Кирил Ананиев обяви харчено ли е от Сребърния фонд

Най-четени

Радев след инцидента с кола на НСО: Не виждам основание за смяна на директора, нека се установят реалните причини

Президентът Румен Радев не вижда основание за смяна на директора на Националната служба за охрана заради тежката катастрофа с...

Бивш бодигард: Анджелина Джоли саботирала връзката си с Брад Пит

Анджелина Джоли е обвинена, че се опитва да саботира и буквално да отрови връзката на децата си с Брад...

Ген. Коджейков: Има пропуски и грешки в охраната на Фицо

„Най-трудното за охраната е нападението от близко разстояние – от един метър, от упор, някой вади оръжие в тълпа...

Парите от Сребърния фонд не са използвани за финансиране на разходи на правителството. Те са в отделна сметка в рамките на фискалния резерв, обяви от парламентарната трибуна министърът на финансите в оставка Кирил Ананиев.

Към днешна дата фискалният резерв е в размер на 8 милиарда и 500 милиона лева, посочи още той в отговори на въпрос на депутат от партия „Има такъв народ”.

“Много пъти сме проверявани и досега не са откривани нито скелети, нито кюлчета”, заяви Ананиев, след обвинението, че стопяването на фискалния резерв е заради харчовете на премиера преди изборите.

Той даде пояснения и за размера на резерва, където в отделна сметка е и Сребърният фонд: “В тази отделна сметка има 3,3 милиарда лева и те са непокътнати”.

„Не сме си позволили от създаването на фонда една стотинка да бъде взета от този фонд и да се финансират други разходи от държавния бюджет. Всичко останало са средства, които временно могат да бъдат използвани за покриване на разходи от бюджета“, каза Ананиев.

Освен това Ананиев обърна внимание, че общата сума във фискалния резерв варира на дневна база, тъй като в началото на всеки месец се правят големи плащания, а в края постъпват средства във фиска. Към края на март дефицитът надхвърля 600 милиона лева, но месец по-късно салдото ще бъде близо до баланса, увери Ананиев.

„Към края на месец април бюджетът ще бъде близък до балансирания бюджет. Според мен на базата на днешните изчисления и анализи дефицитът може да се движи от минус 100 милиона лева, като дефицит, до плюс 100 милиона излишък.

Социалните плащания до края на годината са гарантирани, посочи още Ананиев и добави, че “ако няма рязко влошаване на ситуацията с пандемията, актуализация на бюджета няма да се наложи”.

До момента е изтеглен дълг от 800 милиона лева, като решението да не се емитира голяма емисия облигации на международните пазари е „от уважение към следващите управляващи“, допълни министърът в оставка.

Остави коментар

Напипшете Вашият коментар
Моля въведете Вашето име тук

Последни новини

Радев след инцидента с кола на НСО: Не виждам основание за смяна на директора, нека се установят реалните причини

Президентът Румен Радев не вижда основание за смяна на директора на Националната служба за охрана заради тежката катастрофа с...

Бивш бодигард: Анджелина Джоли саботирала връзката си с Брад Пит

Анджелина Джоли е обвинена, че се опитва да саботира и буквално да отрови връзката на децата си с Брад Пит, като им е казвала...

Ген. Коджейков: Има пропуски и грешки в охраната на Фицо

„Най-трудното за охраната е нападението от близко разстояние – от един метър, от упор, някой вади оръжие в тълпа и стреля. Всички охранители реагират,...

Иван Кръстев: Факт е, че „Европа е в режим на оцеляване“

"Путин не се стреми към възстановяване на Съветския съюз", казва Иван Кръстев пред швейцарския НЦЦ. Целта на руския президент е друга, смята българският политолог. Дали...

На 9 юни гласуваме със синя и зелена бюлетина

За първи път след повече от 20 години ще имаме цветни хартиени бюлетини на вота "2 в 1" на 9 юни. Това стана ясно...

Вижте още