Репортери без граници: Делото срещу Асанж поставя на карта бъдещето на журналистиката

Най-четени

Валентин Мундров: Няма да има проблеми с машинното гласуване

Не смятам, че ще има проблем с машинното гласуване, каза в предаването "Събуди се" по Нова ТВ служебният министър...

България вече е в предизборна кампания

От полунощ официално започна предизборната кампания за изборите за Народно събрание и Европейски парламент. Тя ще продължи до 24:00 ч....

Вижте номерата на партиите в бюлетините за вота на 9 юни

Централната избирателна комисия изтегли в сряда номерата на партиите и коалициите в бюлетината за гласуване за предсрочните парламентарни избори...

На 4 януари в 10:00 ч. окръжният съдия Ванеса Барайцер от Централния наказателен съд в Лондон ще обяви решението за екстардирането на Джулиан Асанж в САЩ.

По този повод неправителствената организация Репортери без граници отново осъди искането за екстрадиция на издателя на Уикилийкс и призовава за незабавното му освобождаване.

Ясно е, че случаят е политически мотивиран и има за цел примерът с Асанж да послужи за сплашване на медиите по целия свят, се казва в разпространена от организацията петиция. Ако правителството на САЩ успее да осигури екстрадицията на Асандж и да го съди заради приноса му в репортажи от обществен интерес, същият прецедент може да бъде приложен към всеки журналист навсякъде. Възможните последици от този случай не трябва да бъдат пренебрегвани. На карта е заложено бъдещето на журналистиката и свободата на печата, се казва още в текста.

От Репортери без граници е изпратена петиция до Министерството на правосъдието, Министерството на вътрешните работи и Министерството на външните работи, общността и развитието с призив британските власти да не екстрадират Джулиан Асанж.

Представители на неправителствената организация ще отидат в Централния наказателен съд в Лондон на 4 януари, за да се опитат да присъстват на изслушването и да проследят отблизо развитието на случая.

В началото на декември миналата година такъв апел до британските власти изпрати специалният докладчик на ООН по изтезанията Нилс Мелцер, припомня БГНЕС.

„Г-н Асанж не е престъпник, осъден на лишаване от свобода, и той не представлява заплаха за никого“, припомни специалният докладчик. Следователно продължителното уединено задържане на основателя на “Уикилийкс“ в затвор с висока степен на сигурност „не е нито необходимо, нито пропорционално и очевидно няма никакво правно основание“, каза Мелцер. Според него „страданието, което Асанж е изтърпял в резултат на продължителната изолация, е не само произволно задържане, но и изтезания и жестоко, нечовешко отношение“.

През 2010 г. Асанж беше обвинен в Швеция в сексуален тормоз и изнасилване . От юни 2012 г. той се укриваше в еквадорското посолство в Лондон, където беше задържян на 11 април 2019 г. по искане на САЩ. Съд в Лондон го призна за виновен за нарушаване на условията за гаранция и го осъди на 11 месеца затвор.

Изслушванията за екстрадиция започнаха на 2 май 2019 г. година. Стана ясно, че Министерството на правосъдието на САЩ е завело 18 наказателни обвинения срещу австралиеца Асанж. Той е обвинен в престъпления, свързани с най-големия случай на разкриване на класифицирана информация в историята на Съединените щати. В резултат на публикуването на тези материали в платформата WikiLeaks, на обществеността станаха известни редица престъпления, извършени от американски войници в Близкия Изток.

По всички обвинения в САЩ Асанж ще получи присъда до 175 години затвор.

Остави коментар

Напипшете Вашият коментар
Моля въведете Вашето име тук

Последни новини

Валентин Мундров: Няма да има проблеми с машинното гласуване

Не смятам, че ще има проблем с машинното гласуване, каза в предаването "Събуди се" по Нова ТВ служебният министър...

България вече е в предизборна кампания

От полунощ официално започна предизборната кампания за изборите за Народно събрание и Европейски парламент. Тя ще продължи до 24:00 ч. на 7 юни.  Във връзка с...

Вижте номерата на партиите в бюлетините за вота на 9 юни

Централната избирателна комисия изтегли в сряда номерата на партиите и коалициите в бюлетината за гласуване за предсрочните парламентарни избори и в бюлетината за избори...

Вижте събитията, с които отбелязваме Деня на Европа днес

Редица инициативи ще се състоят в страната по повод днешния Ден на Европа. В България той се отбелязва съгласно Постановление 54 на Министерския съвет...

AstraZeneca изтегля от световния пазар ваксината си срещу Covid-19

Ваксината на AstraZeneca срещу Covid-19 Vaxverzia ще бъде изтеглена от световния пазар. От вчера ваксината не е разрешена за употреба в Европейския съюз, след...

Вижте още