БНБ, с която се подиграват – управляващите превръщат състезанието във фарс

Най-четени

Гордана Силяновска-Давкова на премиера на Софийска опера в Скопие: Културната дипломация е по-силна от традиционната

Новата президентка на РС Македония Гордана Силяновска-Давкова бе сред специалните гости на премиерата на Софийската опера и балет в...

Радев след инцидента с кола на НСО: Не виждам основание за смяна на директора, нека се установят реалните причини

Президентът Румен Радев не вижда основание за смяна на директора на Националната служба за охрана заради тежката катастрофа с...

Бивш бодигард: Анджелина Джоли саботирала връзката си с Брад Пит

Анджелина Джоли е обвинена, че се опитва да саботира и буквално да отрови връзката на децата си с Брад...

Няма, няма да и да има, надяваме се, по-консервативна, по-тиха и по-спокойна институция в България от Българската народна банка. Затова си има обяснения и всички те се намират в учебниците по финанси и икономика, в житейската и бизнес логика. И в здравия разум. Управлението на фискалния свят на страната, поделено между Министерство на финансите и БНБ, е сложна, тънка игра на експерност и знания и в нея мястото на тишината, която, както знаем, парите обичат, се пада именно на централната банка. 

Въпреки няколкото скандала през годините, особено известен този с тоталния провал на бившия гуверньор Иван Искров с падането на КТБ, БНБ успя да запази този облик и след практическия фалит през 1996-1997 г. катереше върховете на доверието и професионализма. Е, това е минало, защото настоящата коалиция превърна избора на гуверньор във фарс, достоен единствено за нашите географски ширини.

Андрей Гюров от „Продължаваме промяната“ (ПП) и Любомир Каримански от „Има такъв народ“ (ИТН) водят истинска война по между си, а споровете на групите им изглеждат като нискобюджетен римейк на касовия „Game of Thrones“. Oтстрани тихо Европейската централна банка (ЕЦБ) и Европейската комисия (ЕК) наблюдават тази жалка картинка и гарантирам ви, си казват – „Ах, как бързо се изплъзва еврозоната…“.

 

Защо БНБ е важна? 

През последните седмици представители на ПП и ИТН се изредиха през всички медии, за да обяснят какво огромно доверие имат в своите кандидати. Това е чудесно, но няма никакво значение. На никого не му пука, ако позволите. Защото единственото важно е дали ЕЦБ, ЕК и страните членки на зоната имат доверие в бъдещия гуверньор, а това е едно твърдение, което никой у нас не може да направи сериозно.

Най-важното нещо, което следващият управител трябва да извърши, е да прокара България по пътя от ERM II в активен действащ член на еврозоната. За целта той трябва да убеди хората във Франкфурт, Европейската комисия и цялата еврогрупа, че България е готова. Особено трудна тази задача става от самопоставената и почти невъзможна първа дата за присъединяването – 1 януари 2024 г. Банките, обратно на общото мнение, не работят толкова с пари, колкото с доверие. Не е ясно колко доверие ще има ЕЦБ на човек, който има практически нулев опит във високото банкиране – като Гюров, или на човек със съмнителна репутация в своите дни на високо банкиране – като Каримански.

Прочее тук трябва да поставим един въпрос към управляващата коалиция, правителството и няколко министерства – имало ли е до момента някаква писмена реакция от страна на ЕЦБ по въпроса за избора на български гуверньор? Взимано ли е отношение от Кристин Лагард по фарсовия избор у нас и има ли заплаха проблемите ни да преминат на ниво европейски разговор? 

И още въпроси:

Как така двама не особено убедителни кандидати в най-важното направление – доверието – ще могат да извършат доскоро невъзможното у нас – да загърбят валутния борд, към който българите имат почти религиозно отношение, и през това време да убедят мнозинството от българите, че си заслужава?

Как така в ИТН вярват, че ЕЦБ ще има доверие на гуверньор, управлявал една от двете банки, в които същата тази ЕЦБ намери проблем? Как така от ПП вярват, че ЕЦБ ще има доверие на неопитен гуверньор, следващ плътно партийната линия на групата си, а оттам и линията на министерство на финансите? Безкритично? Или пък – представете си – как ПП работи с гуверньор, за който твърди, че ако управлява, това би било лош знак за финансовата система?

Разбират ли коалиционните партньори, че след КТБ правомощията на подуправителя в направление банков надзор бяха сериозно орязани и в момента гуверньорът поема огромната тежест за тази най-важна част от регулацията? Разбират ли управляващите, че гуверньорът е главното действащо лице в мерките срещу изпирането на пари и оттам – срещу голямата битка за изкореняването на корупцията у нас? Разбират ли управляващите, че всички санкции срещу Русия стават посмешище, ако БНБ в пряка връзка с ЕЦБ, не следи за тяхното изпълнение? 

Разбират ли управляващите, че фарсът на „победа или нищо“, без значение от „косвените жертви“, при избора отнема доверие от БНБ и бъдещия управител, отколкото да го увеличават? Разбират ли управляващите, че никой не приема на сериозно бивши шефове на търговски банки в креслото на гуверньор, заради конфликт на интереси? Разбират ли, че повечето гуверньори в еврозоната са били вече по няколко пъти финансови министри, а не пристигат от креслото на преподаватели и второразрядни служители в банки на втори страни?

Разбират ли управляващите, че заплахи, колкото и да са реални те, към единия от кандидатите, превръща БНБ в участник от сапунен колумбийски сериал, но не и доверен партньор на ЕЦБ и еврозоната.

Разбират ли управляващите, че еврозоната се изплъзва от пръстите ни, заради нездравите амбиции на двама кандидати и техните политически сили?

Интригите, подливането на вода и откровените караници не помагат на никого. Отзовете и двамата кандидати и ако трябва – оставете още Димитър Радев в мандата му. Никой вече не иска да гледа този фарс.

Да, кандидатите са квалифицирани формално. Не, не успяват да убедят никого в правото си да заемат поста на управител на основен артериален съд на държавата. България отново изглежда като идиотът на Европа, а що се отнася до БНБ, това е недопустимо.

 

Автор:Йордан Бързаков

Източник: „Клуб Z“

Остави коментар

Напипшете Вашият коментар
Моля въведете Вашето име тук

Последни новини

Гордана Силяновска-Давкова на премиера на Софийска опера в Скопие: Културната дипломация е по-силна от традиционната

Новата президентка на РС Македония Гордана Силяновска-Давкова бе сред специалните гости на премиерата на Софийската опера и балет в...

Радев след инцидента с кола на НСО: Не виждам основание за смяна на директора, нека се установят реалните причини

Президентът Румен Радев не вижда основание за смяна на директора на Националната служба за охрана заради тежката катастрофа с кола на службата край Аксаково,...

Бивш бодигард: Анджелина Джоли саботирала връзката си с Брад Пит

Анджелина Джоли е обвинена, че се опитва да саботира и буквално да отрови връзката на децата си с Брад Пит, като им е казвала...

Ген. Коджейков: Има пропуски и грешки в охраната на Фицо

„Най-трудното за охраната е нападението от близко разстояние – от един метър, от упор, някой вади оръжие в тълпа и стреля. Всички охранители реагират,...

Иван Кръстев: Факт е, че „Европа е в режим на оцеляване“

"Путин не се стреми към възстановяване на Съветския съюз", казва Иван Кръстев пред швейцарския НЦЦ. Целта на руския президент е друга, смята българският политолог. Дали...

Вижте още