Вечният фактор ДПС. Кой загуби от акциите на МВР срещу купуването на гласове

Най-четени

Разпети петък е най-скръбният ден за християните

Днешният Велики, или Разпети петък, от Страстната седмица, е най-скръбният ден за християните. В него си припомняме за страданията,...

ДНК тест категорично показа, че Велико Минков е баща на бебето на Габриела

Велико Минков е баща на малкото дете на Габриела Славова - Пеева, обвинена в убийството на съпруга ѝ Пейо...

Писателка изригна срещу защитниците на рекламите на хазарт

Публикацията е от фейсбук страницата на писателката Мария Касимова-Моасе по повод актуалните новини, че депутатите забраниха рекламата на хазарт...

„Досега подобно противодействие на криминалния вот по време на избори не съм забелязал да има“, каза служебният вътрешен министър Бойко Рашков по време на парламентарен контрол в средата на август.

 

Действията на МВР преди изборите на 11 юли наистина бяха видими. Бившите управляващи от ГЕРБ обвиняват Рашков, че е оказвал целенасочен натиск срещу техни активисти. Представители на ГЕРБ дори обясняват по-ниския си резултат с активността на МВР. Рашков пък казва, че натискът на бившите управляващи върху избиратели „е бил огромен“ и отчита десет пъти повече производства за изборни нарушения в сравнение с предишните избори.

 

Политическите спорове вероятно ще продължат, но ние решихме да проверим числата в т.нар. секции в риск. Това са тези места в страната, където в последните години има най-много съмнения за редовно купуване на гласове.

 

Резултатите от тези секции на изборите на 11 юли водят до три основни извода – гласовете за ГЕРБ наистина намаляват; ДПС обаче запазва позиции; а пък на терена се е появил и нов играч.

 

Колко са тези гласове

 

От години сме свикнали с реалността, че има избирателни секции, в които „всичко се разпродава“. Хората в тези райони не демонстрират трайни политически предпочитания и резултатите се движат като махало от единия до другия край на политическия спектър. Най-често една партия обира почти всички гласове, показват резултатите от изборните протоколи.

 

В Ихтиман, например, е една от тези секции. Там една политическа сила получава 500 гласа, а за следващата са пуснати… 4 бюлетини. В една секция в Монтана преди четири години националистите не получават нито един глас, а през април получават абсолютно всички гласове. Подобни секции в страната са стотици и резултатите там от години нямат нищо общо с политическата логика.

 

Най-разпространото обяснение е „купуване на гласове“, но не винаги става дума за директна търговия. Гласуването на някои места става и срещу плащане на пари. На други места обаче плащането може да бъде в доставки на дърва или храна. На трети пък хората са принудени да гласуват заради някаква зависимост – от работодател, например.

 

“Около 10 на сто от гласовете на парламентарни избори идват от т. нар. секции в риск“, каза за Свободна Европа Ива Лазарова от Института за развитие на публичната среда (ИРПС). Изводът идва след изследване на резултатите от парламентарни изобри в периода 2013-2021 г.

„Това прави около 300 хиляди гласа в най-лошия случай, ако приемем, че всички гласове са манипулирани”, каза още Лазарова.

 

Активизирането на МВР

 

Пред Народното събрание служебният министър на вътрешните работи Бойко Рашков каза, че „данните от изборите [през юли] показват, че купен вот или е нямало, или е снижен до минимум, като не се е отразил на крайния резултат на изборния процес“.

Анализът на резултатите в рисковите секции обаче показва друго. Контролираният вот изобщо не е „снижен до минимум“.

 

„Тежестта на купения вот на изборите през юли е намаляла, но не бива да се забравя и по-ниската избирателна активност“, каза Ива Лазарова от ИРПС.Общо 649 са секциите в риск, които се повтарят във всички парламентарни избори.

 

Картината изглежда по следния начин. Общо 649 са секциите в риск, които се повтарят във всички парламентарни избори в периода 2013-2021 г. Гласовете, които са дошли от тези секции на парламентаните избори през април, са били 132 хиляди. През юли рисковите секции дават малко по-малко – 114 хиляди гласа.

 

Видимо има спад, но той следва приблизително и общия спад в избирателната активност. През април тя беше 50,61% , а през юли – 42,19 на сто.

Според вътрешния министър Бойко Рашков ГЕРБ са купували най-много гласове. Данните показват по-различна картина.

