Харалан Александров: Хората от народа търсят силен лидер и масово се възхищават от Путин

Най-четени

Радев след инцидента с кола на НСО: Не виждам основание за смяна на директора, нека се установят реалните причини

Президентът Румен Радев не вижда основание за смяна на директора на Националната служба за охрана заради тежката катастрофа с...

Бивш бодигард: Анджелина Джоли саботирала връзката си с Брад Пит

Анджелина Джоли е обвинена, че се опитва да саботира и буквално да отрови връзката на децата си с Брад...

Ген. Коджейков: Има пропуски и грешки в охраната на Фицо

„Най-трудното за охраната е нападението от близко разстояние – от един метър, от упор, някой вади оръжие в тълпа...

„В малките населени места, в селските кръчми – сред народните политолози и мъдреци – основно се споделя гледната точка на Путин по отношение на конфликта в Украйна, те искрено му се възхищават. Възможната хипотеза е – хората, които имат усещане за дълбока прецаканост и маргинализиране, много лесно се идентифицират с позицията на губещия и затова са податливи на този тип популистки разказ. Това са локалните губещи от глобализацията.

… Те не виждат в Путин агресор, възхищават се на силния лидер, който връща достойнството на своя измъчен, прецакан от глобализма, унизен и разграбен народ“.

Коментара направи пред БНР социалният антрополог Харалан Александров.

Според неготърсенето на силно лидерство се превръща в общо настроение и „хората търсят кой ще е бащата на тези момчета, които очевидно не се справят със задачите си“.

„Естественият кандидат за това е президентът Румен Радев, има огромни очаквания към него. Точно групите, които харесват Путин, много силно подкрепят Румен Радев в ролята му на строгия баща, който въвежда ред сред развилнелите се деца. Тези свръх очаквания могат да доведат до разочарования,“ коментира Александров и подчерта, че доверието към т.нар. елити в България е много крехко.

„Особено в период на дълги турбулентни събития. В този смисъл е задължително да се държат популистки елитите, които и да са те. В момента наблюдаваме състезание по популизъм. Премиерът Кирил Петков е принуден ежедневно да се среща с всички и да ги успокоява, защото основните му опоненти – най-могъщите сред тях са Румен Радев и Бойко Борисов – започват да се чуват все повече и повече,“ обясни социалният антрополог.

Прогнозата на Харалан Александров е да започне ерозия в подкрепата за „Продължаваме промяната“, ако не променят драстично нещо в начина на управление.

По думите му новото, което би могло да дойде след ПП, е някаква форма на много разрушителен популизъм.

„Ние сме в политическа война от година и половина, отдавна не е просто един елит, който се бие срещу алтернативен елит, започва да изглежда като война на властта срещу обществото. Това е много опасна интерпретация, която започва да се налага. Ако тя продължи, следващият спасител ще бъде нещо, което не искам да си мисля как ще изглежда – това е най-лошият сценарий. Засега изглежда, че може би ще бъде удържан този разпад, ако Радев бързо, интелигентно и неразрушително съумее да се дистанцира от своите политически деца или да ги вразуми, което ми се струва невъзможно,“ обясни Харалан Александров.

Социалният антрополог посочи, че правителството „Петков“ отговаря на нагласите и настроенията на една не малка група хора – „главно градски и високообразовани, които копнеят за един свят, който им беше обещан, а сега започват да изпитват съмнение, че са били подведени“.

Източник: „Епицентър“

 

Остави коментар

Напипшете Вашият коментар
Моля въведете Вашето име тук

Последни новини

Радев след инцидента с кола на НСО: Не виждам основание за смяна на директора, нека се установят реалните причини

Президентът Румен Радев не вижда основание за смяна на директора на Националната служба за охрана заради тежката катастрофа с...

Бивш бодигард: Анджелина Джоли саботирала връзката си с Брад Пит

Анджелина Джоли е обвинена, че се опитва да саботира и буквално да отрови връзката на децата си с Брад Пит, като им е казвала...

Ген. Коджейков: Има пропуски и грешки в охраната на Фицо

„Най-трудното за охраната е нападението от близко разстояние – от един метър, от упор, някой вади оръжие в тълпа и стреля. Всички охранители реагират,...

Иван Кръстев: Факт е, че „Европа е в режим на оцеляване“

"Путин не се стреми към възстановяване на Съветския съюз", казва Иван Кръстев пред швейцарския НЦЦ. Целта на руския президент е друга, смята българският политолог. Дали...

На 9 юни гласуваме със синя и зелена бюлетина

За първи път след повече от 20 години ще имаме цветни хартиени бюлетини на вота "2 в 1" на 9 юни. Това стана ясно...

Вижте още