Здравният министър: Няма недостиг на лекарства за лечение на Covid-19

Най-четени

Фалшифицирали ли са документи Лена Бориславова и Кирил Петков?

"Не съм била търсена от органите на реда. По никакъв начин не се притеснявам от проверка, свързана с това общо...

ЦИК каза колко партии и коалиции ще се явят на изборите на 9 юни

Надявам се в началото на следващите дни да имаме избран изпълнител за машините за изборите за НС и ЕП...

Цветница е! Честит празник!

Цветница се отбелязва в неделята след Лазаровден, една седмица преди Великден. Нарича се още Връбница, Цветна неделя, Вая (Вайя),...

На национално ниво нямаме недостиг на нито един медикамент, който се използва за лечение на пациенти с коронавирус.Това обяви здравният министър проф. Костадин Ангелов след среща с председателя на УС на Български фармацевтичен съюз и представители на търговците на лекарства, съобщава bTV.

Той поясни и че няма специфичен медикамент, който се използва за лечение на тази инфекция. По негови думи лекарствата, които се използват, са за профилактика на бактериалните усложнения при COVID-19.

Министърът призна, че имат сигнали за недостиг на нискомолекулярни хепарини в страната, поради което са създали специална организация, която влиза в сила от днес. Той обясни, че търговците на едро ще разпространяват в аптечната мрежа допълнителни количества нискомолекулярен хепарин, така че да има регулярно наличие на такъв медикамент в аптеките.

Ангелов посочи, че бременните жени, на които е изписан такъв медикамент, трябва да отидат с рецепта и с документ, който да удостоверява генетичното изследване, направено в лаборатория в аптеката, за да го получат. Целта е да се избегнат злоупотребите с наличните количества.

До края на деня на сайта на Изпълнителната агенция по лекарствата ще бъде качен списък с всички аптеки у нас, в които ще бъдат разпределени допълнителните количества. Ще бъде посочен и телефон, на който бременните жени да могат да се свържат с търговците на едро при нужда.

По думи на д-р Ангелов се наблюдава нещо много притеснително. Българските граждани, водени от нерационални решения и от страха, изкупуват масово лекарствата, които са на пазара с твърденията, че лекуват коронавирус, отбеляза той и увери, че у нас има достатъчно количество Азитромицин, като в аптеките той се среща под непознати за хората имена.

Здравният министър призова хората да не се самолекуват с него, без да им е предписан от лекар, защото е опасен и води до тежки последици в бъдеще по отношение на антибиотичната резистентност.

Той предупреди и че в социалните мрежи се разпространяват редица терапевтични схеми, съдържащи различни медикаменти и отново подчерта, че самолечението е изключително опасно.

По негови думи започването на декстаметазон през устата като вид терапия в началото на заболяването е изключително опасно, тъй като намалява имунитета в момент, в който започва борбата на организма с коронавирусната инфекция.

Остави коментар

Напипшете Вашият коментар
Моля въведете Вашето име тук

Последни новини

Фалшифицирали ли са документи Лена Бориславова и Кирил Петков?

"Не съм била търсена от органите на реда. По никакъв начин не се притеснявам от проверка, свързана с това общо...

ЦИК каза колко партии и коалиции ще се явят на изборите на 9 юни

Надявам се в началото на следващите дни да имаме избран изпълнител за машините за изборите за НС и ЕП на 9 юни. Единственият участник...

Цветница е! Честит празник!

Цветница се отбелязва в неделята след Лазаровден, една седмица преди Великден. Нарича се още Връбница, Цветна неделя, Вая (Вайя), Куклинден или (в западните църкви)...

Д-р Аспарух Илиев съветва: Който кашля повече от седмица, да се изследва за коклюш

Регистрираните случаи от коклюш в страната вече обхващат 21 области. Според здравните власти България вече е в условия на епидемия, но няма извънредна епидемична...

Днес празнуваме Лазаровден!

В миналото на днешния празник момците от селото са искали ръката на своята избраница   Днешния ден християните посвещават на Лазар, когото Исус възкресява. Лазаровден се празнува...

Вижте още