Законен ли е водопроводът за Перник?

Най-четени

Доналд Тръмп осъден по всички обвинения

Доналд Тръмп стана първият бивш президент на САЩ, срещу когото беше взето осъдително решение за престъпление, когато съдебно жури в...

Кабинетът одобри личните карти да струват 30 лв.

Кабинетът одобри на заседанието си почти двоен скок на цената за издаване на лична карта - от 18 на...

Коментар: Викали са му „натовски генерал“, а той е служил на кремълския дневен ред

Разделното време принуждава всеки да се определи и да заеме истинската си позиция. Независимо от това дали са му...

Една година след завършването на спасителния водопровода за Перник документите за него все още не са готови. Дали водопроводът, който подава вода за Перник от язовир „Бели Искър“ е незаконен, повдига въпроса БНР.

В момента по водопровода от София не се подава вода на перничани, но той остава резервна връзка между двете области, която може да влезе в експлоатация при евентуални бъдещи кризи.

Припомняме, от Столичния общински съвет приеха спасителния план на държавата за справяне с водната криза в Перник.

Правителството предложи градът да се снабди с вода от язовир „Белмекен“, през „Бели Искър“ и водопреносната мрежа на столицата. По този начин Перник ще получи вода за питейни нужди с изграждането на 13.5 км трасе от Мало Бучино до квартал „Мошино“.

Причината да се бави документацията е явна фактическа грешка в кадастъра, свързана с нанасянето на третокласния път Перник – София през Мало Бучино. Вместо трасето на пътя са нанесени други имоти, включително частни, обясни юристът в Областната администрация Перник Елена Иванова. Службите по геодезия и картография и кадастърът са поправили фактическата грешка.

Водопроводът беше построен по време на обявено и неколкократно удължавано бедствено положение. Тръбите минават през две области, две общини и няколко населени места, което е и наложило обявяването на подробните устройствени планове поотделно от всяка община. Тъй като е на територията на две области, подробните устройствени планове (ПУП) се одобряват от Националния експертен съвет по устройство на територията към Министерство на регионалното развитие и благоустройството.

По думите на областният управител на Перник Емил Костадинов от построяването на водопровода до момента областната администрация предоставя изискваната документация и съгласува.

„Не можем да кажем, че е незаконен“, категоричен е Костадинов. Водопроводът минава само през държавни имоти по пътя, уточни областният управител.

Другата причина за забавяне на изготвянето и събирането на документацията е пандемията на коронавируса.

Съгласувателните процедури са на три етапа и пред немалък брой министерства и ведомства на всеки един от тези етапи. Сред тях министерствата на регионалното развитие и благоустройството и на околната среда и водите, Министерството на земеделието и храните, Министерство на културата, Министерство на вътрешните работи, Министерство на здравеопазването. Освен това съгласувателни процедури има и редица срещи с представители на различни ведомства, телекомуникационните оператори и експлоатационни дружества.

На този етап след всички предишни съгласувания подробните устройствени планове са внесени за одобрение от МРРБ, обяви юристът в Областната администрация на Перник Елена Иванова.

Очаква се положително становище от Националния експертен съвет по устройство на територията. След това министърът на регионалното развитие със своя заповед ще одобри подробните устройствени планове. Следва издаване на разрешението за строеж, уточни Иванова.

Предстои провеждане на държавна приемателна комисия за приемането на водопровода и въвеждането му в експлоатация.

Остави коментар

Напипшете Вашият коментар
Моля въведете Вашето име тук

Последни новини

Доналд Тръмп осъден по всички обвинения

Доналд Тръмп стана първият бивш президент на САЩ, срещу когото беше взето осъдително решение за престъпление, когато съдебно жури в...

Кабинетът одобри личните карти да струват 30 лв.

Кабинетът одобри на заседанието си почти двоен скок на цената за издаване на лична карта - от 18 на 30 лева, стана ясно от...

Коментар: Викали са му „натовски генерал“, а той е служил на кремълския дневен ред

Разделното време принуждава всеки да се определи и да заеме истинската си позиция. Независимо от това дали са му викали „натовски генерал”, а той...

ЦИК сваля предизборни билбордове на ПП-ДБ, съставя акт на Денков

Централната избирателна комисия (ЦИК) нареди агитационни билбордове на ПП-ДБ да бъдат премахнати. Решението е взето снощи след жалба от страна на ГЕРБ-СДС за нарушение...

Главчев: Членството на България в НАТО предложи гаранции за сигурност

„Членството на България в НАТО предложи на българските граждани най-солидните гаранции за сигурност. То беше цивилизационен избор, послужи за вдъхновение и мотивация на няколко...

Вижте още