Всъщност: Има ли пилот в правителствения самолет?

Най-четени

ЦИК каза колко партии и коалиции ще се явят на изборите на 9 юни

Надявам се в началото на следващите дни да имаме избран изпълнител за машините за изборите за НС и ЕП...

Цветница е! Честит празник!

Цветница се отбелязва в неделята след Лазаровден, една седмица преди Великден. Нарича се още Връбница, Цветна неделя, Вая (Вайя),...

Д-р Аспарух Илиев съветва: Който кашля повече от седмица, да се изследва за коклюш

Регистрираните случаи от коклюш в страната вече обхващат 21 области. Според здравните власти България вече е в условия на...

Изминалите две години се оказаха може би едни от най-буреносните в рамките на последните няколко десетилетия – пандемията от COVID-19, обхванала целия свят, не подмина и България; последвалата я икономическа криза постави на колене цели сектори от икономиката; растящата цена на енергоносителите и галопиращата инфлация създадоха една незавидна политическа обстановка. И докато 2020 г. бе изпълнена с протести, то 2021 се превърна в година на избори – страната три пъти избира Народно събрание и едва от третия получи редовно правителство. Към цялата тази картина не бива да се пропускат и проблемите в международен план, които започват от ситуацията със Северна Македония и продължават през ескалиращото напрежение между Руската федерация и западните демокрации по повод Украйна.

Сложната вътрешнополитическа и външнополитическа ситуация безспорно изисква едно нещо – лидерство. Възможността на един човек не само да обединява около себе си една конструкция (в случая на правителството), но и да води, да представя визия, да защитава интереси. Логичният въпрос, който си задаваме тук, особено виждайки събитията от последните седмици, е който точно осъществява тази функция в настоящето редовно правителство, известно като кабинета „Петков“? Самият му състав е изключително многоцветен – четири формации са подписали коалиционно споразумение, всяка различна от другата на принципна основа (много ми е интересно да видя как „Демократична България“ ще лустрират Румен Гечев).

Наложената от Кирил Петков визия всяка партия да отговаря за повереното ѝ министерство и проблемите в него да не стават отговорност на министър-председателя прави ситуацията още по-сложна. Съгласно чл. 108, ал. 2 от Конституцията министър-председателят ръководи и координира общата политика на правителството и носи отговорност за нея (макар че Кирил Петков има продължаващи конфликти най-вече с българската конституция).

Разбира се, това представя само принципната основа на нещата. Когато се навлезе в полето на „ежедневната политика“, решаването на проблеми и преодоляването на кризи, ситуацията добива доста особен характер. Последните няколко седмици вкараха кабинета „Петков“ в няколко поредни казуса – Северна Македония, енергетика и инфлация, коронавирус и руските декларации във връзка с НАТО и България. Като за началото Кирил Петков отиде в Скопие с идеята, че ще сътвори някакъв грандиозен политически пробив и реши със замах проблема с Македония. Резултатът беше пресконференция, по време на която премиерът звучеше като зрелия Цветан Цветанов – „препотвърдихме тези позиции, но в надграждащия елемент, който фокусирахме“, „осъзнахме, че тези специфични въпроси ще ги работим интензивно и те ще бъдат поставени в контекста на всички работни групи“. И нулев резултат.

Не остана по-назад и ситуацията в коронавируса в България. През изминалата седмица страната ни видя абсолютен рекорд на нови случаи на ден от началото на пандемията. По време на правителственото заседание Кирил Петков посочи, че „новият модел, с който управляваме кризата от COVID-19 вече дава своите ясни резултати“. Докато той правеше това изявление в Единния информационен портал за COVID-19 излезе информацията, че за последните 24 часа са установени 11 181 нови случая (абсолютен рекорд). Във въздуха започна да витае духът на нов локдаун в контекста на анонсираните от Ангел Кунчев предложения за мерки, а ресторантьорският бранш обяви протестна готовност. Притесненията от евентуално затваряне не беше посрещнато от правителството с разяснения, посочване на компенсаторен механизъм при необходимост, срещи с представителите на браншовете, които биха били засегнати (както това се случваше по време на кабинета „Борисов“-3). С бодряшки ентусиазъм Кирил Петков обяви „ясни резултати“ докато стъпка по стъпка интензивните отделения в страната се запълваха – в пет области те са на привършване. Това са Разград, Русе, Силистра, Габрово и Велико Търново.

Липсата на ясно изразено лидерство в правителството създаде нова политическа категория в неговата публична комуникация – „лично мнение“. Двама действащи министри от кабинета застанаха на противоположната на премиера Кирил Петков позиция, която той изказа пред народните представители по повод заявките на Русия спрямо България и НАТО. Дори самото заемане на позиция по скандалното изявление на Сергей Лавров се случи часове него и само след като парламентарната опозиция в лицето на ГЕРБ поиска премиерът да дойде в парламента. А „личните мнения“ на Стефан Янев и Корнелия Нинова значат само едно – разнобой в правителството и невъзможност на министър-председателя да го обедини в рамките на единна позиция и да бъде негов лидер. И това засяга изключително важен въпрос, касаещ външната политика и националната сигурност на страната.

