Бразилия освобождава гробове за нови погребения

Най-четени

Радев след инцидента с кола на НСО: Не виждам основание за смяна на директора, нека се установят реалните причини

Президентът Румен Радев не вижда основание за смяна на директора на Националната служба за охрана заради тежката катастрофа с...

Бивш бодигард: Анджелина Джоли саботирала връзката си с Брад Пит

Анджелина Джоли е обвинена, че се опитва да саботира и буквално да отрови връзката на децата си с Брад...

Ген. Коджейков: Има пропуски и грешки в охраната на Фицо

„Най-трудното за охраната е нападението от близко разстояние – от един метър, от упор, някой вади оръжие в тълпа...

В Сао Пауло, най-големият град в Бразили, от вчера се освобождават стари гробове, за да се направи място за растящия брой починали от ковид. Общината регистрира тази седмица рекорден брой погребения дневно, предаде Ройтерс.

Гробарите в гробищен парк в северните предградия на Сао Пауло работят в защитни комбинезони. Те отварят гробове отпреди много години, изваждат останките на покойниците и ги прехвърлят на ново място.

Операцията по преместването е спешна, тъй като Бразилия е в разгара на най-тежката вълна на коронавируса от началото на пандемията преди една година. Вчера Здравното министерство съобщи за 3769 починали, което е близо до рекорд за трети пореден ден.

Боливия обяви, че затваря границите си с Бразилия заради опасения от прехвърляне на нов вариант на болестта, установен там. За този нов вариант съобщи в сряда биомедицинският институт „Бутантан“ и уточни, че той има сходни характеристики с южноафриканския вариант и е по-устойчив на съществуващите ваксини.

Чили също затвори вчера границите си за чужденци и засили мерките на локдауна, той като броят на регистрираните случаи надхвърли 1 милион. Случващото се в Бразилия е световна заплаха, каза Хосе Мигел Бернучи – секретар на чилийската националната медицинска асоциация.

Държавите в региона са загрижени, че в Бразилия се развиват нови варианти на коронавируса на фона на растящ брой случаи и отказ на президента на Бразилия Жаир Болсонаро да подкрепи носенето на предпазни маски и налагането на локдаун.

Разпространението на ковид в Бразилия е второ по мащаби, след това в САЩ и през последната седмица дневно там има средно по 3100 починали и 74 000 новорегистрирани случаи – ръст, който устойчиво върви нагоре от февруари насам.

В Сао Пауло правят и нощни погребения, за да обслужат многото чакащи семейства и е издадено разрешение гробищните паркове да са отворени до 22 ч.

Тази седмица гробари в гробището Вила Формоза с маски и пълни защитни екипи разкопават ред по ред гробове под светлината на прожектори и на лунна светлина. След това пристигат новите ковчези, спускани един след друг под погледите на роднини с маски.

Във вторник в Сао Пауло е имало 419 погребения – най-много от началото а пандемията. Ако погребенията продължат със същия темп, ще се наложи градските власти да вземат допълнителни мерки.

В момента в Бразилия са около една четвърт от всички смъртни случаи от ковид, повече отколкото във всяка друга държава.

Експерти предупреждават, че ситуацията ще продължи да се влошава заради недостатъчните ограничения върху придвижването и бавното разпределение на ваксини. Световната здравна организация вчера обяви, че бразилските болници са в критично състояние, а много интензивни отделения са на 90% пълни.

Остави коментар

Напипшете Вашият коментар
Моля въведете Вашето име тук

Последни новини

Радев след инцидента с кола на НСО: Не виждам основание за смяна на директора, нека се установят реалните причини

Президентът Румен Радев не вижда основание за смяна на директора на Националната служба за охрана заради тежката катастрофа с...

Бивш бодигард: Анджелина Джоли саботирала връзката си с Брад Пит

Анджелина Джоли е обвинена, че се опитва да саботира и буквално да отрови връзката на децата си с Брад Пит, като им е казвала...

Ген. Коджейков: Има пропуски и грешки в охраната на Фицо

„Най-трудното за охраната е нападението от близко разстояние – от един метър, от упор, някой вади оръжие в тълпа и стреля. Всички охранители реагират,...

Иван Кръстев: Факт е, че „Европа е в режим на оцеляване“

"Путин не се стреми към възстановяване на Съветския съюз", казва Иван Кръстев пред швейцарския НЦЦ. Целта на руския президент е друга, смята българският политолог. Дали...

На 9 юни гласуваме със синя и зелена бюлетина

За първи път след повече от 20 години ще имаме цветни хартиени бюлетини на вота "2 в 1" на 9 юни. Това стана ясно...

Вижте още