В Словакия няма карантина за ваксинирани или преболедували COVID-19

Най-четени

Радев след инцидента с кола на НСО: Не виждам основание за смяна на директора, нека се установят реалните причини

Президентът Румен Радев не вижда основание за смяна на директора на Националната служба за охрана заради тежката катастрофа с...

Бивш бодигард: Анджелина Джоли саботирала връзката си с Брад Пит

Анджелина Джоли е обвинена, че се опитва да саботира и буквално да отрови връзката на децата си с Брад...

Ген. Коджейков: Има пропуски и грешки в охраната на Фицо

„Най-трудното за охраната е нападението от близко разстояние – от един метър, от упор, някой вади оръжие в тълпа...

Словакия премахва карантината при влизане в страната за граждани, които в предходните 14 дни са посетили държави от Европейския съюз, при условие, че те са ваксинирани срещу COVID-19 или са прекарали болестта.

Ще бъде изискван ваксинационен сертификат за доказване на ваксинирането.

Мярката влиза в сила от 6:00 ч. на 19 април 2021 г. Тя важи още и за гражданите, които в предходните две седмици са били в Исландия, Норвегия, Лихтенщайн, Швейцария или Великобритания.

По информация на посолството ни в Братислава, за да не бъдат поставяни под задължителна карантина, пристигащите трябва да бъдат ваксинирани с mRNA ваксина (например Moderna, Pfizer/BioNTech), като е необходимо да са изминали повече от 14 дни от прилагането на втората доза. Те също така могат да бъдат с поставена векторна ваксина (например AstraZeneca), но при изминали повече от четири седмици от първата доза, информираха от МВнР.

Под карантина в Словакия няма да бъдат поставяни и пристигащите граждани, които в интервала до 180 дни след преболедуване на коронавирус са ваксинирани и са минали най-малко 14 дни от първата доза.

Самоизолацията се премахва и за тези, които могат да докажат с документ, че са прекарали COVID-19 преди не повече от 180 дни.

Остава в сила обаче правилото всички пътници, които не са ваксинирани или не са прекарали коронавирус, при пристигане в Словакия да преминават 14-дневна карантина в домашна среда или в специално държавно заведение. Най-рано на осмия ден от поставянето под карантина, тя може да бъде отменена при направен PCR тест с отрицателен резултат.

Също така гражданите, които влизат в Словакия през сухопътните граници, са длъжни да се регистрират на адрес: https://korona.gov.sk/ehranica/# , като това трябва да стане най-късно при самото пристигане на територията на страната. При влизане със самолет е необходимо да се попълни електронен формуляр, публикуван на адрес: https://www.mindop.sk/covid/forms/edit/588e64fb486fbab2177af791d07746970769

От 19 април 2021 г. в Словакия влизат в сила и облекчения на вътрешните ограничителни мерки. Магазините, секторът на услугите и църквите отново отварят врати, но при условие, че посетителите представят отрицателен тест за коронавирус, както и за наличието на не повече от един човек на 15 кв. м. площ.

Движението сред природата извън областта на живеене също ще бъде разрешено с отрицателен тест за COVID-19. Спортът на открито е разрешен в група до шест души и при отрицателен тест.

Ще могат да бъдат посещавани зоологически и ботанически градини, както и библиотеки. Хотелите и къщите за гости ще могат отново да предлагат услугите си, но ресторантите в тях няма да работят.

Остави коментар

Напипшете Вашият коментар
Моля въведете Вашето име тук

Последни новини

Радев след инцидента с кола на НСО: Не виждам основание за смяна на директора, нека се установят реалните причини

Президентът Румен Радев не вижда основание за смяна на директора на Националната служба за охрана заради тежката катастрофа с...

Бивш бодигард: Анджелина Джоли саботирала връзката си с Брад Пит

Анджелина Джоли е обвинена, че се опитва да саботира и буквално да отрови връзката на децата си с Брад Пит, като им е казвала...

Ген. Коджейков: Има пропуски и грешки в охраната на Фицо

„Най-трудното за охраната е нападението от близко разстояние – от един метър, от упор, някой вади оръжие в тълпа и стреля. Всички охранители реагират,...

Иван Кръстев: Факт е, че „Европа е в режим на оцеляване“

"Путин не се стреми към възстановяване на Съветския съюз", казва Иван Кръстев пред швейцарския НЦЦ. Целта на руския президент е друга, смята българският политолог. Дали...

На 9 юни гласуваме със синя и зелена бюлетина

За първи път след повече от 20 години ще имаме цветни хартиени бюлетини на вота "2 в 1" на 9 юни. Това стана ясно...

Вижте още