Демократите внасят в понеделник искане за импийчмънт на Тръмп

Най-четени

Гордана Силяновска-Давкова на премиера на Софийска опера в Скопие: Културната дипломация е по-силна от традиционната

Новата президентка на РС Македония Гордана Силяновска-Давкова бе сред специалните гости на премиерата на Софийската опера и балет в...

Радев след инцидента с кола на НСО: Не виждам основание за смяна на директора, нека се установят реалните причини

Президентът Румен Радев не вижда основание за смяна на директора на Националната служба за охрана заради тежката катастрофа с...

Бивш бодигард: Анджелина Джоли саботирала връзката си с Брад Пит

Анджелина Джоли е обвинена, че се опитва да саботира и буквално да отрови връзката на децата си с Брад...

Демократите в Камарата на представителите на САЩ планират да представят искане за импийчмънт срещу действащия президент Доналд Тръмп в призив за отстраняването му от длъжност, съобщава Reuters.

Председателката на Камарата на представителите, демократката Нанси Пелоси призова снощи президента Доналд Тръмп незабавно да подаде оставка след щурма на негови привърженици срещу Капитолия във Вашингтон.

Ако той не направи това, Камарата ще разгледа всяка възможна опция той да бъде отстранен от властта, каза тя и добави, че е дала инструкции на комисията по процедурата указание да подготви обвинението за импийчмънт на държавния глава въз основа на 25-ата поправка на конституцията на САЩ, която предвижда възможност за отстраняването му, ако е неспособен да изпълнява задълженията си.

Според информациите, в понеделник ще бъдат внесени официални обвинения за неправомерно поведение, подготвени от конгресмените-демократи Дейвид Сицилин, Тед Лиу и Джейми Раскин след нахлуването в Капитолия на поддръжници на Тръмп.

Отдавна съм казал, че Тръмп е негоден за поста, заяви  избраният за президент на САЩ Джо Байдън. Той не зае позиция по инициативата на демократите конгресмени за втори импийчмънт на Тръмп и каза, че това е работа на Конгреса.

„На репутацията ни в целия свят бяха нанесени щети, защото действащият президент на САЩ поощрява бандитска групировка. Това не може да продължава и трябва незабавно да бъде разследвано и виновните да бъдат привлечени към отговорност”, заяви Байдън пред журналисти в Уилмингтън, щата Делауеър. Той също посочи необходимостта да се провери действията на полицията при завземане на Капитолия от полицията.

Според „Ройтерс“ предложението за безпрецедентния втори опит за отстраняване на президент в рамките на един мандат ще бъде внесено в понеделник.

Бившият вицепрезидент за пореден път използва много остри думи срещу атакувалите Капитолия в сряда, като ги нарече „престъпници“ и „местни терористи“.

По думите му фокусът на вицепрезидента Камала Харис и екипа им е колкото може по-бързо да поемат властта, да въведат ред, да се заемат с пандемията и икономиката и да опитат да успокоят страната.

Междувременно ръководството на Републиканската партия не подкрепя идеята за нов опит за импийчмънт на Тръмп. Това се посочва в писмено изявление, разпространено в петък от лидера на републиканското малцинство в долната камара на законодателната власт Кевин Маккарти.

„Импийчмънтът на президента само 12 дни преди изтичането на мандата му само допълнително ще раздели страната ни“, се казва в документа.

Отделно Маккарти заяви и, че е установил диалог с избрания държавен глава Джо Байдън, чиято инаугурация ще се състои на 20 януари.

„Днес осъществих контакт с новоизбрания президент Байдън и планирам да разговарям с него за това как трябва да работим заедно, за да намалим напрежението и да обединим страната за решаване на проблемите на Америка“, каза Маккарти.

Призивите за импийчмънт на президента се разпространиха бързо в социалните медии – от конгресмени-демократи и коментатори до някои от републиканците.

Бившият директор на комуникациите на Белия дом при Тръмп Антъни Скарамучи е заявил пред Ройтерс, че Доналд Тръмп и избраните официални представители трябва да получат вот на недоверие и да бъдат отстранени от постовете.

„Те навредиха на нашия авторитет в международната общност и сега застрашават начина ни на живот“, казва той.

Джей Тимънс, президент и изпълнителен директор на Националната асоциация на индустриалците – една от големите американски бизнес организации – призова официалните власти да обмислят отстраняването на Тръмп от поста, отбелязва БТА. Според Тимънс Тръмп „предизвика насилие в опит да запази властта си и всеки избран лидер, който го защитава, нарушава клетвата си пред конституцията и отхвърля демокрацията в полза на анархията.

Двайсет и петата поправка на конституцията на САЩ определя случаите, при които вицепрезидентът поема поста на президент.

Остави коментар

Напипшете Вашият коментар
Моля въведете Вашето име тук

Последни новини

Гордана Силяновска-Давкова на премиера на Софийска опера в Скопие: Културната дипломация е по-силна от традиционната

Новата президентка на РС Македония Гордана Силяновска-Давкова бе сред специалните гости на премиерата на Софийската опера и балет в...

Радев след инцидента с кола на НСО: Не виждам основание за смяна на директора, нека се установят реалните причини

Президентът Румен Радев не вижда основание за смяна на директора на Националната служба за охрана заради тежката катастрофа с кола на службата край Аксаково,...

Бивш бодигард: Анджелина Джоли саботирала връзката си с Брад Пит

Анджелина Джоли е обвинена, че се опитва да саботира и буквално да отрови връзката на децата си с Брад Пит, като им е казвала...

Ген. Коджейков: Има пропуски и грешки в охраната на Фицо

„Най-трудното за охраната е нападението от близко разстояние – от един метър, от упор, някой вади оръжие в тълпа и стреля. Всички охранители реагират,...

Иван Кръстев: Факт е, че „Европа е в режим на оцеляване“

"Путин не се стреми към възстановяване на Съветския съюз", казва Иван Кръстев пред швейцарския НЦЦ. Целта на руския президент е друга, смята българският политолог. Дали...

Вижте още