Каракачанов: Армията е с най-висок рейтинг като одобрение от обществото

Най-четени

Разпети петък е най-скръбният ден за християните

Днешният Велики, или Разпети петък, от Страстната седмица, е най-скръбният ден за християните. В него си припомняме за страданията,...

ДНК тест категорично показа, че Велико Минков е баща на бебето на Габриела

Велико Минков е баща на малкото дете на Габриела Славова - Пеева, обвинена в убийството на съпруга ѝ Пейо...

Писателка изригна срещу защитниците на рекламите на хазарт

Публикацията е от фейсбук страницата на писателката Мария Касимова-Моасе по повод актуалните новини, че депутатите забраниха рекламата на хазарт...

Ще има нова техника, това е нормално, тъй като 25 години армията беше пренебрегвана институция. На армията се гледаше като един декор за Гергьовден и по стар български обичай нашите политици смятаха, че като влезем в Европа, някой ще ни храни, а като влезем в НАТО, някой ще ни пази. Само че, такова нещо няма.

Това заяви за БНТ вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов.

Той напомни поговорката, че този, който не храни своя армия, храни чужда и даде за пример ситуацията в НАТО около конфликта Гърция – Турция. Каракачанов допълни, че трябва да подготвим българската армия, за да може да изпълнява своите задължения по Конституция – да има всички способности да защитава териториалната цялост и суверенитета на България.

Четири поредни години се увеличават възнагражденията на българските военнослужещи. Според министъра, службата в армията не е само въпрос на патриотизъм, а дава възможност за едно нормално развитие. Тази година армията е с най-висок рейтинг от всички институции, като одобрение на обществото.

„Хората са мотивирани от други убеждения, не от заплатата. Преди 4 години, когато станах министър, един войник взимаше 680 лв. Това за професията защитник на отечеството беше гавра“, заяви Каракачанов.

Според него, тази година за армията е свършена много работа.

„Беше подписан договор за 98 машини за специалните сили, които ще се произвеждат в българско предприятие в Самоков. Миналата седмица беше подписан договор между Министерство на отбраната и предприятието „Терем холдинг“ за модернизация на основния ни боен танк Т-72, върнаха се от ремонт и модернизация нашите самолети Су-25, беше направено доста за летателната годност и на самолетите Миг-29, беше сключен договорът също така за придобиване на два нови многофункционални патрулни кораба в нашия военноморски флот. На приятелска цена бяха придобити от кралство Нидерландия на два минни ловци за българския флот“, изброи министърът.

И допълни, че не може да се съгласи с някои политици популисти, които казват, че по времето на пандемия се харчели много пари.

„Напротив, тази година армията не похарчи едни близо 370 млн. лв., които ни бяха по бюджет. Направихме немалко икономии, за да бъдем адекватни към ситуацията с финансовата криза“, каза още той.

Скопските политици трябва да си изграждат своята идентичност на база на автентичните факти от тяхната история, отбеляза още Красимир Каракачанов по темата за отношенията с Република Северна Македония.

„Преди 140 години някои от нашите европейски партньори го създадоха този македонски въпрос. Винаги големите държави имат своите интереси и ги защитават малко по-брутално. В Европа има кръгове, партии и правителства, които имат своята визия, но да бъдат така добри да не ми го обличат в европейски аргументи. България не е наложила вето на Македония. Ние им казахме, че ще дадем съгласие за започване на преговорите, когато се поправят. Не може от I клас да се подготвят децата в омраза към българите. Населението се възпитава в омраза и то на база на неверни факти. Взема се българската история, фалшифицира се и на база на тази фалшифицираната информация се възпитава в омраза. Скопските политици трябва да си изграждат своята идентичност на база на автентичните факти от тяхната история“, посочи вицепремиерът.

Каракачанов посочи още, че ще се ваксинира, ако му бъде указано от главния лекар на Въоръжените сили – ген.-майор Мутафчийски. По думите му Българската армия е най-леко засегната от пандемията, като в момента има около 340 – 350 заразени и само 15 или 16 от тях са болница.

На въпрос как ВМРО ще се яви на следващите избори, Каракачанов заяви: „ВМРО се намира в коалиция и как ще се явим на следващите избори ще решим, след като седнем и го обсъдим с нашите коалиционни партньори“.

Остави коментар

Напипшете Вашият коментар
Моля въведете Вашето име тук

Последни новини

Разпети петък е най-скръбният ден за християните

Днешният Велики, или Разпети петък, от Страстната седмица, е най-скръбният ден за християните. В него си припомняме за страданията,...

ДНК тест категорично показа, че Велико Минков е баща на бебето на Габриела

Велико Минков е баща на малкото дете на Габриела Славова - Пеева, обвинена в убийството на съпруга ѝ Пейо Пеев. Това показват резултатите от...

Писателка изригна срещу защитниците на рекламите на хазарт

Публикацията е от фейсбук страницата на писателката Мария Касимова-Моасе по повод актуалните новини, че депутатите забраниха рекламата на хазарт и различни организации и медии...

Вижте как туроператор ви скубе, без да подозирате

"БОНУС пакет МАКСИМАЛНА СИГУРНОСТ" в случай на смърт на пътуващия е включил туроператор в офертата си за организирано туристическо пътуване. Това съобщи в ефира...

Тихомир Безлов: Може и да не бъдат приети окончателно промените в Закона за хазарта

Рекламата на хазарт е забранена и в момента, но регулаторите пренебрегват това. Това каза пред БНР Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията във...

Вижте още