Игрички за имидж заплашват стабилността на правителството

Най-четени

Гордана Силяновска-Давкова на премиера на Софийска опера в Скопие: Културната дипломация е по-силна от традиционната

Новата президентка на РС Македония Гордана Силяновска-Давкова бе сред специалните гости на премиерата на Софийската опера и балет в...

Радев след инцидента с кола на НСО: Не виждам основание за смяна на директора, нека се установят реалните причини

Президентът Румен Радев не вижда основание за смяна на директора на Националната служба за охрана заради тежката катастрофа с...

Бивш бодигард: Анджелина Джоли саботирала връзката си с Брад Пит

Анджелина Джоли е обвинена, че се опитва да саботира и буквално да отрови връзката на децата си с Брад...

В средата на седмицата (сряда, 30 март), просто ей така – от нищото, лидерите и активистите на дясната коалиция „Демократична България” решиха да натиснат педала и с една „проста“ декларация да накарат българското правителство да предостави на Украйна и военна помощ, а не само хуманитарна и финансова. Този техен порив дойде независимо от опитите на премиера Кирил Петков и министрите му да запазят крехкото равновесие в управляващата коалиция и баланса между ангажиментите на страната като член на ЕС и НАТО и размърдалата се изначално русофилски настроена маса от населението.

В същото време има и друг проблем с третия коалиционен партньор – „Има такъв народ”, който се е заинатил за поста управител на БНБ и е готов да наложи своя кандидат, дори с цената на сговор с опозиционните ГЕРБ и ДПС.

Същевременно

правителството продължава да се бори

за овладяване на енергийната, икономическата и социалната кризи.

Никой не може да отрече, че страната ни засвидетелства своята съпричастност с нападнатата Украйна, Народното събрание прие декларация, осъждаща ужасната агресия на Русия, застанахме в редицата на партньорите си от НАТО и ЕС…. . Излишно е да се казва, че не бяхме подготвени за бежанската вълна от Украйна и сега се налага да се учим в движение. Но приехме с отворени обятия и продължаваме да приемаме бягащите от войната украинци и правим за тях всичко, каквото е по силите ни. За разлика от приема на онези бежанци преди няколко години – от Сирия, Ирак, Афганистан.

Впрочем всички тези спорове и вълнения за и против оказването на военна подкрепа за Украйна, днес стоят, меко казано, не на място. Първо, защото няма с какво реално да помогнем. Военният министър многократно обясни, че армията ни е занемарена от години и е в окаяно състояние, особено ВВС. Така, че нямаме възможност да дадем ни самолети, нито каквото и да било друго оръжие, необходимо на украинците. Прекрасно знаейки това никой, нито НАТО, нито ЕС, не ни и притиска и принуждава

да даваме нещо, с което не разполагаме.

Второ, блажени са тези, които смятат, че засега България не се е набутала между шамарите и с една декларация за оказване на военна помощ ще се окаже там. Страната ни далеч преди руската агресия е в списъка на така наречените от Русия „недружествени“ държави и каквото и да прави днес по-„недружествена“ няма да стане. Така че някои нашенски политици просто решиха да се понатегнат в едната или другата посока. Действително една такава декларация би имала морално и политическо значение, но струва ли си цената? Не дай Боже, да пренатегнат пружината и да свалят управляващата коалиция точно в  този напрегнат от всяка гледна точка момент.

На няколкостотин километра от границата ни се води война, цените на стоки и услуги полудяха и кабинетът буквално се надбягва с времето, за да реши или омаловажи ефекта от един или друг проблем. Но елитарната десница очевидно е над тези битовизми. Тя е наясно с възможностите на страната във военно отношение, само че защо да не засвидетелства още веднъж своята лоялност към Алианса.

В името на тази „висша“ цел

тя е готова не само да прибегне към извиване на ръцете на кабинета, а и да се възползва за постигането й и от помощта на ГЕРБ. Както можеше да се очаква, депутатите на Бойко Борисов веднага прегърнаха идеята и дори внесоха проекторешение за скоростното пращане на оръжие в Украйна. Та нали са правоверни антикомунисти во главе с вожда им. Пък и не пропускат възможност за клатене на правителството. А тя, Украйна, само до нашата помощ е опряла, до нашите калашници и боеприпаси, с каквито и без това разполага в изобилие. Какво въоръжение е необходимо на украинците, те самите посочват и то на този, който действително може да им помогне.

