсъдихме проекта за Националната програма за възстановяване и устойчивост и отправихме много сериозни, но конструктивни и градивни критики. Трябва да се увеличи дела на средствата за инвестиции в съществуващите предприятия, за иновации, за цифровизация, за производството и съхраняване на електроенергия от ВЕИ за собствени цели. Предлагаме сумата за тези цели да бъдат значително увеличена, защото в момента е нищожна, клоняща към нула.

Проблемите, които днес изглеждат най-остри в това предизборно време и водещи до отлив и прилив на гласове, в средносрочна перспектива не са най-острите. Трябва да се намери кураж и мъжество и да се погледне напред, а не само за 3 месеца.

Липсата на стимули за насърчаване на инвестиции ще доведе до по-малък икономически растеж, по-бавен темп на скъсяване на дистанцията с развитите европейски страни, по-бавно достигане на средното равнище в ЕС и по-бавно излизане от сегашната криза, предизвикана от коронавируса.

Васил Велев, председател на УС на АИКБ. Анализът е направен за БГНЕС.

Остави коментар

Напипшете Вашият коментар
Моля въведете Вашето име тук

Последни новини

Днес празнуваме Лазаровден!

В миналото на днешния празник момците от селото са искали ръката на своята избраница   Днешния ден християните посвещават на Лазар,...

Кунчев каза ще обявят ли извънредна епидемична обстановка заради коклюш

Няма да се въвежда извънредна епидемична обстановка в страната заради разпространението на коклюш, защото не е необходимо,  съобщи главният държавен здравен инспектор доц. Ангел...

Надежда Йорданова: НС е във ваканция, но винаги може да се върне на работа

"Не сме в ситуация, при която два месеца да няма парламент. Това, че Народното събрание е във ваканция, не означава, че при определени ситуации...

Ангел Кунчев: При епидемията от коклюш мерките няма да са толкова строги

Дори да се обяви епидемия от коклюш, няма да се наложат толкова строги противоепидемични мерки, каквито имаше по време на COVID пандемията, каза в...

Коментар: Външно не е за аматьори

МвнР не биваше да се оставя в ръцете на счетоводител одитор, пък бил той и служебен премиер. Дипломацията е твърде важна работа, за да...

Вижте още