Учени: Растат подозренията, че ковид ваксината на Pfizer предизвиква редки алергични реакции

Най-четени

Разпети петък е най-скръбният ден за християните

Днешният Велики, или Разпети петък, от Страстната седмица, е най-скръбният ден за християните. В него си припомняме за страданията,...

ДНК тест категорично показа, че Велико Минков е баща на бебето на Габриела

Велико Минков е баща на малкото дете на Габриела Славова - Пеева, обвинена в убийството на съпруга ѝ Пейо...

Писателка изригна срещу защитниците на рекламите на хазарт

Публикацията е от фейсбук страницата на писателката Мария Касимова-Моасе по повод актуалните новини, че депутатите забраниха рекламата на хазарт...

Тежки алергични реакции при най-малко осем души, които са получили ваксината COVID-19, произведена от Pfizer и BioNTech през последните 2 седмици, може да се дължат на съединението PEG в РНК (mRNA), което образува основната съставка на ваксината, казват учени за списание Science. Подобна тРНК ваксина, разработена от Moderna, която беше разрешена за спешна употреба в Съединените щати в петък, също съдържа съединението, полиетилен гликол (PEG).

PEG никога преди не е бил използван в одобрена ваксина, но се среща в много лекарства, които от време на време са предизвиквали анафилактични пристъпи – потенциално животозастрашаваща реакция, която може да причини обриви, рязко кръвно налягане, задух и учестен пулс. Някои алерголози и имунолози смятат, че малък брой хора, изложени преди това на ПЕГ, може да имат високи нива на антитела срещу полиетилен гликола, излагайки ги на риск от анафилактична реакция към ваксината.

Други са скептични към подобно предположение. И все пак Американският национален институт по алергии и инфекциозни болести (NIAID) беше достатъчно загрижен да свика няколко срещи миналата седмица, за да обсъди алергичните реакции с представители на Pfizer и Moderna, независими учени и лекари, както и Администрацията по храните и лекарствата (FDA).

NIAID също така направи проучване в сътрудничество с FDA, за да анализира отговора на ваксината при хора, които имат високи нива на анти-PEG антитела или са имали тежки алергични реакции към лекарства или ваксини преди. „Докато не разберем, че наистина има дори минимален проблем с PEG, трябва да бъдем много внимателни, когато говорим за това като за краен резултат“, казва Алкис Тогиас, шеф на клона по алергии, астма и биология на дихателните пътища в NIAID.

Pfizer също казва, че „активно търси последващи действия“. В изявление, изпратено до Science, се отбелязва, че вече се препоръчва „подходящо медицинско лечение и наблюдение винаги да са на разположение“, в случай че ваксинираният развие анафилаксия.

Анафилактичните реакции могат да възникнат при всяка ваксина, но обикновено са изключително редки – около една на 1 милион дози . Към 19 декември Съединените щати са отчели шест случая на анафилаксия сред 272 001 души, получили ваксината COVID-19, според неотдавнашна презентация на Томас Кларк от Американските центрове за контрол и превенция на заболяванията (CDC); Обединеното кралство е отчело два случая. Тъй като mRNA ваксините Pfizer и Moderna използват нова платформа, реакциите изискват внимателен контрол, казва Елизабет Филипс, изследовател на свръхчувствителността към лекарства в Университетския медицински център Вандербилт, който присъства на заседание на NIAID на 16 декември. „Това е нещо ново“, казва тя.

Новините за алергичните реакции вече са създали безпокойство. „Пациентите с тежки алергии в САЩ се изнервят от възможността да не могат да се ваксинират, поне с тези две ваксини“, пише Тогиас в покана към участниците в срещата. „Алергиите като цяло са толкова често срещани сред населението, че това може да създаде резистентност срещу ваксините сред населението“, добавя Янош Шебени, имунолог от университета Semmelweis в Будапеща, Унгария, който отдавна изучава реакции на свръхчувствителност към ПЕГ и който също е присъствал събирането на 16 декември.

