Марсоходът „Пърси“ направи първи стъпки на Червената планета

Най-четени

Бивш бодигард: Анджелина Джоли саботирала връзката си с Брад Пит

Анджелина Джоли е обвинена, че се опитва да саботира и буквално да отрови връзката на децата си с Брад...

Ген. Коджейков: Има пропуски и грешки в охраната на Фицо

„Най-трудното за охраната е нападението от близко разстояние – от един метър, от упор, някой вади оръжие в тълпа...

Иван Кръстев: Факт е, че „Европа е в режим на оцеляване“

"Путин не се стреми към възстановяване на Съветския съюз", казва Иван Кръстев пред швейцарския НЦЦ. Целта на руския президент...

Роувърът „Пърсивиърънс“  направи първите си стъпки на Марс. Апаратът, които е изпратен преди две седмици от НАСА на Червената планета, премина  шест метра и половина общо на нейната повърхност.

Марсоходът с шест колела е напреднал четири метра, след което се е завъртял наляво и е дал два метра и половина назад. Роувърът с размерите на голям автомобил с висока проходимост е изминал общо шест метра и половина за 33 минути. Това е станало в четвъртък следобед, като целта е била да се провери дали системата функционира правилно.

Давайки на заден ход, роувърът е заснел собствените си следи по повърхността на Марс. Снимката бе публикувана от космическата агенция на САЩ.
От НАСА изразиха задоволство от успешното начало на мисията. Планирано бе „Пърсивиърънс“ да премине по-голямо разстояние в петък местно време и евентуално днес.

Според разчетите роувърът ще може да изминава по 200 метра за един марсиански ден, който е малко по-дълъг от земния. „Пърсивиърънс“ е пет пъти по-бърз от „Кюриосити“  – другият апарат на НАСА, който все още е активен на повърхността на Червената планета.
Марсоходът кацна на 18 февруари в кратера Йезеро (Езеро), където учените смятат, че преди 3,5 милиарда години е имало дълбоко езеро.

Според оценки на НАСА засега роувърът функционира безупречно. „Пърсивиърънс“ вече изпрати на Земята повече от 7000 снимки.

Остави коментар

Напипшете Вашият коментар
Моля въведете Вашето име тук

Последни новини

Бивш бодигард: Анджелина Джоли саботирала връзката си с Брад Пит

Анджелина Джоли е обвинена, че се опитва да саботира и буквално да отрови връзката на децата си с Брад...

Ген. Коджейков: Има пропуски и грешки в охраната на Фицо

„Най-трудното за охраната е нападението от близко разстояние – от един метър, от упор, някой вади оръжие в тълпа и стреля. Всички охранители реагират,...

Иван Кръстев: Факт е, че „Европа е в режим на оцеляване“

"Путин не се стреми към възстановяване на Съветския съюз", казва Иван Кръстев пред швейцарския НЦЦ. Целта на руския президент е друга, смята българският политолог. Дали...

На 9 юни гласуваме със синя и зелена бюлетина

За първи път след повече от 20 години ще имаме цветни хартиени бюлетини на вота "2 в 1" на 9 юни. Това стана ясно...

Ще повлияе ли на България самоубийствената политика на РС Македония?

С желанието да денонсира договорите си с България, Гърция и ЕС, Скопие е на път да превърне еврочленството си в химера, да обтегне докрай...

Вижте още