Димитър Радев отказа да стане служебен премиер

Най-четени

Loading

Управителят на БНБ Димитър Радев за втори път отказа да поеме поста служебен премиер. Това обяви самият той пред журналисти веднага след разговора си с президента Румен Радев на „Дондуков“ 2.

„С президента имахме добра, както винаги, и сериозна дискусия. Разбира се, фокусът беше това, което тече в момента с избора на служебен министър-председател“, заяви Радев и продължи:

„Моята позиция е непроменена, а тя е, че БНБ като цяло, а още повече за управителя, че не трябва да бъде въвличан в политическия процес“.

Относно готовността на подуправителя на БНБ Петър Чобанов да заеме премиерския пост, Димитър Радев отбеляза, че това е избор на всеки един от „домовата книга“.

„Аз съм категоричен, че Централната банка не трябва да се въвлича в политическия процес. Не трябва да се подценява, че всъщност Централната банка и банковият сектор са едни от малкото в страната, които работят добре, работят устойчиво. Политиците не трябва да правят опити да тестват тази устойчивост“, категоричен беше управителят на БНБ.

„Аз съм представител на България в Надзорния съвет на Европейската централна банка. Специално за мен е абсолютно изключено да се коментира възможна опция за поемане на функциите на министър-председател“, каза и подуправителят на БНБ Радослав Миленков след разговора с Румен Радев.

Малко по-рано държавният глава се срещна на „Дондуков“2 с Димитър Главчев. Предстои Румен Радев да проведе разговори и с другите кандидати от „домовата книга“, като с Рая Назарян ще разговаря по телефона, тъй като тя не е в София.

По-скоро дори не се е стигнало до директен въпрос, ситуацията е ясна и на мен, и на президента какви са ограниченията, коментира още той. Попитан за това, че мандатът му изтича догодина и дали би направил „жертва“, Миленков каза, че работи професионално в БНБ и ЕЦБ. Вече като ми изтече мандатът, ще го мисля, заяви той, цитиран от БТА.

На въпрос за изразената готовност от другия подуправител на БНБ – Петър Чобанов, да стане служебен премиер, Миленков заяви, че няма да дава оценки на колегата си. Той е достатъчно сериозен да прецени каква позиция да заеме, добави Миленков.

Остави коментар

Напипшете Вашият коментар
Моля въведете Вашето име тук

Последни новини

Кой победи в първия дебат между Тръмп и Харис?

В първия дебат между Доналд Тръмп и Камала Харис се коментираха много от важните за американците теми - инфлацията,...

Вижте още