Мистериозна мозъчна болест шокира канадската медицина

Най-четени

Тихомир Безлов: Може и да не бъдат приети окончателно промените в Закона за хазарта

Рекламата на хазарт е забранена и в момента, но регулаторите пренебрегват това. Това каза пред БНР Тихомир Безлов от Центъра...

ЕП с кампания за изборите: „Използвай гласа си. Или друг ще реши вместо теб“.

Между 6 и 9 юни 2024 г. над 370 милиона души в 27 държави членки ще бъдат призовани да отидат...

Фалшифицирали ли са документи Лена Бориславова и Кирил Петков?

"Не съм била търсена от органите на реда. По никакъв начин не се притеснявам от проверка, свързана с това общо...

Спазми, загуба на памет и халюцинации са сред симптомите на 43 пациенти в регион Акадия в провинция Ню Брънзуик, Канада, съобщава „Гардиън“.

Лекарите в Канада са загрижени от несправянето с неизвестно досега мозъчно заболяване на фона на редица случаи, включващи загуба на паметта, халюцинации и мускулна атрофия.

Политиците в провинция Ню Брънзуик поискаха отговори, но при толкова малко случаи експертите казват, че има много повече въпроси, отколкото отговори, и призоваха обществото да не се паникьосва.

Повече от година служителите в областта на общественото здраве проследяват „клъстер“ от 43 случая на съмнения за неврологично заболяване в провинцията без известна причина. Жителите за първи път научиха за изследването миналата седмица, след като провинциалната агенция за обществено здраве поиска от лекарите да бъдат нащрек за симптоми, подобни на болестта на Кройцфелд-Якоб – рядко, фатално мозъчно заболяване, причинено от деформирани протеини, известни като приони.

„Сътрудничим си с различни национални групи и експерти; понастоящем обаче не е установена ясна причина”, се казва в изявление.

Редица симптоми, между които загуба на памет, проблеми със зрението и ненормални движения, предизвикаха предупреждение от канадската мрежа за наблюдение за Кройцфелд-Якоб. Въпреки първоначалните прилики, скринингът не доведе до потвърдени случаи на болестта.

„Нямаме доказателства, които да предполагат, че това е прионна болест“, каза д-р Алиер Мареро, невролог, ръководещ разследването в Ню Брънзуик.

Сега екип от изследователи, включително федерални учени, се надпреварват да определят дали имат работа с неизвестен досега неврологичен синдром или серия от несвързани, но известни досега – и дори лечими – заболявания.

Мареро казва, че пациентите първоначално са се оплаквали от необясними болки, спазми и поведенчески промени – всички симптоми, които лесно могат да бъдат диагностицирани като тревожност или депресия. Но в продължение на 18 до 36 месеца те започнали да развиват когнитивен спад, загуба на мускули, лигавене и скърцане със зъби. Редица пациенти също започнали да изпитват плашещи халюцинации, между които усещане, че насекоми пълзят по кожата им.

През 2015 г. е регистриран само един случай, но през 2019 г. има 11 случая и 24 през 2020 г. Изследователите смятат, че петима души са починали от болестта.

„През последните 20 и повече години не сме виждали група резистентни на диагностика неврологични заболявания като това“, каза Майкъл Култхарт, ръководител на канадската мрежа за наблюдение на прионна болест.

Повечето случаи са свързани с полуостров Акадия, слабо населен регион в североизточната част на провинцията. Общият брой на случаите в клъстера остава нисък, но Ню Брънзуик има население под 800 000 души. Здравните служители отказаха да разкрият точните места на случаите.

Нарастващ екип от изследователи работи, за да определи дали има обща връзка със случаите или някакви екологични причини като източници на вода, растения и насекоми.

Остави коментар

Напипшете Вашият коментар
Моля въведете Вашето име тук

Последни новини

Тихомир Безлов: Може и да не бъдат приети окончателно промените в Закона за хазарта

Рекламата на хазарт е забранена и в момента, но регулаторите пренебрегват това. Това каза пред БНР Тихомир Безлов от Центъра...

ЕП с кампания за изборите: „Използвай гласа си. Или друг ще реши вместо теб“.

Между 6 и 9 юни 2024 г. над 370 милиона души в 27 държави членки ще бъдат призовани да отидат до урните, за да гласуват...

Фалшифицирали ли са документи Лена Бориславова и Кирил Петков?

"Не съм била търсена от органите на реда. По никакъв начин не се притеснявам от проверка, свързана с това общо събрание". Така Лена Бориславова от...

ЦИК каза колко партии и коалиции ще се явят на изборите на 9 юни

Надявам се в началото на следващите дни да имаме избран изпълнител за машините за изборите за НС и ЕП на 9 юни. Единственият участник...

Цветница е! Честит празник!

Цветница се отбелязва в неделята след Лазаровден, една седмица преди Великден. Нарича се още Връбница, Цветна неделя, Вая (Вайя), Куклинден или (в западните църкви)...

Вижте още