Германия предприема още по-голямо затягане на противоепидемичните мерки

Най-четени

Валентин Мундров: Няма да има проблеми с машинното гласуване

Не смятам, че ще има проблем с машинното гласуване, каза в предаването "Събуди се" по Нова ТВ служебният министър...

България вече е в предизборна кампания

От полунощ официално започна предизборната кампания за изборите за Народно събрание и Европейски парламент. Тя ще продължи до 24:00 ч....

Вижте номерата на партиите в бюлетините за вота на 9 юни

Централната избирателна комисия изтегли в сряда номерата на партиите и коалициите в бюлетината за гласуване за предсрочните парламентарни избори...

Институтът „Роберт Кох“, натоварен с епидемиологичния надзор в Германия, подкрепя затягането на мерките в тази страна, която регистрира днес рекорден брой смъртни случаи, свързани с ковид, предаде Франс прес.

„Сегашните мерки за мен не са пълно затваряне, все още има твърде много изключения“, каза на пресконференция шефът на института Лотар Вилер.

Германия прие преди няколко седмици стриктни мерки – от затваряне на училищата, през драстични ограничения на броя на хората, които могат да се съберат на едно място, до затваряне на барове, ресторанти и магазини, които не продават стоки от първа необходимост.

Смятана за „отличник“ в справянето с пандемията през пролетта, Германия бе ударена през есента с пълна сила от втора вълна инфекции, въпреки предпазните мерки. За последните 24 часа бяха регистрирани 25 164 нови случая и 1244 починали.

Очаква се до 25 януари канцлерката Ангела Меркел и премиерите на 16-те провинции да обявят нови мерки.

Институтът „Роберт Кох“ смята, че с появата на британския и южноафриканския щам на коронавируса, които са по-заразни, ситуацията може да се влоши.

Над 843 000 души или 1 процент от населението са били ваксинирани до днес. „До края на годината ще сме овладели тази пандемия“, каза Вилер.

Германският град Майсен е изправен пред драстичен ръст на броя на жертвите на КОВИД-19, пише АФП в репортажен материал. Той се намира в източната провинция Саксония, която бе относително пощадена през пролетта от първата вълна, но сега е един от най-засегнатите от пандемията региони.

Йорг Шалдах е директор на крематориум в Майсен и никога през живота си не е бил свидетел на толкова дълъг период с толкова много починали. „Започна в средата на ноември. Числата не спират да растат“, каза той. „Проблемът е, че погребалните хладилни камери са пълни. Ние сме в бедствено положение“, казва той.

Затова ковчезите вече се нареждат в залата за траурни церемонии, предвидена по принцип за близките на покойните. На някои ковчези пише „Опасност от инфекция“, на други е написано с тебешир „корона“, много ковчези имат надпис „Без погребална церемония“. Дори има ковчези, които са наредени по коридорите, в очакване на кремация.

Остави коментар

Напипшете Вашият коментар
Моля въведете Вашето име тук

Последни новини

Валентин Мундров: Няма да има проблеми с машинното гласуване

Не смятам, че ще има проблем с машинното гласуване, каза в предаването "Събуди се" по Нова ТВ служебният министър...

България вече е в предизборна кампания

От полунощ официално започна предизборната кампания за изборите за Народно събрание и Европейски парламент. Тя ще продължи до 24:00 ч. на 7 юни.  Във връзка с...

Вижте номерата на партиите в бюлетините за вота на 9 юни

Централната избирателна комисия изтегли в сряда номерата на партиите и коалициите в бюлетината за гласуване за предсрочните парламентарни избори и в бюлетината за избори...

Вижте събитията, с които отбелязваме Деня на Европа днес

Редица инициативи ще се състоят в страната по повод днешния Ден на Европа. В България той се отбелязва съгласно Постановление 54 на Министерския съвет...

AstraZeneca изтегля от световния пазар ваксината си срещу Covid-19

Ваксината на AstraZeneca срещу Covid-19 Vaxverzia ще бъде изтеглена от световния пазар. От вчера ваксината не е разрешена за употреба в Европейския съюз, след...

Вижте още