Проучване: Лечението на COVID-19 с кръвна плазма не намалява смъртните случаи

Най-четени

Фалшифицирали ли са документи Лена Бориславова и Кирил Петков?

"Не съм била търсена от органите на реда. По никакъв начин не се притеснявам от проверка, свързана с това общо...

ЦИК каза колко партии и коалиции ще се явят на изборите на 9 юни

Надявам се в началото на следващите дни да имаме избран изпълнител за машините за изборите за НС и ЕП...

Цветница е! Честит празник!

Цветница се отбелязва в неделята след Лазаровден, една седмица преди Великден. Нарича се още Връбница, Цветна неделя, Вая (Вайя),...

Потенциалното лечение на Covid с използване на кръвна плазма не намалява смъртните случаи сред болнични пациенти, показват проучвания. Резултатите са удар за изследователите и NHS, които събираха дарения от плазма.

Тази част от процеса за възстановяване, който разследва редица обещаващи лечения на Covid, вече е затворена.

Участващите изследователи от Оксфорд казват, че са „изключително благодарни“ за приноса на пациентите в цялата страна. Даренията на плазма са временно преустановени, според NHS Blood and Transplant.

Имаше огромен международен интерес към ролята на реконвалесцентната плазма като възможно лечение на болнични пациенти с Covid-19. Лечението включва вземане на кръвна плазма от хора, които са се възстановили от болестта – която съдържа антитела срещу коронавирус – и се преливат на тежко болни пациенти.

Възлагаха се големи надежди на дарението на плазма да даде на борещата се имунна система на реципиента стимул за борба с Covid. NHS призоваваше хората да даряват, особено мъжете, за които се смята, че имат по-високи нива на антитела в кръвта си.

Но ранният анализ на 1873 смъртни случая в проучване на 10 400 пациенти в Обединеното кралство показва, че лечението не е предизвикало „значителна разлика“.

В групата, лекувана с реконвалесцентна плазма, 18% от пациентите са починали в рамките на 28 дни – същата цифра за групата, на която е дадено стандартно лечение. Пациентите в проучването все още се проследяват и окончателните резултати ще бъдат публикувани скоро.

По-рано тази седмица отделно проучване не показа доказателства, че същото лечение подобрява резултатите за пациентите в интензивно лечение.

Мартин Ландрей, главен изследовател и професор по медицина и епидемиология в катедрата по здравеопазване на населението в университета в Оксфорд, заяви, че проучването за възстановяване показва „стойността на големите рандомизирани проучвания за правилна оценка на ролята на потенциалните лечения“.

Изследването все още разследва други лечения, включително тоцилизумаб, аспирин и коктейл от антитела.

Проф. Питър Хорби, който също е работил по проучването, заявява, че най-голямото досега изследване на реконвалесцентна плазма „е било възможно само благодарение на щедрото даряване на плазма от възстановени пациенти и готовността на настоящите пациенти да допринесат за напредъка на медицинската помощ“.

„Докато общият резултат е отрицателен, трябва да изчакаме пълните резултати, преди да можем да разберем дали реконвалесцентната плазма има някаква роля в определени подгрупи на пациентите“, обобщава Хорби.

Остави коментар

Напипшете Вашият коментар
Моля въведете Вашето име тук

Последни новини

Фалшифицирали ли са документи Лена Бориславова и Кирил Петков?

"Не съм била търсена от органите на реда. По никакъв начин не се притеснявам от проверка, свързана с това общо...

ЦИК каза колко партии и коалиции ще се явят на изборите на 9 юни

Надявам се в началото на следващите дни да имаме избран изпълнител за машините за изборите за НС и ЕП на 9 юни. Единственият участник...

Цветница е! Честит празник!

Цветница се отбелязва в неделята след Лазаровден, една седмица преди Великден. Нарича се още Връбница, Цветна неделя, Вая (Вайя), Куклинден или (в западните църкви)...

Д-р Аспарух Илиев съветва: Който кашля повече от седмица, да се изследва за коклюш

Регистрираните случаи от коклюш в страната вече обхващат 21 области. Според здравните власти България вече е в условия на епидемия, но няма извънредна епидемична...

Днес празнуваме Лазаровден!

В миналото на днешния празник момците от селото са искали ръката на своята избраница   Днешния ден християните посвещават на Лазар, когото Исус възкресява. Лазаровден се празнува...

Вижте още