Без почивка през деня – съветват учените

Най-четени

Фалшифицирали ли са документи Лена Бориславова и Кирил Петков?

"Не съм била търсена от органите на реда. По никакъв начин не се притеснявам от проверка, свързана с това общо...

ЦИК каза колко партии и коалиции ще се явят на изборите на 9 юни

Надявам се в началото на следващите дни да имаме избран изпълнител за машините за изборите за НС и ЕП...

Цветница е! Честит празник!

Цветница се отбелязва в неделята след Лазаровден, една седмица преди Великден. Нарича се още Връбница, Цветна неделя, Вая (Вайя),...

Ако имате 15 свободни минути, не сядайте за почивка и не се отпускайте, съветват учени психолози от Университет на Реймс Шампан-Ардени, Франция.

Вместо това, според ново проучване, трябва да излезете на бърз, лек джогинг. Това ще ви накара да се чувствате по-енергични от почивка, което ще ви повдигне настроението и от своя страна ще подобри когнитивните ви процеси.

Леките упражнения допринасят повече за засилване на когнитивните функции, отколкото релаксирането за същия период от време. И причината изглежда е, че движението повдига настроението и оставя хората да се чувстват по-енергични, отколкото да не правят нищо, според психолозите от университета в Реймс Шампан-Ардени, Франция. „Кратък пристъп на упражнения с умерена интензивност може да подобри ефективността на някои когнитивни процеси чрез повишаване на чувството за енергия“, пишат те в ноемврийския брой на Acta Psychologica.

Откритието хвърля светлина върху връзката между енергията, настроението и познанието, което не е изследвано задълбочено, според изследователите: „На практика досега в проучване не е изследвано дали има връзка между афективните реакции на силови физически упражнения и ефектите на силови упражнения върху когнитивните функции. “

Те разглеждат ефектите от почивката и умерените упражнения върху 101 млади и здрави мъже и жени студенти. Въз основа на предишни констатации изследователите подозираха, че такава връзка е съществувала и че това, което е причинило подобрено познание след тренировка, може да бъде тласък на енергия, който води до подобрено настроение и по-добра мозъчна функция, изразяваща се в по-бързи и по-точни резултати от когнитивните тестове .

почивка

За да установят тази връзка, изследователите тестват когнитивните способности и самооценката на настроението на изследваните субекти преди и след бягане или релаксация. Както подозирали психолозите, движението подобрява настроението, което пък увеличава когнитивното представяне.

Това, което изследователите обаче не очакват да открият е, че релаксирането всъщност значително намалява енергията и настроението. Въпреки това, в статията се посочва, че са необходими повече проучвания, за да се установи точната връзка между релаксацията и спада в настроението и енергията, предават от QUARTZ.

Изследваните субекти sa разпределени на случаен принцип да бягат или да релаксират с група в продължение на 15 минути. Тези упражнения са предшествани и последвани от когнитивни тестове и оценки на настроението.

След почивка или бягане, изследваните субекти попълват често използвана оценка на психичните състояния, разработена през 1992 г., наречена подскала (Бдителност – Активност) Vigor-Activity на Profile of Mood States (Профилиране на фазите на настроението). Участниците са помолени да оценят своите настроения и енергийни нива, като избират между седем варианта: „оживеност“; „активеност“; „енергичност“; „мощ“; „тревожност“; „Пълен с живот“; и „развеселен“. Техните отговори са записани в петточков скала от 0 (много не се отнася за мен) до 4 (много се отнася до мен), така че има общо 28 налични опции.

почивка

Изследваните субекти също попълватт когнитивни тестове, включващи свързване на различни цифри и букви възможно най-бързо. За произволно назначените бегачи резултатите от когнитивните тестове са се подобрили, заедно с техните настроения и енергичен усет, след джогинг. „Първоначалната констатация… е, че аеробните упражнения подобряват възприатията скорост / контрола на зрителното внимание чрез увеличаване на самоотчетените чувства на енергичност“, заключава статията.

Уви, субектите, на които е казано да се отпуснат, са се справяли по-зле. Енергията им отслабна след почивка и представянето и настроението им сякаш намаляли.

Остави коментар

Напипшете Вашият коментар
Моля въведете Вашето име тук

Последни новини

Фалшифицирали ли са документи Лена Бориславова и Кирил Петков?

"Не съм била търсена от органите на реда. По никакъв начин не се притеснявам от проверка, свързана с това общо...

ЦИК каза колко партии и коалиции ще се явят на изборите на 9 юни

Надявам се в началото на следващите дни да имаме избран изпълнител за машините за изборите за НС и ЕП на 9 юни. Единственият участник...

Цветница е! Честит празник!

Цветница се отбелязва в неделята след Лазаровден, една седмица преди Великден. Нарича се още Връбница, Цветна неделя, Вая (Вайя), Куклинден или (в западните църкви)...

Д-р Аспарух Илиев съветва: Който кашля повече от седмица, да се изследва за коклюш

Регистрираните случаи от коклюш в страната вече обхващат 21 области. Според здравните власти България вече е в условия на епидемия, но няма извънредна епидемична...

Днес празнуваме Лазаровден!

В миналото на днешния празник момците от селото са искали ръката на своята избраница   Днешния ден християните посвещават на Лазар, когото Исус възкресява. Лазаровден се празнува...

Вижте още