Скандално: Събарят част от крепостната стена на Созопол, скривала изглед от заведение

Най-четени

Радев след инцидента с кола на НСО: Не виждам основание за смяна на директора, нека се установят реалните причини

Президентът Румен Радев не вижда основание за смяна на директора на Националната служба за охрана заради тежката катастрофа с...

Бивш бодигард: Анджелина Джоли саботирала връзката си с Брад Пит

Анджелина Джоли е обвинена, че се опитва да саботира и буквално да отрови връзката на децата си с Брад...

Ген. Коджейков: Има пропуски и грешки в охраната на Фицо

„Най-трудното за охраната е нападението от близко разстояние – от един метър, от упор, някой вади оръжие в тълпа...

Районният съд в Бургас е наредил на 4 март на община Созопол да премахне част от крепостната стена на града, построена преди 10 години, тъй като попада в частен имот и пречи на ползването му, съобщи „Сега“.

Решението на съдия Калин Кунчев е по иск на И.М., заведен по Закона за собствеността, който казва, че „собственикът може да иска прекратяване на всяко неоснователно действие, което му пречи да упражнява своето право“.

Ищецът твърди, че в имота му е изграден зид с височина 4 м. и дебелина 1,80 м., който заема около 6,5 кв. м. от терена. Това пречи имотът да се ползва. А има влязло в сила решение на Административния съд в Бургас от май 2014 г., с което е отменено разрешението за строеж на стената в тази част, което я прави незаконна.

Общината оспорва иска и сочи, че в случая става дума за архитектурно-строителен паметник на културата и частичното премахване на строежа ще го увреди.

Експертизата по делото установява, че архитектурната стена е изградена по югоизточната граница на имота, тя е нов строеж по смисъла на наредбата за номенклатурата на видовете строежи. Част от нея попада в имота на човека. Вещото лице е констатирало и че на място няма видими следи от съществуващ старинен архитектурен паметник крепостна стена. Стената е новоизградена – от нивото на крайбрежната алея, без да е възстановка на основи от стена от Античността или Средновековието, обяснява експертът. Тази стена затваря улицата, която осигурява достъп на имота до крайбрежната алея, и отнема изгледа му към морето. Това препятства ползването на собствеността на имота по предназначение – като сезонно заведение, пише в решението на съда.

В съдебния акт, за който първи съобщи „Бургас инфо“, се обяснява още, че общината е изпълнила нов строен въз основа на разрешение от март 2011 г. на главния архитект. То обаче е било отменено от съда в частта, която попада в имота на човека. Законът за устройството на територията казва, че строеж или част от него е незаконен, когато се извършва без одобрени инвестиционни проекти и/или без разрешение за строеж.

Твърденията на общината, че крепостната стена е архитектурно-строителен паметник на културата и частичното премахване на строежа ще го увреди, се опровергават от заключението на вещото лице, според което в случая става дума за изцяло нов строеж, обяснява още съдът.

Така община Созопол е осъдена да премахне частта от изградената от нея по югоизточната граница на имота на И.М. с площ от 132 кв. м. Освен това трябва да плати на човека и 1558 лв. разноски по делото. Решението на съдия Кунчев не е окончателно и може да се атакува пред Окръжния съд в Бургас.

Остави коментар

Напипшете Вашият коментар
Моля въведете Вашето име тук

Последни новини

Радев след инцидента с кола на НСО: Не виждам основание за смяна на директора, нека се установят реалните причини

Президентът Румен Радев не вижда основание за смяна на директора на Националната служба за охрана заради тежката катастрофа с...

Бивш бодигард: Анджелина Джоли саботирала връзката си с Брад Пит

Анджелина Джоли е обвинена, че се опитва да саботира и буквално да отрови връзката на децата си с Брад Пит, като им е казвала...

Ген. Коджейков: Има пропуски и грешки в охраната на Фицо

„Най-трудното за охраната е нападението от близко разстояние – от един метър, от упор, някой вади оръжие в тълпа и стреля. Всички охранители реагират,...

Иван Кръстев: Факт е, че „Европа е в режим на оцеляване“

"Путин не се стреми към възстановяване на Съветския съюз", казва Иван Кръстев пред швейцарския НЦЦ. Целта на руския президент е друга, смята българският политолог. Дали...

На 9 юни гласуваме със синя и зелена бюлетина

За първи път след повече от 20 години ще имаме цветни хартиени бюлетини на вота "2 в 1" на 9 юни. Това стана ясно...

Вижте още