Четвърт век от деня, който промени футбола

Най-четени

Радев след инцидента с кола на НСО: Не виждам основание за смяна на директора, нека се установят реалните причини

Президентът Румен Радев не вижда основание за смяна на директора на Националната служба за охрана заради тежката катастрофа с...

Бивш бодигард: Анджелина Джоли саботирала връзката си с Брад Пит

Анджелина Джоли е обвинена, че се опитва да саботира и буквално да отрови връзката на децата си с Брад...

Ген. Коджейков: Има пропуски и грешки в охраната на Фицо

„Най-трудното за охраната е нападението от близко разстояние – от един метър, от упор, някой вади оръжие в тълпа...

Случаят „Босман“ се превърна в емблематичен и значително промени играта във футбола в средата на 90-те години.

Дотогава футболистите нямат право да напускат клубовете си при изтичане на договорите им. Единствената възможност за преминаване в друг отбор е плащането на трансферна сума.

Белгиецът Жан-Марк Босман решава да се бори. През 1990 г. договорът на полузащитника с „Лиеж“ изтича, като от клуба му предлагат ново споразумение с четири пъти по-ниска заплата. Босман отказва и желае да премине във френския „Дюнкерк“, но от белгийския отбор поставят висока цена на играча, заради която трансферът пропада.

„Беше нелогично“, разказва Босман пред Би Би Си. Той обяснява, че в този момент е решил да стане „борец за свобода“. Впоследствие завежда дело, като процесът продължава пет години. През това време той играе малко и кариерата му във футбола приключва.

Босман обаче печели битката в съда и на 15 декември 1995 г. Европейският съд излиза с решение, че професионалните футболисти по смисъла на член 39 от Римския договор могат да бъдат облагодетелствани от правото на свободно придвижване на работна сила в Европейския съюз.

Така се ражда правилото „Босман“, а девет години след края на процеса полузащитникът получава обезщетение на стойност 350 хил. швейцарски франка, тъй като споровете по темата слагат край на кариерата му.

На клубовете е забранено да поставят трансферна цена на футболисти с изтекъл договор, като играчите вече могат да подписват като свободни агенти с отбори от ЕС. Друга важна поправка е, че състезателите над 23-годишна възраст могат да преговарят личните си условия с други клубове шест месеца преди изтичане на настоящия им договор.

Правилото е уеднаквено в държавите-членки на УЕФА през октомври 2001 г., а в България влиза в сила на 7 юни 2002 г. след допълнителен гратисен период. Според тогавашния член на апелативната комисия на БФС Антон Антонов забавянето идва, тъй като материята не е разбираема за президентите на клубовете и изисква време за адаптация.

В анкета сред читателите си Би Би Си посочи като най-сполучливи свободните трансфери на Роберт Левандовски (от „Борусия“ (Дортмунд) в „Байерн“ (Мюнхен) през 2014 г.), Сол Кембъл (от „Тотнъм“ в „Арсенал“ през 2001 г.,), Андреа Пирло (от „Милан“ в „Ювентус“ през 2011 г.).

Остави коментар

Напипшете Вашият коментар
Моля въведете Вашето име тук

Последни новини

Радев след инцидента с кола на НСО: Не виждам основание за смяна на директора, нека се установят реалните причини

Президентът Румен Радев не вижда основание за смяна на директора на Националната служба за охрана заради тежката катастрофа с...

Бивш бодигард: Анджелина Джоли саботирала връзката си с Брад Пит

Анджелина Джоли е обвинена, че се опитва да саботира и буквално да отрови връзката на децата си с Брад Пит, като им е казвала...

Ген. Коджейков: Има пропуски и грешки в охраната на Фицо

„Най-трудното за охраната е нападението от близко разстояние – от един метър, от упор, някой вади оръжие в тълпа и стреля. Всички охранители реагират,...

Иван Кръстев: Факт е, че „Европа е в режим на оцеляване“

"Путин не се стреми към възстановяване на Съветския съюз", казва Иван Кръстев пред швейцарския НЦЦ. Целта на руския президент е друга, смята българският политолог. Дали...

На 9 юни гласуваме със синя и зелена бюлетина

За първи път след повече от 20 години ще имаме цветни хартиени бюлетини на вота "2 в 1" на 9 юни. Това стана ясно...

Вижте още