В продължение на много време Бойко Борисов беше критикуван, че налага едноличен стил на управление, който неговата опозиция дори определяше като авторитарен (с тази разлика, че Борисов никога не е концентрирал в ръцете си толкова власт колкото например Румен Радев към настоящия момент с неговото влияние върху кабинета, парламента и съдебната власт). Но резултатът беше ясен и той си пролича по време на пандемията, която засяга вече две редовни правителство на България – Борисов успя да балансира различните интереси на бизнес и медицина, да постигне консенсус и България да поддържа уравновесен модел за борба с пандемията, който да гарантира медицинските нужди и да не унищожава частния сектор чрез твърд локдаун, както това се случваше в редица други държави. За да се случи подобно нещо преди всичко се иска политическа воля и възможността на едно лице да постига диалог и съгласие между страните на цената на взаимни отстъпки.

До този момент Кирил Петков не е показал възможността за подобен подход. Действащият министър-председател на моменти говори сякаш от паралелна реалност, обвита в сложни синтактични конструкции и накрая без реален резултат. И в тази паралелна реалност има „ясни резултати“ от негова несъществуваща стратегия. Е, резултат има, но той не е от стратегията, а от липсата на такава – рекорден брой новозаразени, галопираща инфлация и липса на адекватни компенсаторни механизми в енергетиката, за да се облекчи натиска върху бизнеса и потребителите. Неговият подход не само не може да постигне единно решение с представители на различни обществени групи, той не може да обедини в един глас дори представителите на собственото му правителство. За чиято обща политика той носи отговорност, ако мога отново да припомня конституционната разпоредба.

И все пак е редно да си зададем въпроса – има ли пилот в правителствения самолет? По време на своето участие в „Панорама“ на 21 януари 2022 г. говорителят на правителството Лена Бориславова даде доста уклончив отговор на въпрос на Бойко Василев във връзка с ролята на Румен Радев към кабинета „Петков“. Но има един обективен факт – Румен Радев упражнява едно може би безгранично влияние върху правителството на Кирил Петков, върху премиера и върху излъчилото го парламентарно мнозинство. Но не като негов „пилот“. Фасадно самолетът уж се управлява от Петков, а Радев има някаква щурманска роля, напътстваща, координираща, оказваща влияние. Казано на политически език – сив кардинал – който до една не малка степен е отговорен за вземането на редица решения, били те политически или кадрови. Отвъд контрола върху службите за сигурност, който Радев притежава, той има пряка квота за министри в състава на правителството. И тук идва въпросът – невъзможността на Кирил Петков да взема решения продиктувана ли е от необходимостта едно решение да се съгласува с Румен Радев? Липсата на бърза позиция по въпроса с изказването на Лавров като че ли навежда именно на тази мисъл, особено на фона на проруските позиции на президента Радев и неговите министри (например Стефан Янев), които са изказвани неведнъж.

Предстоящата тежка за България зима ще покаже дали Кирил Петков е способен да формулира и прокара смислени и добри решения отвъд празната и напудрена реторика. Към този момент той не е успял да покаже подобно поведение. Ескалиращите вътрешни и външни кризи и неговата невъзможност да решава рискуват да превърнат неговото управление на исторически аналог в това на Антъни Идън във Великобритания, където поредица от невзети решения или неправилни решения изпращат страната в безпрецедентна за следвоенната ѝ история криза и обричат правителството на Идън на бърза оставка. България може да има сходна за съжаление съдба и не толкова далече в бъдещето страната да се изправи пред поредните предсрочни парламентарни избори. Е, поне след като се завърти един цикъл обществени поръчки и се върнат спомените за не толкова отдавна случвалите се схеми на „Батко и братко“. Защото правителство без единна позиция не е правителство – то е група по интереси, събрали се да усвоят едни пари. И да назначат някой друг свой кадър (което се оказва, че е ключов политически приоритети на премиера Петков).

Автор: Димитър Стоянов

Източник: Tribune.bg

Остави коментар

Напипшете Вашият коментар
Моля въведете Вашето име тук

Последни новини

ЦИК каза колко партии и коалиции ще се явят на изборите на 9 юни

Надявам се в началото на следващите дни да имаме избран изпълнител за машините за изборите за НС и ЕП...

Цветница е! Честит празник!

Цветница се отбелязва в неделята след Лазаровден, една седмица преди Великден. Нарича се още Връбница, Цветна неделя, Вая (Вайя), Куклинден или (в западните църкви)...

Д-р Аспарух Илиев съветва: Който кашля повече от седмица, да се изследва за коклюш

Регистрираните случаи от коклюш в страната вече обхващат 21 области. Според здравните власти България вече е в условия на епидемия, но няма извънредна епидемична...

Днес празнуваме Лазаровден!

В миналото на днешния празник момците от селото са искали ръката на своята избраница   Днешния ден християните посвещават на Лазар, когото Исус възкресява. Лазаровден се празнува...

Кунчев каза ще обявят ли извънредна епидемична обстановка заради коклюш

Няма да се въвежда извънредна епидемична обстановка в страната заради разпространението на коклюш, защото не е необходимо,  съобщи главният държавен здравен инспектор доц. Ангел...

Вижте още