Замърсяването на въздуха увеличава риска от смърт от Covid-19

0
30

Ново изследване показва, че мръсният въздух е свързан с по-висок риск от смърт при заразяване с Covid-19.

Както се съобщава в списание Science Advances, учени от Харвардския университет откриха по-високи нива на случаи на Covid-19 в графства на САЩ, които имат по-високи нива на замърсяване на частици във въздуха. Освен това те установиха, че увеличаването на само един микрограм в дългосрочната средна експозиция на фини прахови частици (PM2,5) е свързано с 11% увеличение на смъртността от Covid-19.

Изследването разглежда смъртността от Covid-19 до средата на юни в 3089 окръга в САЩ, което представлява 98 процента от населението.

Не е изненадващо, че замърсяването на въздуха може да влоши инфекциозно респираторно заболяване, тъй като вдишването на PM2.5 е свързано с по-голям риск от белодробна инфекция. Независими експерти отбелязват, че е обезпокоително, че дори малък ръст на замърсяване на въздуха изглежда оказва огромно въздействие върху смъртността от Covid-19.

„Поразително е, че само малки разлики в нивата на частиците са свързани със значително по-високи нива на Covid-19“, коментира д-р Марк Милър, старши изследовател на BHF от Университета в Единбург във Великобритания, който не участва в изследването.

„Нивата на замърсяване на въздуха в това проучване бяха доста скромни“, добави той. „Следователно, въпреки че  това проучване се провежда в САЩ, няма причина да се смята, че подобна ситуация няма да се случи в Обединеното кралство или където и да е другаде по света.“

Друго проучване, публикувано в списанието Cardiovascular Research, установи, че замърсяването на въздуха допринася за 15-процентно увеличение на глобалната смъртност от Covid-19.

Не е изненадващо, че според  доклад, публикуван миналия месец, замърсяването на въздуха е допринесло за около 6 670 000 смъртни случая през 2019 г. Това означава, че мръсният въздух остава четвъртият водещ рисков фактор за ранна смърт в световен мащаб. Изпреварват го единствено високото кръвно налягане, тютюнопушенето и лошата диета. Според същия доклад за 2019 г., около  476 000 бебета са починали през първия месец от живота си в резултат на усложнения, предизвикани от излагане на замърсяване.

„Сега се нуждаем от по-добро разбиране на биологията, в основата на която стоят тези асоциации“, добави Милър към Science Media Center. „Възможно ли е тези открития да се дължат просто на това, че както замърсяването на въздуха, така и Covid-19 засягат едни и същи уязвими групи – възрастните хора и тези с респираторни сърдечно-съдови заболявания – или има нещо повече? Възможно ли е коронавирусът и замърсяването на въздуха да имат адитивни ефекти, за да увеличат риска от смърт при тези индивиди? Възможно ли е въздушните частици да носят вируса или да му помогнат да получи достъп до клетките на нашето тяло? „

Остави коментар

Напипшете Вашият коментар
Моля въведете Вашето име тук