Еднократните маски – опасност за околната среда

Най-четени

Радев след инцидента с кола на НСО: Не виждам основание за смяна на директора, нека се установят реалните причини

Президентът Румен Радев не вижда основание за смяна на директора на Националната служба за охрана заради тежката катастрофа с...

Бивш бодигард: Анджелина Джоли саботирала връзката си с Брад Пит

Анджелина Джоли е обвинена, че се опитва да саботира и буквално да отрови връзката на децата си с Брад...

Ген. Коджейков: Има пропуски и грешки в охраната на Фицо

„Най-трудното за охраната е нападението от близко разстояние – от един метър, от упор, някой вади оръжие в тълпа...

Покритото лице вече е законово изискване в много обществени пространства по света. Но дори преди маските да станат задължителни, създаваха проблеми с отпадъците на сушата и в морето.

Един чист плаж през февруари в Хонг Конг намери 70 маски по 100 метра от бреговата ивица, като още 30 се появиха седмица по-късно. Съобщава се, че в Средиземно море маски са плавали като медузи.

Въпреки че на милиони хора им е било казано да използват маски за лице, са дадени малко насоки за това как да се изхвърлят или рециклират безопасно. Занапред ще са необходими милиарди маски всеки месец в световен мащаб. Без по-добри практики за обезвреждане се очертава екологично бедствие. По-голямата част от маските се произвеждат от дълготрайни пластмасови материали и ако се изхвърлят, могат да останат в околната среда от десетилетия до стотици години. Това означава, че те могат да имат редица въздействия върху околната среда и хората.

У нас пандемията от Covid-19 увеличи пластмасовото замърсяване и автомобилния трафик в населените места, сочи анализът на еколозите.

„Масово започнаха да използват повече личните си автомобили“, коментира Данита Заричинова от „За земята“. По-малкото вредни емисии в атмосферата бяха временно явление, отбелязва експертът: „Много самолети не летяха, нямаше никакви полети, което е добре за околната среда, но като леко се нормализираха нещата през лятото, пътуванията със самолети се увеличиха.“

Еколозите отчитат ръст на употребата на продукти за еднократна употреба, като медицински ръкавици или най-различни пластмасови опаковки: „Покрай този проблем се появиха инвестиционни предложения за правене на инсинератори за медицински отпадъци“. Но предложенията срещнаха съпротива.

В средносрочен и дългосрочен план животните и растенията също са засегнати. Чрез огромната си маса пластмасовите отпадъци могат да задушат околната среда и да разрушат екосистемите. Някои животни също не могат да разберат разликата между пластмасовите предмети и плячката им, като впоследствие се задавят парчета плат.

Дори и да не се задавят, животните могат да се хранят неправилно, тъй като материалите пълнят стомаха им, но не осигуряват хранителни вещества. По-малките животни също могат да се заплетат в ластика в маските или в ръкавиците, когато започнат да се разпадат.

С течение на времето пластмасата се разпада на по-малки парчета и колкото по-дълго платът е в околната среда, толкова повече тя ще се разлага. Пластмасата първо се разпада на микропластика и в крайна сметка на още по-малки нанопласти. Тези малки частици и влакна често са дълготрайни полимери, които могат да се натрупват в хранителните вериги. Само една маска може да произведе милиони частици, всяка с потенциал да пренася химикали и бактерии нагоре по хранителната верига и потенциално дори в хората.

Имайки предвид всичко това, трябва да предприемем следните стъпки, за да намалим въздействието от носенето на маска за лице:

  • Използвайте маски за многократна употреба без филтри за еднократна употреба.
  • Опитайте се да носите резервна, така че ако нещо се обърка с този, който носите, не е необходимо да използвате или купувате еднократна маска.
  • Ако все пак трябва да използвате маска за еднократна употреба, вземете я вкъщи (може и в чанта, ако трябва да я свалите) и след това я сложете направо в кошче с капак. Ако това не е възможно, поставете го в подходящ обществен кош.
  • Не поставяйте еднократни маски при отпадъка за рециклиране. Те могат да бъдат уловени в специализирано оборудване за рециклиране и да бъдат потенциална биологична опасност за работещите отпадъци.
  • Каквото и да правите, не ги изхвърляйте навън!

Остави коментар

Напипшете Вашият коментар
Моля въведете Вашето име тук

Последни новини

Радев след инцидента с кола на НСО: Не виждам основание за смяна на директора, нека се установят реалните причини

Президентът Румен Радев не вижда основание за смяна на директора на Националната служба за охрана заради тежката катастрофа с...

Бивш бодигард: Анджелина Джоли саботирала връзката си с Брад Пит

Анджелина Джоли е обвинена, че се опитва да саботира и буквално да отрови връзката на децата си с Брад Пит, като им е казвала...

Ген. Коджейков: Има пропуски и грешки в охраната на Фицо

„Най-трудното за охраната е нападението от близко разстояние – от един метър, от упор, някой вади оръжие в тълпа и стреля. Всички охранители реагират,...

Иван Кръстев: Факт е, че „Европа е в режим на оцеляване“

"Путин не се стреми към възстановяване на Съветския съюз", казва Иван Кръстев пред швейцарския НЦЦ. Целта на руския президент е друга, смята българският политолог. Дали...

На 9 юни гласуваме със синя и зелена бюлетина

За първи път след повече от 20 години ще имаме цветни хартиени бюлетини на вота "2 в 1" на 9 юни. Това стана ясно...

Вижте още