Учени: Коронавирусът остава в имунната памет 8 месеца

Най-четени

Ген. Коджейков: Има пропуски и грешки в охраната на Фицо

„Най-трудното за охраната е нападението от близко разстояние – от един метър, от упор, някой вади оръжие в тълпа...

Иван Кръстев: Факт е, че „Европа е в режим на оцеляване“

"Путин не се стреми към възстановяване на Съветския съюз", казва Иван Кръстев пред швейцарския НЦЦ. Целта на руския президент...

На 9 юни гласуваме със синя и зелена бюлетина

За първи път след повече от 20 години ще имаме цветни хартиени бюлетини на вота "2 в 1" на...

Австралийски учени откриха, че преболедувалите от коронавирус запазват имунна памет за патогена до 8 месеца след заразяването, се казва в прессъобщението на увиверситета в Монаш.

Изследването е сериозно доказателство, че ваксината срещу SARS-CoV-2 вероятно ще действа за продължителен период от време, се казва в документа.

Много от по-ранните изследвания показаха, че първите антитела срещу коронавирус изчезват след няколко месеца, което доведе до опасения относно ефективността на ваксината.

Подробности за изследването са публикувани в списание Science Immunology.

Учените установили, че имунните В-клетки запазват вируса в паметта си и при повторно проникване на патогена в организма бързо започват да произвеждат защитни антитела.

По време на изследването било потвърдено, че антитела срещу вируса започват да се образуват на 20-ия ден след заразяването.

Установено е също, че всички пациенти запазват В-клетки на имунната памет, които разпознават един от двата компонента на вируса SARS-CoV-2 – шиповия и нуклеокапсидния протеини. Тези специфични В-клетки на паметта постоянно присъстват 8 месеца след инфекцията.

Резултатите са важни, защото показват, че заразените с вируса пациенти запазват имунитета си към вируса и към болестта. Това обяснява и малкия брой случаи на реално повторно заразяване при хора с коронавирус. Новото изследване дава надежда, че разработените ваксини ще осигурят дълготрайна защита, подчертават учените.

Остави коментар

Напипшете Вашият коментар
Моля въведете Вашето име тук

Последни новини

Ген. Коджейков: Има пропуски и грешки в охраната на Фицо

„Най-трудното за охраната е нападението от близко разстояние – от един метър, от упор, някой вади оръжие в тълпа...

Иван Кръстев: Факт е, че „Европа е в режим на оцеляване“

"Путин не се стреми към възстановяване на Съветския съюз", казва Иван Кръстев пред швейцарския НЦЦ. Целта на руския президент е друга, смята българският политолог. Дали...

На 9 юни гласуваме със синя и зелена бюлетина

За първи път след повече от 20 години ще имаме цветни хартиени бюлетини на вота "2 в 1" на 9 юни. Това стана ясно...

Ще повлияе ли на България самоубийствената политика на РС Македония?

С желанието да денонсира договорите си с България, Гърция и ЕС, Скопие е на път да превърне еврочленството си в химера, да обтегне докрай...

Пореден скандал тресе „Евровизия“

Европейската комисия заяви днес, че ще иска обяснение от организаторите на 68-ото издание на песенния конкурс "Евровизия", завършил в нощта на събота срещу неделя...

Вижте още