На прощаване: Ник Събев премете БДЖ

Най-четени

Радев след инцидента с кола на НСО: Не виждам основание за смяна на директора, нека се установят реалните причини

Президентът Румен Радев не вижда основание за смяна на директора на Националната служба за охрана заради тежката катастрофа с...

Бивш бодигард: Анджелина Джоли саботирала връзката си с Брад Пит

Анджелина Джоли е обвинена, че се опитва да саботира и буквално да отрови връзката на децата си с Брад...

Ген. Коджейков: Има пропуски и грешки в охраната на Фицо

„Най-трудното за охраната е нападението от близко разстояние – от един метър, от упор, някой вади оръжие в тълпа...

Директорът на дирекция „Оперативна дейност“ в БДЖ – Пътнически превози“ (БДЖ-ПП) инж. Методи Янев е бил освободен от длъжност на 15 юли (петък) и преназначен за директор на „Поделение за пътнически превози – София“ (ППП-София), което си е живо понижаване в йерархията, научи „БАНКЕРЪ“.

 

 

За да бъде извършена тази кадрова рокада, досегашният директор на ППП-София Иво Ленков е бил освободен и преместен в „БДЖ – Товарни превози“ (БДЖ-ТП). Железничари подозират, че целта е мястото на директора на „Оперативна дейност“ да бъде освободено в полза на сегашния директор на БДЖ-ПП инж. Ивайло Георгиев. Звучи логично, тъй като след обединението на БДЖ-ПП с БДЖ-ТП и с „Холдинг БДЖ“, инж. Георгиев остава без работа. Дали обаче така заветния кабинет ще остане все така празен, докато звездата на инж. Георгиев изгрее и на този хоризонт?

 

 

Също на 15 юли и бил освободен Савадор Ганчев, директор на „Поделение за пътнически превози – Горна Оряховица“. Според негови колеги, уволнението му е по чисто политически причини.

 

 

„Всички знаят, че Савадор е ГЕРБ-аджияобщински съветник и съпруг на Клавдия Ганчева – бивш депутат от ГЕРБСавата обаче е професионалист, изкачил цялата служебна стълбичка в БДЖ. С него се работеше лесно, разбираше от половин дума какъв е проблемът и веднага го решаваше. А сега се говори, че ще назначат за началник бивш кондуктор от Русе. Как ще му обяснявам за повреда по локомотива, след като не е учил такава техника?“,  коментира ядосано локомотивен машинист.

 

 

Най-фрапиращо в случая обаче не са кадровите рокади като такива, а

 

 

същинското уволнение на двамата.

 

 

Според осведомени, на 15 юли сутринта те са дошли в централата на БДЖ, за да участват в оперативка. Но още с влизането им във ведомството – едва ли не – изпълнителният директор на „Холдинг БДЖ“ инж. Ангел Стоянов ги е привикал един по един и им е връчил заповедите за освобождаване.

 

 

Оправданието за прилагането на този прийом е бил банален: избягване на възможността за „излизане в болнични“ или за предприемане на други ходове за предотвратяване на уволнението. А на въпроса защо ги уволняват така скоропостижно, им било отговаряно „Слаби резултати“. Нещо, което влиза в пълно противоречие с 6-месечните хвалби на транспортния министър Николай Събев за професионалния и финансов възход на БДЖ-ПП откакто той е министър.

 

 

Както писа преди време „БАНКЕРЪ“, печалбата на БДЖ-ПП по времето на Ник Събев е резултат от спечелено старо дело срещу ПИБ. А според експерти, кадровият кадрил е само прелюдия към задаващата се кадрова буря, предвещавана от механичното и с нищо непредизвикано сливане на трите железопътни компании в единна държавна мегаструктура.

 

 

Припомняме, че на 13 юли министър Ник Събев одобри договора за създаване на Национална компания „Български държавни железници“ ЕАД, в която влизат БДЖ-ПП, БДЖ-ТП и „Холдинг БДЖ“.

 

 

Сливането бе обявено още през февруари,

 

 

но като идея на тогавашния жп шеф – 83-годишният Йордан Мирчев. Малко по-късно той беше уволнен, но „зрънцето“ покълна и избуя…

 

 

Според Събев, очакваните ефекти са три. Първо – съкращаване на жп администрацията и на разходите за издръжката й. Другите два ефекта изглеждат така: „Намаляване на разходите и на времето за пътуване на дълги разстояния“  и „Повишаване стандарта на обслужване и осигуряване на транспортна свързаност с европейската железопътна система“.

