Скандалът ескалира: Президентството крие декларацията за гражданството на Кирил Петков

Най-четени

Депутатите гласуваха единодушно за по-високи заплати на военните

Единодушно, със 195 гласа, парламентът прие на първо четене промени в Закона за отбраната и въоръжените сили. Законопроектът е...

Атанас Запрянов: Ударът на Израел по Иран не застрашава страната ни

"Ограничен удар от страна на Израел върху една конкретна цел - военновъздушна база северозападно от иранския град Исфахан. Знаем,...

Депутатите гласуваха да са във ваканция преди изборите

Народното събрание няма да работи по време на предизборната кампания, решиха след двучасови спорове в пленарната зала депутатите от...

Документът не представлява класифицирана информация, но от ведомството на Радев отказват да я предоставят на медии

 

Президентството крие декларацията на служебния икономически министър Кирил Петков, в която той посочва, че няма двойно гражданство, това пише Труд бг.

“Труд” поиска от прессекретариата на президента да получи копие от важния документ. Преди да е отправено искането, е била направена консултация с юристи, които са категорични, че декларацията не представлява класифицирана информация, а личните данни в нея, могат да бъдат заличени.

 

Ето какво отговориха от прессекретариата: “Документите следва да бъдат представени при произнасянето на Конституционния съд, който е единственият легитимен орган да им даде коректна юридическа трактовка.

Произнасянето по определени документи от трети страни, извън контекста и работата на Конституционния съд, може да бъде повод за манипулативни интерпретации. Президентската институция очаква произнасянето на Конституционния съд.”

 

Всеки министър, преди встъпване в длъжност подава формуляр по чл. 110 от Конституцията, във връзка с чл. 65 от основния закон на държавата. Чл. 110 казва, че “членове на Министерския съвет могат да бъдат само български граждани, които отговарят на условията за избиране на народни представители”.

В чл. 65 от Конституцията също се акцентира на българското гражданство: “за народен представител може да бъде избиран български гражданин, който няма друго гражданство, навършил е 21 години, не е поставен под запрещение и не изтърпява наказание лишаване от свобода”.

Петков е подал такава декларация, която е официален документ и за невярно съдържание носи наказателна отговорност по чл. 313 от НК. Юристи коментираха, че е изключено Петков да не е подал тази декларация. Без нея президентът Румен Радев не би могъл да го назначи в служебния кабинет.

 

Подаването на този формуляр и назначаването във временното правителство осигуряват по право и достъп до класифицирана информация, установи проучване на “Труд”.

Според чл. 39 от Закона за класифицираната информация не се извършва проучване за надеждност по отношение на президента, министър-председателя, председателя на НС, народните представители, заместник-министър председателите и министрите.

Бившият шеф на Държавната комисия по сигурността на информацията Цвета Маркова припомни, че ex lege получават достъп до всички нива на класифицирана информация, без да попълват въпросниците на комисията.

Юристи поясниха, че законът приема, че министри, депутати и всички, които ползват привилегията да не ги проучват за надеждност, вече са декларирали, че нямат друго гражданство, освен българско.

“Отлична дискусия”, но не афиширана

Премълчана среща с посланика на Канада

Служебният икономически министър Кирил Петков не афишира по никакъв начин официална среща с Н. Пр. посланика на Канада за Румъния, България и Молдова г-жа Анник Гуле.

По-любопитното в случая е, че разговорът между двамата е проведен на 30 юни, видно от официалния профил на Н. Пр. посланика на Канада в туитър. Анник Гуле определя срещата си с Кирил Петков като “отлична дискусия за съвместни икономически и търговски отношения” между България и Канада. Н. Пр. Гуле специално акцентира и на момент от по-важните теми от срещата – Споразумението за свободна търговия между Канада и Европейския съюз – СЕТА.

“Труд” припомня, че споразумението СЕТА бе обект на много критики в ЕС, а многократно през годините точно социалистите са го наричали “споразумение на скъпо платени лобисти на огромните корпорации”.

Не е ясно дали точно заради предстоящите президентски избори и левия електорат, на който президентът Румен Радев разчита, Кирил Петков е премълчал за визитата на Н. Пр. посланик Гуле.

Още по-странна е тази тишина за срещата, на фона на документи, които Кирил Петков трябва да получи от посолството на Канада в Букурещ във връзка с двойното си гражданство.

 

Източник: „Труд“

Остави коментар

Напипшете Вашият коментар
Моля въведете Вашето име тук

Последни новини

Депутатите гласуваха единодушно за по-високи заплати на военните

Единодушно, със 195 гласа, парламентът прие на първо четене промени в Закона за отбраната и въоръжените сили. Законопроектът е...

Атанас Запрянов: Ударът на Израел по Иран не застрашава страната ни

"Ограничен удар от страна на Израел върху една конкретна цел - военновъздушна база северозападно от иранския град Исфахан. Знаем, че има удари и върху...

Депутатите гласуваха да са във ваканция преди изборите

Народното събрание няма да работи по време на предизборната кампания, решиха след двучасови спорове в пленарната зала депутатите от ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС. Няма да...

Пламен Киров: Свалянето на служебно правителство не е невъзможно

Свалянето на служебно правителство не е невъзможно, въпреки че не би трябвало да се случва, коментира преподавателят по Конституционно право и бивш конституционен съдия...

Внимание! Опасната борова процесионка атакува

За много сигнали за нашествие на опасни гъсеници у нас информира Нова тв. Насекомото борова процесионка предизвиква тежки алергични реакции, задушаване и дори смърт....

Вижте още