Паста за зъби и шампоан

Клиничните изпитвания на ваксините на Pfizer и Moderna, в които са участвали десетки хиляди хора, не откриват сериозни нежелани събития, причинени от ваксината. И двете проучвания изключват хора с анамнеза за алергии към компоненти на ваксините COVID-19; Pfizer също така изключва онези, които преди това са имали тежка нежелана реакция от всяка ваксина. Хората с предишни алергични реакции към храни или лекарства не са изключени, но може да са били недостатъчно представени.

Двете ваксини съдържат иРНК, обвита в липидни наночастици (LNP), които й помагат да се пренесе до човешките клетки, но също така действат като адювант, ваксинална съставка, която подсилва имунния отговор. LNP са „ПЕГилирани“ – химически свързани с молекули ПЕГ, които покриват външната страна на частиците и увеличават тяхната стабилност и продължителност на живота.

PEG също се използват в ежедневни продукти като паста за зъби и шампоан като сгъстители, разтворители, омекотители и овлажнители и се използват като слабително от десетилетия. Все по-голям брой биофармацевтици включват и ПЕГилирани съединения.

Дълго време се смяташе, че ПЕГ са биологично инертни, но все повече доказателства сочат, че не са. До 72% от хората имат поне някои антитела срещу ПЕГ, според проучване от 2016 г., водено от Самюел Лай, фармацевт-инженер от Университета на Северна Каролина, Чапъл Хил. Данните сочат, че това вероятно е в резултат на излагане на козметични и фармацевтични продукти. Около 7% имат ниво, което може да е достатъчно високо, за да ги предразположи към анафилактични реакции, установи изследването. Други проучвания също са открили антитела срещу PEG, но на по-ниски нива.

През 1999 г., докато работи в Изследователския институт на армията Уолтър Рийд, Шебени описва нов тип реакция, предизвикана от лекарството. Той нарече реакцията псевдоалергия, свързана с активиране на комплемента (CARPA), неспецифичен имунен отговор към лекарства на основата на наночастици, често ПЕГилирани, които са погрешно разпознати от имунната система като вируси.

Шебени вярва, че CARPA обяснява тежките анафилактични реакции, за които се знае, че се причиняват от някои ПЕГилирани лекарства. Екип, ръководен от Брус Съленджър, хирург от университета Дюк, е имал подобни проблеми с експериментален антикоагулант, съдържащ ПЕГилирана РНК. Екипът трябваше да спре изпитване фаза III през 2014 г., след като около 0,6% от 1600 души, получили лекарството, са имали тежки алергични реакции и един участник е починал . „Това спря процеса“, казва Съленджър. Екипът установи, че всеки участник с анафилаксия има високи нива на анти-PEG IgG. Но някои без нежелана реакция също са имали високи нива, добавя Съленджър. „Така че не е достатъчно просто да имаме тези антитела.“

Докато не разберем, че наистина имаме достатъчно доказателства за въздействието на PEG [полиетилен гликол], трябва да бъдем много внимателни, когато говорим за това като за краен резултат, заявяват учените.

Остави коментар

Напипшете Вашият коментар
Моля въведете Вашето име тук

Последни новини

Разпети петък е най-скръбният ден за християните

Днешният Велики, или Разпети петък, от Страстната седмица, е най-скръбният ден за християните. В него си припомняме за страданията,...

ДНК тест категорично показа, че Велико Минков е баща на бебето на Габриела

Велико Минков е баща на малкото дете на Габриела Славова - Пеева, обвинена в убийството на съпруга ѝ Пейо Пеев. Това показват резултатите от...

Писателка изригна срещу защитниците на рекламите на хазарт

Публикацията е от фейсбук страницата на писателката Мария Касимова-Моасе по повод актуалните новини, че депутатите забраниха рекламата на хазарт и различни организации и медии...

Вижте как туроператор ви скубе, без да подозирате

"БОНУС пакет МАКСИМАЛНА СИГУРНОСТ" в случай на смърт на пътуващия е включил туроператор в офертата си за организирано туристическо пътуване. Това съобщи в ефира...

Тихомир Безлов: Може и да не бъдат приети окончателно промените в Закона за хазарта

Рекламата на хазарт е забранена и в момента, но регулаторите пренебрегват това. Това каза пред БНР Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията във...

Вижте още