 

„Докато спадът на ДПС е съотносим с този на активността, при ГЕРБ-СДС не е така – там намалението е драстично – с около 38%”, казва Ива Лазарова.

Рашков отчете, че МВР е образувало 93 наказателни производства за изборни нарушения и е съставило предупредителни протоколи на 10 200 души.

 

Кой понесе загуби

 

Гласовете за ГЕРБ в най-рисковите секции са намалели като дял от общия брой гласове там. От 30% през април до 21% през юли. На изборите през април ГЕРБ са били водеща политическа сила в 187 секции в риск. През юли те са на първо място само в 120 от общо 649 секции в риск.

В една от секциите в Лом броят на гласувалите за ГЕРБ пада от 250 души през април на само 8 души през юли. В секцията в благоевградското село Господинци бюлетините за партията на Бойко Борисов са били 119 през април. Три месеца по-къно ГЕРБ изгубват 101 гласа и на вота през юли в същата секция подадените гласове за тях са точно 18.

 

Подобна тенденция се наблюдава и в секции в Пловдив, Поморие, Севлиево и др.

ГЕРБ обаче запазва водещи позиции в някои от рисковите секции. Такива има в Тервел и Хасково например, а в секцията в търговищкото село Давидово партията има ръст от 36 до 91,5 на сто от гласовете.

https://www.svobodnaevropa.bg/a/31348864.html

 

Постоянният фактор ДПС

 

Анализът на гласовете, подадени за ДПС в рисковите секции, показва, че акциите на МВР не са повлияли върху крайния резултат на движението.

 

ДПС е запазило подкрепата си с минимална разлика. Почти двойно обаче се е увеличил броят на секциите в риск, в които ДПС е първа политическа сила – от 220 през април на 435 през юли.

Движението е получило над 51 на сто от гласовете в рисковите секции през април, през юли този процент е дори по-висок – 54.

 

Секциите с най-сериозни отклонения в резултата, където движението получава над 90% от гласовете, са в Николаево, Омуртаг, Нова Загора, селата Голяма вода, Кривица, Хума, Орцево, Черешово, Бабяк и др.ВИЖТЕ СЪЩО“Да сме част от промяната“. След ДПС и ГЕРБ кметът на Хитрино застана зад “Демократична България”

 

Новият играч

 

При анализа на изборните резултати прави впечатление ръстът на гласовете за “Има такъв народ” (ИТН) в рисковите секции.

През април партията е получила оттам 7734 гласа. На изборите през юли броят на бюлетините за ИТН в тези секции вече е 11 176, или почти 10% от гласовете в тези секции.

 

Сериозен ръст на гласовете за партията на Слави Трифонов се забелязва в рискови секции в Момчилград, Разлог, Якоруда.

В благоевградското село Осиково например гласовете за ИТН са се увеличили осем пъти – от 10 през април на 83 през юли.

 

На изборите през април водеща политическа сила там е била ГЕРБ със 130 гласа. Три месеца по-късно обаче тези гласове са стопени до едва 33. На второ място в същата секция секция е ДПС със 126 гласа през април и 99 на изборите през юли.

 

Източник: „Свободна Европа“

Остави коментар

Напипшете Вашият коментар
Моля въведете Вашето име тук

Последни новини

Разпети петък е най-скръбният ден за християните

Днешният Велики, или Разпети петък, от Страстната седмица, е най-скръбният ден за християните. В него си припомняме за страданията,...

ДНК тест категорично показа, че Велико Минков е баща на бебето на Габриела

Велико Минков е баща на малкото дете на Габриела Славова - Пеева, обвинена в убийството на съпруга ѝ Пейо Пеев. Това показват резултатите от...

Писателка изригна срещу защитниците на рекламите на хазарт

Публикацията е от фейсбук страницата на писателката Мария Касимова-Моасе по повод актуалните новини, че депутатите забраниха рекламата на хазарт и различни организации и медии...

Вижте как туроператор ви скубе, без да подозирате

"БОНУС пакет МАКСИМАЛНА СИГУРНОСТ" в случай на смърт на пътуващия е включил туроператор в офертата си за организирано туристическо пътуване. Това съобщи в ефира...

Тихомир Безлов: Може и да не бъдат приети окончателно промените в Закона за хазарта

Рекламата на хазарт е забранена и в момента, но регулаторите пренебрегват това. Това каза пред БНР Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията във...

Вижте още