Мария Габриел настоя за нов дневен ред за Западните Балкани

Най-четени

Бивш бодигард: Анджелина Джоли саботирала връзката си с Брад Пит

Анджелина Джоли е обвинена, че се опитва да саботира и буквално да отрови връзката на децата си с Брад...

Ген. Коджейков: Има пропуски и грешки в охраната на Фицо

„Най-трудното за охраната е нападението от близко разстояние – от един метър, от упор, някой вади оръжие в тълпа...

Иван Кръстев: Факт е, че „Европа е в режим на оцеляване“

"Путин не се стреми към възстановяване на Съветския съюз", казва Иван Кръстев пред швейцарския НЦЦ. Целта на руския президент...

Имаме реален шанс да създадем нов дневен ред за Западните Балкани в областта на научните изследвания, иновациите, образованието, културата, младежта и спорта. За това настоя европейският комисар по култура и образование Мария Габриел на конференцията „Западни Балкани“, организирана тази година онлайн от евродепутата Ангел Джамбазки.

По думите на Габриел новият дневен ред за Западните Балкани ще е със силен положителен заряд и потенциал за доближаване на региона още повече до ЕС.

Укрепването на сътрудничеството със Западните Балкани винаги е било сред основните ми приоритети. Настоящият ми ресор не прави изключение, напомни Габриел. Тя представи новата си инициатива „Иновационна програма за Западните Балкани“, имаща амбицията да даде допълнителен тласък в отношенията в областта на научните изследвания, иновациите, образованието, културата, младежта и спорта.

Габриел определи тези области като ключови и с огромен потенциал и реална добавена стойност за гражданите, икономиката и обществото, които ще бъдат в основата на положителен и амбициозен дневен ред.

Тя посочи, че след успешния опит от цифровата програма за Западните Балкани, която беше приета по нейна инициатива, сега се продължава с още по-амбициозен подход, като се инвестира директно в хората, поставяйки младежите в центъра на усилията. Чрез повишено внимание към научните изследвания, иновациите и образованието правим стратегическа инвестиция в бъдещето на региона, посочи еврокомисарят.

Тя заяви, че предлага конкретни инициативи и ясни цели, които да повишат капацитета на Западните Балкани за посрещане на глобалните предизвикателства, включително и свързаните с екологичния и цифровия преход. Иновационната програма ще насърчи развитието на човешкия капитал, иновационните екосистеми и прехода към икономика, основана върху знанието.

В областта на научните изследвания и иновациите ще надградим постигнатото, каза Габриел. Трябва да стимулираме способността на Западните Балкани да използват ефективно ресурсите в подкрепа на иновациите, настоя тя. Това може да стане чрез механизми за насърчаване на стартиращите предприятия, национални фондове за иновации, научни и технологични паркове, или още – центрове за трансфер на технологии, отбеляза Габриел.

В областта на образованието, включително на цифровото, ще продължим с успешни инициативи като седмицата на програмирането и схемата възможности за цифрови стажове. Ще бъдат предоставени и нови възможности за мобилност, включително виртуални обмени по програмата „Еразъм+“. В областта на културата също ще работим за укрепване на сътрудничеството с ЕС, каза още Мария Габриел.

Остави коментар

Напипшете Вашият коментар
Моля въведете Вашето име тук

Последни новини

Бивш бодигард: Анджелина Джоли саботирала връзката си с Брад Пит

Анджелина Джоли е обвинена, че се опитва да саботира и буквално да отрови връзката на децата си с Брад...

Ген. Коджейков: Има пропуски и грешки в охраната на Фицо

„Най-трудното за охраната е нападението от близко разстояние – от един метър, от упор, някой вади оръжие в тълпа и стреля. Всички охранители реагират,...

Иван Кръстев: Факт е, че „Европа е в режим на оцеляване“

"Путин не се стреми към възстановяване на Съветския съюз", казва Иван Кръстев пред швейцарския НЦЦ. Целта на руския президент е друга, смята българският политолог. Дали...

На 9 юни гласуваме със синя и зелена бюлетина

За първи път след повече от 20 години ще имаме цветни хартиени бюлетини на вота "2 в 1" на 9 юни. Това стана ясно...

Ще повлияе ли на България самоубийствената политика на РС Македония?

С желанието да денонсира договорите си с България, Гърция и ЕС, Скопие е на път да превърне еврочленството си в химера, да обтегне докрай...

Вижте още