Тръмп – първият президент на САЩ, импийчван два пъти. Какво следва?

Най-четени

Иван Кръстев: Факт е, че „Европа е в режим на оцеляване“

"Путин не се стреми към възстановяване на Съветския съюз", казва Иван Кръстев пред швейцарския НЦЦ. Целта на руския президент...

На 9 юни гласуваме със синя и зелена бюлетина

За първи път след повече от 20 години ще имаме цветни хартиени бюлетини на вота "2 в 1" на...

Ще повлияе ли на България самоубийствената политика на РС Македония?

С желанието да денонсира договорите си с България, Гърция и ЕС, Скопие е на път да превърне еврочленството си...

След събитията от 6-и януари, Капитолия не е същата. Съединените американски щати са разединени, а за това светът обвинява един човек – Доналд Тръмп. Редица световни лидери осъдиха призивите на американския президент към привържениците му да излязат на протест след поражението му на президентските избори от Джо Байдън.

До този момент само двама президенти на САЩ са преминали процедура по импийчмънт – Андрю Джонсън през 1868 г. и Бил Клинтън през 1998 г. – и двамата в крайна сметка бяха оправдани и изпълниха мандатите си. В опита си да избегне импийчмънт, Ричард М. Никсън подава оставка през 1974 г.

Доналд Тръмп обаче, вероятно няма да бъде оправдан след внесеното искане за импийчмънт, а със сигурност влиза в историята като първия президент на САЩ, срещу когото се води втори процес по импийчмънт.  

Конституцията на САЩ позволява на Конгреса да отстранява президенти преди изтичането на техния мандат, ако достатъчно депутати гласуват, за да кажат, че президентът е извършил „държавна измяна, подкуп или други престъпления от висока степен“.

Още през далечната 1788 г., Александър Хамилтън описва импийчмънт престъпленията като „онези престъпления, които произтичат от неправомерно поведение на държавни служители или, с други думи, от злоупотреба или нарушаване на някакво обществено доверие“. Тези престъпления се отнасят главно до наранявания, нанесени веднага на самото общество.

Нанси Пелоси, най-високопоставеният демократ в Камарата на представителите, вече потвърди, че процедурата е започнала, като в същото време се обърна и към американските генерали да отнемат достъпа на Тръмп до кодовете за ядрени оръжия. В четвъртък Тръмп потвърди, че ще предаде мирно властта на наследника си Джо Байдън, след като в сряда негови поддръжници нахлуха в сградата на Конгреса в опит да обърнат резултатите от изборите през ноември.

Изявлението на Тръмп доведе до масовото напускане на Белия дом от министри и други официални лица. Същевременно той беше блокиран от всички социални мрежи. Twitter и Facebook спряха постовете на активния президент на САЩ, а Google, Amazon и Apple спряха и хостинга, и достъпа до приложението Parler, предпочитана социална мрежа сред привърженици на Тръмп.

Импийчмънт, но за кога

През декември 2019 г. премахване от длъжност на Доналд Тръмп беше гласувано успешно в Камарата на представителите, но впоследствие той беше лесно оневинен от Сената през февруари. Обвинението тогава беше заради разговори между Тръмп и украинския президент Володимир Зеленски за натиск за потенциално разследване срещу Джо Байдън, който вече беше кандидат за президент.

Новият процес по импийчмънт по всяка вероятност ще бъде успешен в Камарата на представителите, но едва ли ще доведе до отстраняването на Тръмп предсрочно – просто защото няма достатъчно време. Тръмп напуска поста на 20 януари, т.е. след по-малко от седмица. Трябва да отбележим, че той продължава да има съюзници сред републиканските сенатори.

Възможен е обаче импийчмънт и след като Тръмп напусне поста. Това би означавало, че той няма да бъде третиран с привилегиите на бивш президент на САЩ – без публично платена охрана и без възможност отново да заема държавен пост.

Двама републикански сенатори, които през февруари гласуваха против свалянето на Тръмп – Лиза Мърковски и Бен Сасе, вече сигнализираха, че този път са съгласни, че президентът трябва да бъде импийчнат. Други сенатори обаче са на мнение, че подобен процес би довел до още по-голямо разделение в страната в момент, в който обществото е в политическа, икономическа и здравна криза, а международната репутация на САЩ е разбита на парчета.

Импийчмънт е вторият избор, пред който са изправени Демократите в казуса с Доналд Тръмп.

Друга възможност за предсрочното премахване на Тръмп е 25-ата поправка на Конституцията на САЩ. Тя предвижда вицепрезидентът заедно с мнозинство от кабинета на президента да декларират, че той вече не може да изпълнява задълженията си. Така последните дни на администрацията биха били с президент Майк Пенс. Именно това се очаква да гласува днес Камарата на представителите.

Интересно е да се отбележи, че 25-ата поправка влиза в сила след покушението срещу Джон Кенеди, когато президентът на САЩ става физически неспособен да управлява нацията.

автор: ГЛЕДНА ТОЧКА

Остави коментар

Напипшете Вашият коментар
Моля въведете Вашето име тук

Последни новини

Иван Кръстев: Факт е, че „Европа е в режим на оцеляване“

"Путин не се стреми към възстановяване на Съветския съюз", казва Иван Кръстев пред швейцарския НЦЦ. Целта на руския президент...

На 9 юни гласуваме със синя и зелена бюлетина

За първи път след повече от 20 години ще имаме цветни хартиени бюлетини на вота "2 в 1" на 9 юни. Това стана ясно...

Ще повлияе ли на България самоубийствената политика на РС Македония?

С желанието да денонсира договорите си с България, Гърция и ЕС, Скопие е на път да превърне еврочленството си в химера, да обтегне докрай...

Пореден скандал тресе „Евровизия“

Европейската комисия заяви днес, че ще иска обяснение от организаторите на 68-ото издание на песенния конкурс "Евровизия", завършил в нощта на събота срещу неделя...

Радев към Силяновска: България не приема изявления и поведение, които противоречат както на Договора за приятелство

България не приема изявления и поведение, които противоречат както на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество от 2017 г., така и на други международни...

Вижте още