 

 

Ироничните усмивки са най-малкото, с което въпросните три ефекта могат да бъдат „придружени“. Причините са ясни: времето за пътуване с влак няма как да бъде съкратено, защото жп мрежата е в трагично състояние, а автобусите по основните направления са с два час по-бързи от влаковете.

 

 

Поради тези причини „БАНКЕРЪ“ не за първи път посочва, че основните инвестиции трябва да бъдат насочени към подобряване на състоянието на жп мрежата и едва след като това бъде постигнато – да се инвестира в нови влакове. При това – тези нови влакове трябва да бъдат доставени от бъдещия жп превозвач, който

 

 

след две години ще спечели обществената поръчка

 

 

и ще сключи договор с държавата за обслужване на нерентабилните жп линии и съответните социални групи. С други думи – държавата спокойно може да си ги спести тези… 1.7 млрд. лева.

 

 

Освен това жп специалистите предупреждават, че предстоящото сливане ще създаде сериозни проблеми от чисто регулационен характер. На никого не е ясно как ще се осъществява контролът, който да не допуска никакво кръстосано субсидиране между пътническите и товарните жп превози. А това е въпрос, по който Европейската комисия е особено чувствителна.

 

 

Причината да не се допуска кръстосано субсидиране е ясна.

 

 

БДЖ-ПП получава субсидия и капиталов резерв от държавния бюджет в размер на над 300 млн. лв. годишно, за да изпълнява социални услуги. Докато БДЖ-ТП си е чисто търговска компания, която трябва да генерира печалба и да плаща дивидент на държавата. Нищо, че това не се е случвало от доста години. Да не кажем никога…

 

 

Въпросът е кой и как ще следи, примерно, БДЖ-ПП да не отстъпва свои локомотиви на БДЖ-ТП? Това питат жп експерти и сочат за пример Румъния, където

 

 

бивш жп шеф е бил тикнат в затвора за кръстосано субсидиране,

 

 

а на северната ни съседка е била наложена наказателна мярка.

 

 

Без да се вълнува от тези въпроси Николай Събев бърза, преди да сдаде поста, да обедини трите БДЖ-ета в едно, за да се удари в гърдите, че е изпълнил поне едно от многото си обещания, и то по системата „След мен – и потоп“.

 

 

За това говори и огромната загриженост на Синдиката на железничарите в България (СЖБ), която преди дни беше изразена в официално писмо: Министерството на транспорта не е представило никакъв анализ, основан на разчети, за очакваните ползи и ефекта от планираното създаване на Национална компания „Български държавни железници“ ЕАД. Съществува риск от наказателна процедура срещу страната. Няма яснота и как ще се намалят разходите и времето за пътуване. Убеден ли е министър Събев, че експертизата в новата компания ще е достатъчна, при положение, че за половин година бяха сменени шестима председатели на Съвета на директорите на „Холдинг Български държавни железници“ и трима изпълнителни директори?

 

 

По всичко изглежда, че сливането е поредната бомба със закъснител от сорта на мегаломанските държавни петролни и водоснабдителни корпорации на ГЕРБ. Въпросът е защо транспортният министър на промяната Николай Събев я залага под стола на следващото коалиционно правителство, доминирано от съпартийците му?

 

 

Автор: Белчо Цанев

Източник: „Банкеръ“

Остави коментар

Напипшете Вашият коментар
Моля въведете Вашето име тук

Последни новини

Радев след инцидента с кола на НСО: Не виждам основание за смяна на директора, нека се установят реалните причини

Президентът Румен Радев не вижда основание за смяна на директора на Националната служба за охрана заради тежката катастрофа с...

Бивш бодигард: Анджелина Джоли саботирала връзката си с Брад Пит

Анджелина Джоли е обвинена, че се опитва да саботира и буквално да отрови връзката на децата си с Брад Пит, като им е казвала...

Ген. Коджейков: Има пропуски и грешки в охраната на Фицо

„Най-трудното за охраната е нападението от близко разстояние – от един метър, от упор, някой вади оръжие в тълпа и стреля. Всички охранители реагират,...

Иван Кръстев: Факт е, че „Европа е в режим на оцеляване“

"Путин не се стреми към възстановяване на Съветския съюз", казва Иван Кръстев пред швейцарския НЦЦ. Целта на руския президент е друга, смята българският политолог. Дали...

На 9 юни гласуваме със синя и зелена бюлетина

За първи път след повече от 20 години ще имаме цветни хартиени бюлетини на вота "2 в 1" на 9 юни. Това стана ясно...

Вижте още