Първан Симеонов: България се намира в политическа киша

Най-четени

Радев след инцидента с кола на НСО: Не виждам основание за смяна на директора, нека се установят реалните причини

Президентът Румен Радев не вижда основание за смяна на директора на Националната служба за охрана заради тежката катастрофа с...

Бивш бодигард: Анджелина Джоли саботирала връзката си с Брад Пит

Анджелина Джоли е обвинена, че се опитва да саботира и буквално да отрови връзката на децата си с Брад...

Ген. Коджейков: Има пропуски и грешки в охраната на Фицо

„Най-трудното за охраната е нападението от близко разстояние – от един метър, от упор, някой вади оръжие в тълпа...

Малко е трудно хората да се ориентират за датата на изборите. Президентът каза 28 март, а след това започна да се отмята. ГЕРБ реагираха така, защото искат да покажат на хората, че не искат да управляват на всяка цена. Това заяви в ефира на Нова телевизия социологът от „Тренд“ Евелина Славкова.

„Датата ще се реши в зависимост от аргументите – политически или медицински. Може обаче да се създаде усещане, че този вот не е честен още преди да се е провел, което е голям проблем за каквито е да е избори“, добавя Славкова.

„България се намира се в политическа киша. Ще спечели всеки, които даде ясен хоризонт, дори и минимален. В момента има такава неопределеност в страната, неопределеност ни очаква и след изборите, че който успее да даде макар е малка определеност, печели. Давам пример – първият етап от кризата Борисов даде хоризонт и ситуационният му рейтинг му стигна до тавана. Сега казва, мерките са добри, технократите да кажат и рейтингът му е както обикновено“, коментира Първан Симеонов. Той бе категоричен, че при засилване на коронавируса, печелят повече партиите с твърди електорати, и най-вече – ГЕРБ.

Радев може да се надява, че ако не се получи Народно събрание да назначи служебен кабинет. Но всичко това са сметки без кръчмаря – коронавируса. Едно нещо обаче е сигурно – не знам какво ще стане с коронавируса. Другото ясно е, че ако опозицията загуби, ще обяви изборите за нечестни“, заяви Първан Симеонов от „Галъп“.
Симеонов прогнозира, че изборният процес и без друго ще бъде оспорван и няма значение кога ще е датата на вота.

„Хората започват да очакват, че изборите няма да са честни“, каза Евелина Славкова по повод стартиралия засилен дебат за честността на вота.
По думите на Славкова в българския избирател може да се създаде объркване, защото все още не сме решили въпроса с машините, а говорим за гласуване по пощата.
„От разказа, че изборите няма да са честни, губят всички политически формации“, подчерта тя.

„Има един урок от американската история. Хората вече разпознават лицемерието и политиканстването. Колкото повече играеш, толкова повече потъваш в плаващия пясък. Един открива път, пък той се срутва на следващия ден. Друг говори сума ти време срещу ГЕРБ, пък сега най-модната градска мълва е дали няма да си сътрудничат ГЕРБ и БСП в следващия парламент. Трети събира партийни застъпници и го нарича гражданско наблюдение. Народът ще разпознае всичко, ако види лицемерие. Позволявам си един съвет към участниците – по-малко игра!Хората не са толкова глупави и има много източници на информация“, каза Първан Симеонов.
Той сподели още: „Не е имало тежка подмяна на народната воля. Имало е машинации, но чак подмяна – не. Няма и сега да има.“

Като продължение на темата за лицемерието на политиците Славкова подчерта, че досега често сме ставали свидетели на клетви кой с кого няма да се коалира, но после се правят отстъпки в името на нещо.
„По-интересно е не колко политически сили ще влязат в парламента, а какви коалиции са възможни. Ако ГЕРБ спечели, всички ли ще се обединят срещу ГЕРБ?“, попита тя.
Не изключвам никакви варианти, подчерта специално Славкова.
Не изключвам и вариант, при който ГЕРБ и БСП да се сбият в контекста на коронавируса и да омаломощят останалите политически играчи, допълни тя.

„Имам чувството, че предстоящите парламентарни избори ще бъдат нулев тур за президентските“, каза Първан Симеонов.
По думите му има голямо поле за маневриране и „най-вероятно ще видим неща, които няма да се харесат много на народа.“

Остави коментар

Напипшете Вашият коментар
Моля въведете Вашето име тук

Последни новини

Радев след инцидента с кола на НСО: Не виждам основание за смяна на директора, нека се установят реалните причини

Президентът Румен Радев не вижда основание за смяна на директора на Националната служба за охрана заради тежката катастрофа с...

Бивш бодигард: Анджелина Джоли саботирала връзката си с Брад Пит

Анджелина Джоли е обвинена, че се опитва да саботира и буквално да отрови връзката на децата си с Брад Пит, като им е казвала...

Ген. Коджейков: Има пропуски и грешки в охраната на Фицо

„Най-трудното за охраната е нападението от близко разстояние – от един метър, от упор, някой вади оръжие в тълпа и стреля. Всички охранители реагират,...

Иван Кръстев: Факт е, че „Европа е в режим на оцеляване“

"Путин не се стреми към възстановяване на Съветския съюз", казва Иван Кръстев пред швейцарския НЦЦ. Целта на руския президент е друга, смята българският политолог. Дали...

На 9 юни гласуваме със синя и зелена бюлетина

За първи път след повече от 20 години ще имаме цветни хартиени бюлетини на вота "2 в 1" на 9 юни. Това стана ясно...

Вижте още