УЕФА премахва финансовия феърплей

Най-четени

Ген. Коджейков: Има пропуски и грешки в охраната на Фицо

„Най-трудното за охраната е нападението от близко разстояние – от един метър, от упор, някой вади оръжие в тълпа...

Иван Кръстев: Факт е, че „Европа е в режим на оцеляване“

"Путин не се стреми към възстановяване на Съветския съюз", казва Иван Кръстев пред швейцарския НЦЦ. Целта на руския президент...

На 9 юни гласуваме със синя и зелена бюлетина

За първи път след повече от 20 години ще имаме цветни хартиени бюлетини на вота "2 в 1" на...

Финансовият феърплей във футбола може да изчезне съвсем скоро. Според Gazzetta dello Sport, от УЕФА обмислят възможността клубовете да харчат парите, с които разполагат. Идеята е мотивирана от така или иначе икономическите затруднения, произлизащи от пандемията. По принцип промяната би следвало да бъде в полза на клубовете, които са по-богати, тъй като тя ще елиминира правилото ‘харчи толкова, колкото печелиш’ и ще отиде към ‘харчи това, за което ти трябва, без да губиш’.

Тоест, отбори като ПСЖ или Манчестър Сити сами ще определят лимитите си в харчовете, а не УЕФА, пишат Gong.bg.

Настоящата финансова система за финансов феърплей е замразен от началото на коронавирусната ситуация по света. За много специалисти в този момент тя няма особен смисъл, тъй като самите клубове губят част от приходите си заради липсата на привърженици, както и от телевизионни права.

Загубите направиха невъзможно изчистването на сметките, а дори и за баланса при разходи за трансфери. Освен това загубите на клубовете са около повече от 5 милиарда, твърди шефът на ЕСА Андреа Аниели.

Така УЕФА проучва промяна в регламент, която може да бъде одобрена идния четвъртък от президента Александър Чеферин. Финансовият феъпрлей бе създаден от Мишел Платини и Джани Инфантино през 2010-а година, което значително забави навлизането на различни ‘проекти’ в спорта на футболния пазар. Богатите клубове пък бяха принудени да правят изключителни разчети на своите разходи.

Всяка промяна от настоящия регламент обаче трябва да бъде направена в съответствие със законите на Европейския съюз и изисква одобрението на Европейския парламент. Фактът, че най-богатите клубове биха могли да харчат повече би дал възможност на останалите отбори да набират приходи. Разбира се, това би отслабило значително съперниците в спортен аспект.

Обсъждат се варианти и за варианта за въвеждане на лимити на заплатите, макар Европейският съюз да не ги позволява. При всички положения промени от УЕФА ще има за финансовата система и тя може да се приложи с лекота от 2022-а година.

Остави коментар

Напипшете Вашият коментар
Моля въведете Вашето име тук

Последни новини

Ген. Коджейков: Има пропуски и грешки в охраната на Фицо

„Най-трудното за охраната е нападението от близко разстояние – от един метър, от упор, някой вади оръжие в тълпа...

Иван Кръстев: Факт е, че „Европа е в режим на оцеляване“

"Путин не се стреми към възстановяване на Съветския съюз", казва Иван Кръстев пред швейцарския НЦЦ. Целта на руския президент е друга, смята българският политолог. Дали...

На 9 юни гласуваме със синя и зелена бюлетина

За първи път след повече от 20 години ще имаме цветни хартиени бюлетини на вота "2 в 1" на 9 юни. Това стана ясно...

Ще повлияе ли на България самоубийствената политика на РС Македония?

С желанието да денонсира договорите си с България, Гърция и ЕС, Скопие е на път да превърне еврочленството си в химера, да обтегне докрай...

Пореден скандал тресе „Евровизия“

Европейската комисия заяви днес, че ще иска обяснение от организаторите на 68-ото издание на песенния конкурс "Евровизия", завършил в нощта на събота срещу неделя...

Вижте още