Родителите без обезщетения, ако училището мине онлайн

Най-четени

Коментар: Външно не е за аматьори

МвнР не биваше да се оставя в ръцете на счетоводител одитор, пък бил той и служебен премиер. Дипломацията е...

Директорът на ФБР: „ТикТок“ е проблем за националната сигурност на САЩ

Директорът на ФБР Кристофър Рей заяви, че социалното приложение "ТикТок" е проблем за националната сигурност на САЩ, предаде Франс...

Ангел Кунчев: До края на седмицата ще предложа да се обяви епидемия от коклюш

До края на седмицата ще предложа на министъра на здравеопазването в служебния кабинет д-р Галя Кондева да обяви епидемия...

Патова ситуация с липсваща техника и обезщетения за родители, които трябва да гледат децата си, ако останат вкъщи, се оказа основната причина едва под 100 училища у нас да преминат в дистанционна форма на обучение. Ако онлайн образованието не е наложено с централно решение на властта, техниката за него трябва да се осигурява от самите родители и училищата. Още по-сериозен е проблемът с работещите родители, които нямат финансова алтернатива, ако се наложи да останат вкъщи, за да гледат децата си. По закон те имат право на обезщетение само ако хлапетата се окажат карантинирани заради болен съученик или учител. Ако сами поискат децата им да се обучават онлайн или пък такова решение се вземе от директора на школото, пари не им се полагат

Това е и основната причина за сериозния разнобой в исканията на семействата и самите учители. Във вторник преподаватели от цялата страна заплашиха с масови оставки и отпуски, ако училищата не бъдат разпуснати изцяло.

Заради драматичната ситуация и стремглаво нарастващия брой болни обаче от социалното министерство обмислят разширяване на COVID целевата помощ. Социалната помощ за родители на деца под карантина ще важи и за децата, които ще учат онлайн. Това ще стане възможно чрез изменения, които готвят в социалното министерство, разясняват оттам пред „Монитор“. Въпрос на обсъждане е за кои класове обаче ще важи разширяването на обхвата на целевата помощ.

Според Закона за закрила на детето деца до 12-годишна възраст не могат да остават сами у дома. От социалното министерство увериха, че в най-кратки срокове промените ще са факт. Към момента COVID целевата помощ е насочена към родители на деца под карантина, останали без доходи и без възможност за работят в този период. Доходен критерий за тази помощ има и тя е 610 лева начислен от семейството.

Стойността е 610 лева за пълен месец или реципрочно за дните, в които детето е под карантина. Когато и двете деца са карантинирани, помощта за цял месец е 915 лева. Семейната помощ могат да получават също самоосигуряващи се родители, които също гледат дете под карантина, не могат да работят дистанционно от вкъщи или безработни родители без право на обезщетение или той е под 610 лева на месец.

Новата помощ е за семействата, в които родител ползва неплатен отпуск, за да гледа дете или деца до 14 години, поставени под карантина заради COVID-19, а след разширяване на обхвата и ще се ползва и от родители на деца, учещи в онлайн среда. Исканията се подават лично в дирекциите социално подпомагане, по пощата, чрез имейл или през Системата за сигурно електронно връчване, както е и до момента.

По нормативна уредба към момента има няколко възможности за превключване към онлайн обучение. С промените в Закона за предучилищно и училищно образование още преди старта на новата учебна година родителите получиха три варианта да оставят детето си вкъщи. Те имат право да изберат ученикът да премине в електронна среда за период от 30 дни до края на извънредната епидемична обстановка по здравословни причини, ако присъствието му в клас поставя живота или здравето му в риск. Детето може да се обучава от вкъщи и ако живее с хора, които са в риск.

Третата възможност е по избор на родителяпри и след разрешение на регионалните образователни инспекторати. И в трите случая родителите трябва да гарантират  възможността да осигурят устройства за подготовката на учениците вкъщи. Когато училището не може да осигури дистанционно обучение на своите ученици, те ще бъдат прехвърляни към един от дистанционните центрове за обучение. Те обаче все още не са стартирали работа, защото няма школа, които да са посочили, че не могат да подготвят учениците онлайн. След старта на учебната година дистанционно вкъщи останаха около 1000 ученици – половината по здравословни причини, другата по желание на родител. Когато преди около месец обстановката в страната се усложни, здравното министерство посочи кога и при какви условия даден клас или училище ще преминават в дистанционна форма на обучение. Според тях при отсъствие на и над 20% от присъстващите в дадена паралелка ученици тя ще преминава на неприсъствено обучение.

При отсъствие на и над 15% от учениците по медицински причини, свързани с поява на симптоми на COVID-19, също ще се учи онлайн. Седмица след първия случай на починал учител просветният министър пък даде възможност училища да превключват към дистанционно обучение при по-голям брой отсъстващи или заразени ученици и учители, карантинирани паралелки. Това става след решението на педагогическите съвети и съгласието на родителите, които пък трябва да гарантират, че могат да им осигурят безпроблемно включване в онлайн обучение.