Между другото, малко странно е избран и моментът за този натиск на десните. От началото на войната мина повече от месец и напоследък все повече се набляга на преговорите и дипломатическите усилия за прекратяване на войната. Доколко ще са успешни, е друг въпрос, но се налага усещането, че „Демократична България“ се е изгубила някъде при търсенето на сегашната си позиция.

В стремежа си да демонстрират, че са по-католици от папата нашенските десни някак си позабравиха

за какво точно хората им гласуваха доверие

да влязат в парламента. Години наред те проглушиха ушите на обществото с необходимостта от радикална съдебна реформа, с това, че главният прокурор Иван Гешев трябва да си ходи, защото е абсолютно несъстоятелен за този пост, че трябва да се променят ред закони, за да възтържествува върховенството на правото и българинът най-после да усети и повярва в справедливостта. Това си е тяхната тема, така да се каже и бяха прави. Това бяха и предизборните им обещания. И ето, че сега имат възможност да работят за осъществяването на тези промени. Кой знае защо обаче се бавят.

За 100 дни не беше внесен нито един закон, свързан с прословутата съдебна реформа.

Едва миналата седмица влязоха промените в Закона за съдебната власт, свързани със закриването на спецправосъдието. Въпреки че законопроектът беше готов още в миналия парламент.

Все още няма нищо за разделянето и реформата на КПКОНПИ, а за тази промяна се говори от първия ден на сегашното Народно събрание. Бившият главен прокурор Сотир Цацаров дори улесни нещата, след като сам подаде оставка от председателския пост в Антикорупционната комисия и се оттегли, но до този момент нищо не е задействано. Непрестанно се дават уверения, че се работи по въпроса, само че кога, как, къде – никой не знае.

И докато големите лидери на ДСБ и „Да, България” си правят пиар, единствено

правосъдната министърка Надежда Йорданова

продължава да се бори за предсрочното прекратяване на мандата на главния прокурор Иван Гешев. Ясно е, че борбата й с този Висш съдебен съвет е неравна и обречена, включително защото не получава никаква помощ от колегите си в парламента и от управляващото мнозинство. Вместо това десните сякаш просто чакат мандатът им да изтече. Да не говорим, че комисията за конституционни промени, която оглави Христо Иванов, е мъртвородена. Тя, освен че беше бойкотирана от опозицията, и в осакатения си състав не се е събирала нито веднъж.

При това положение е редно да се запитаме адекватна ли е българската десница на дневния ред и на интересите на обществото? Или медитира в своя паралелна реалност? Както се казва, едно е да го приказваш и да си градиш имидж, съвсем друго е да го осъществиш на практика. Така или иначе, най-високата цена на следващите избори, когато и да са те, ще плати тази партия или коалиция, която не изпълни предизборните си обещания.

Автор: Елизабет Дафинова

Източвик: „Банкеръ“

Остави коментар

Напипшете Вашият коментар
Моля въведете Вашето име тук

Последни новини

Гордана Силяновска-Давкова на премиера на Софийска опера в Скопие: Културната дипломация е по-силна от традиционната

Новата президентка на РС Македония Гордана Силяновска-Давкова бе сред специалните гости на премиерата на Софийската опера и балет в...

Радев след инцидента с кола на НСО: Не виждам основание за смяна на директора, нека се установят реалните причини

Президентът Румен Радев не вижда основание за смяна на директора на Националната служба за охрана заради тежката катастрофа с кола на службата край Аксаково,...

Бивш бодигард: Анджелина Джоли саботирала връзката си с Брад Пит

Анджелина Джоли е обвинена, че се опитва да саботира и буквално да отрови връзката на децата си с Брад Пит, като им е казвала...

Ген. Коджейков: Има пропуски и грешки в охраната на Фицо

„Най-трудното за охраната е нападението от близко разстояние – от един метър, от упор, някой вади оръжие в тълпа и стреля. Всички охранители реагират,...

Иван Кръстев: Факт е, че „Европа е в режим на оцеляване“

"Путин не се стреми към възстановяване на Съветския съюз", казва Иван Кръстев пред швейцарския НЦЦ. Целта на руския президент е друга, смята българският политолог. Дали...

Вижте още