Има риск 1/3 от ледения шелф на Антарктика да рухне в океана

Най-четени

Тихомир Безлов: Може и да не бъдат приети окончателно промените в Закона за хазарта

Рекламата на хазарт е забранена и в момента, но регулаторите пренебрегват това. Това каза пред БНР Тихомир Безлов от Центъра...

ЕП с кампания за изборите: „Използвай гласа си. Или друг ще реши вместо теб“.

Между 6 и 9 юни 2024 г. над 370 милиона души в 27 държави членки ще бъдат призовани да отидат...

Фалшифицирали ли са документи Лена Бориславова и Кирил Петков?

"Не съм била търсена от органите на реда. По никакъв начин не се притеснявам от проверка, свързана с това общо...

Повече от една трета от ледения шелф на Антарктика рискува да се срути в морето, ако глобалните температури достигнат 4 градуса по Целзий над прединдустриалните нива, тъй като изменението на климата затопля света, предупреждава ново проучване от британския университет в Рединг.

В прогнозиращо проучване учените установиха, че 34% от площта на всички антарктически ледени покрития, с размери около половин милион квадратни километра, могат да се дестабилизират, ако температурите в света се повишат с 4 градуса. Около 67% от площта на ледения шелф на Антарктическия полуостров би била изложена на риск от дестабилизация при този сценарий, казват изследователите, цитирани от Си Ен Ен.

Ледените шелфове са постоянни плаващи ледени платформи, прикрепени към райони на бреговата линия, образувани там, където ледниците, изтичащи от сушата, се срещат с морето. Те могат да помогнат за ограничаването на повишаването на глобалните морски нива, действайки като язовир, забавяйки притока на топящ се лед и вода в океаните.

Всяко лято ледът на повърхността на ледените шелфове се топи и се влива в по-малки пролуки в снега отдолу, където обикновено замръзва. Но когато има много топене и малко снеговалежи, тази вода вместо това се събира на повърхността на леда или се влива в цепнатини. Това задълбочава и разширява пукнатините, което води до счупване и срутване в морето.

„Ледените шелфове са важни буфери, които пречат на ледниците на сушата свободно да влизат в океана и да допринасят за повишаването на морското равнище. Когато се срутят, това е като гигантска коркова тапа, извадена от бутилка, позволяваща невъобразими количества вода от ледници да се изливат в морето , „се казва в изявление на водещия автор на изследването Ела Гилбърт, учен по климата от Департамента по метеорология на Университета в Рединг.

Гилбърт каза пред Cи Ен Ен, че ниско разположените крайбрежни райони, особено малките островни държави като Вануату и Тувалу, в южната част на Тихия океан, са най-застрашени от глобалното покачване на морското равнище. „Въпреки това крайбрежните райони по целия свят биха били уязвими и страните с по-малко налични ресурси за смекчаване и адаптиране към повишаването на морското равнище ще видят по-лоши последици“, каза тя. В новото проучване, което използва регионално климатично моделиране с висока разделителна способност, за да предскаже въздействието на увеличеното топене и оттичането на вода върху стабилността на ледения шелф, изследователите казват, че ограничаването на повишаването на температурата до 2 градуса по Целзий, вместо 4 градуса по Целзий, би намалило наполовина рисковата площ и потенциално до доведе до избягване на значително повишаване на морското равнище.

Междуправителственият комитет по изменението на климата заключи в доклад, че имаме време само до 2030 г. да намалим драстично зависимостта си от изкопаеми горива и да предотвратим достигането на решаващия праг от 1,5 градуса по Целзий над прединдустриалните нива. Нетните емисии на въглероден диоксид в световен мащаб трябва да спаднат до 2030 г. с 45% от нивата от 2010 г. и да достигнат „нетна нула“ около 2050 г., за да се задържи затоплянето около 1,5 градуса по Целзий.

„Констатациите подчертават важността на ограничаването на повишаването на глобалната температура, както е посочено в Парижкото споразумение, за да избегнем най-лошите последици от изменението на климата, включително повишаването на морското равнище“, добави Гилбърт.

В Парижкото споразумение 197 страни се съгласиха с целта да поддържат глобалните температури „доста под“ 2 градуса по Целзий над прединдустриалните нива и да продължат усилията си да го ограничат до 1,5 градуса по Целзий.

Но вървим към свят, който е с 3,2 градуса по Целзий по-топъл до края на века. Гилбърт каза пред Cи Ен Ен, че повишените температури водят до по-често и по-интензивно топене. Изследователите идентифицираха четири ледени шелфа, които биха били застрашени от по-топъл климат: ледените шелфове рафтове Larsen C, Shackleton, Pine Island и Wilkins, които са уязвими поради своята география и прогнозният отток в тези райони. Larsen C е най-големият останал леден шелф на Антарктическия полуостров, а на ледника Pine Island се отделя голямо внимание през последните години, защото се топи бързо в резултат на климатичните промени, каза Гилбърт.

Ако тези ледени шелфове се срутят, което не е гарантирано, ледниците, които те задържат в момента, ще се влеят в океана, допринасяйки за повишаване на морското равнище – потенциално с десетки сантиметри, обясни тя.

Изследването е публикувано в четвъртък в списание Geophysical Research Letters.

Остави коментар

Напипшете Вашият коментар
Моля въведете Вашето име тук

Последни новини

Тихомир Безлов: Може и да не бъдат приети окончателно промените в Закона за хазарта

Рекламата на хазарт е забранена и в момента, но регулаторите пренебрегват това. Това каза пред БНР Тихомир Безлов от Центъра...

ЕП с кампания за изборите: „Използвай гласа си. Или друг ще реши вместо теб“.

Между 6 и 9 юни 2024 г. над 370 милиона души в 27 държави членки ще бъдат призовани да отидат до урните, за да гласуват...

Фалшифицирали ли са документи Лена Бориславова и Кирил Петков?

"Не съм била търсена от органите на реда. По никакъв начин не се притеснявам от проверка, свързана с това общо събрание". Така Лена Бориславова от...

ЦИК каза колко партии и коалиции ще се явят на изборите на 9 юни

Надявам се в началото на следващите дни да имаме избран изпълнител за машините за изборите за НС и ЕП на 9 юни. Единственият участник...

Цветница е! Честит празник!

Цветница се отбелязва в неделята след Лазаровден, една седмица преди Великден. Нарича се още Връбница, Цветна неделя, Вая (Вайя), Куклинден или (в западните църкви)...

Вижте още