Тази възможност обаче се препоръчва при по-големите ученици и в краен случай за децата от начален етап. Две седмици след прилагането на мярката от тази опция се бяха възползвали над 60 училища. Решения могат да вземат и централно от областните щабове, както се случи в Пловдив и София, където 6-и и 7-и клас ще минат онлайн, а гимназистите ще продължават дистанционното си обучение след 2 седмици виртуални уроци. В заповед на здравния министър пък предстои да бъде заложено школата, в които 20% от учениците са болни и имат симптоми, които са съотносими към коронавирус, да превключват моментално към дистанционно обучение независимо от кой клас са.

Междувременно областните кризисни щабове в цялата страна решаваха в сряда в каква форма на обучение ще продължат учениците, след като на 12-и изтича заповедта на здравния министър Костадин Ангелов. С документа преди 2 седмици той разпореди на национално ниво всички гимназисти да преминат в дистанционно обучение за 2 седмици. Така те трябваше да се върнат в клас на 12 ноември. По места това ще се случи, но в голяма част от страната областните щабове решиха да удължат онлайн обучението.

В някои от по-засегнатите области пък освободени от присъствени занимания се оказаха и по-малките ученици от 5-и до 7-и клас.

„Въведеното дистанционно обучение за учениците в гимназиалния етап продължава до 27 ноември, включително. Учениците от 6-и и 7-и клас преминават в обучение от разстояние в електронна среда. Мярката се въвежда от петък, 13 ноември, и се предвижда да остане в сила до 27 ноември“. Това реши Софийският щаб за борба с коронавируса, съобщиха от „Московска“ 33.

На директорите на училища се препоръчва при повишаване на броя на заболелите учебният процес да преминава в електронна среда и за други класове. Същото решение бе взето и за Пловдив, Варна, Пазарджик и Благоевград. В Русе, Силистра, Кюстендил пък се разпускат и учениците от 5-и клас. 4 области – Стара Загора, Сливен, Хасково и Ямбол, обаче взеха решение от 12 ноември гимназистите да се върнат в клас. В резултат на това, късно вечерта вчера здравният министър проф. Костадин Ангелов издаде нова заповед, с който разпореди почти всички ученици от пети до 12 клас да преминат на онлайн обучение, считано от днес до 30 ноември. Изискването е да има поне 15% отсъстващи.

С вземане на отпуски и подаване на молби за масово напускане заплашиха учители в изявление пред Българското национално радио, ако не бъде изпълнено искането им всички ученици от цялата страна да преминат на дистанционно обучение до края на календарната година като мярка срещу разпространението на COVID-19 в училищата.

Педагозите, обезпокоени от многото смъртни случаи на техни колеги с положителни COVID тестове и обединени във фейсбук групата „Учители за безопасно образование“, определиха като неефективни и неадекватни последните мерки на министерствата на здравеопазването и на образованието за справяне с разпространението на заразата в учебните заведения.

Според просветниците, протестирали пред националното радио, мярката на здравния министър за онлайн обучение при 20% заболели в училището е неефективна.

Според учителите тази мярка не е решение. „На всички е ясно, че повечето деца, особено по-малките, боледуват безсимптомно или с много леки симптоми, но те реално пренасят болестта и заразяват“.

Критики в учителските среди има и към дадената от просветния министър възможност педагогическите съвети да задължават учениците да носят маски и в час, защото учениците използват маските често неправилно и така се губи ефектът от тях и защото не отчитат сериозността на проблема, особено най-малките от 1-ви до 4-ти клас.

По тези причини педагозите настояват за „преминаване към дистанционна форма на обучение поне до края на 2020 г., след което вече плавно преминаване в присъствена форма при доста стриктно спазване на противоепидемичните мерки“.

Остави коментар

Напипшете Вашият коментар
Моля въведете Вашето име тук

Последни новини

Коментар: Външно не е за аматьори

МвнР не биваше да се оставя в ръцете на счетоводител одитор, пък бил той и служебен премиер. Дипломацията е...

Директорът на ФБР: „ТикТок“ е проблем за националната сигурност на САЩ

Директорът на ФБР Кристофър Рей заяви, че социалното приложение "ТикТок" е проблем за националната сигурност на САЩ, предаде Франс прес. Рей направи това си изявление...

Ангел Кунчев: До края на седмицата ще предложа да се обяви епидемия от коклюш

До края на седмицата ще предложа на министъра на здравеопазването в служебния кабинет д-р Галя Кондева да обяви епидемия от коклюш, заяви пред журналисти...

Меглена Плугчиева подаде оставка като съветник на Главчев

Меглена Плугчиева изненадващо е подала оставка като съветник на служебния премиер Димитър Главчев, съобщава БНТ, а от Министерския съвет потвърдиха за БТА. Към момента...

Екатерина Михайлова: Външният министър стана ябълката на раздора, а това дава лош сигнал в чужбина

Предложението служебният премиер да поеме поста и на външен министър не е най-доброто. Съвместяването между премиера и позиция на външен министър е тежка задача...

Вижте още