Ето с какви заявки влязоха новите депутати от 50-ото НС

Най-четени

Loading

Депутатите се събират за първото заседание на новото 50-о Народно събрание. На влизане в сградата на парламента народните представители от отделните партии споделиха отново какви ще бъдат позициите им относно предстоящ кабинет, както и за избора на председател на НС. 

„Ще работим със същата отговорност и отдаденост“, каза на влизане новият депутат на ГЕРБ и бивш кмет на София Йорданка Фандъкова.

По думите ѝ Рая Назарян е достоен кандидат и не вижда причина нейната кандидатура да не бъде подкрепена освен ако не става дума за „тесни партийни сметки“.

Надявам се останалите политически сили да проявят отговорност, да са чули добре хората по време на кампанията, които дадоха жълт картон на политиците, добави Фандъкова.

„Рая Назарян има експертизата, опита, необходимите качества, за да започнем работа с такъв председател“, заяви и колегата ѝ Георги Георгиев.

Георги Свиленски потвърди, че БСП няма да подкрепи нито Назарян за председател, нито ще преговаря с ГЕРБ за съставяне на правителство.

Правителство все пак ще има и то ще е сформирано от ГЕРБ-СДС, ДПС и ИТН, смята Свиленски, като съобщи и че БСП ще номинира Драгомир Стойнев за председател на НС.

Свиленски добави и че Корнелия Нинова, която подаде оставка като лидер на БСП, ще бъде част от парламентарната група.

„Ще си върша работата като народен представител от Благоевград“, коментира на влизане и Нинова.

Всички ние сме равни сред равни и избрани в Народното събрание. България има нужда от правителство, каза избраната за депутат от ДПС Искра Михайлова-Копарова на влизане в парламента.

„Участваме конструктивно в разговорите и искаме да има правителство“, каза и Йордан Цонев от ДПС.

Представителите на новата политическа сила в парламента „Величие“ дойдоха заедно, без да коментират нагласите си относно председател на НС или съставянето на кабинет. Единствено Етиен Леви отбеляза, че „това е дебют в политическия концерт“ и се надява той да се увенчае с успех.

„Аз мисля, че нашето известно име е нашият конструктор – Господ. Той ни дава силите. Шоубизнесът е също сцена, тук е политическата сцена. Искрено вярвам, че 50-ото Народно събрание ще се увенчае с успех и гражданите на република България ще бъдат спокойни, че ще имат правителство и че някой мисли за всички“, коментира Леви, но отказа да говори за кандидатурата на Рая Назарян за шеф на НС.

Депутатите от ПП-ДБ също пристигнаха заедно в парламента и потвърдиха позициите си относно предложенията на ГЕРБ.

Явно може да се направи правителство, ако има желание. ГЕРБ са първа политическа сила, винаги са искали да работят с ДПС. Това, което всички трябва да разбираме ясно, че предишното правителство падна, защото ГЕРБ и ДПС искаха да спечелят политическата власт. Спечелиха я, нека сега да управляват, каза на влизане в сградата бившият премиер Николай Денков.

От групата потвърдиха, че няма да подкрепят и номинацията на Рая Назарян.

„Ние сме последователен и предвидим политически субект. Имаме си собствена кандидатура за председател на Народното събрание и, разбира се, ще се борим да наложим нашето име за председател. Така че няма вариант, при който да подкрепим не само кандидата на ГЕРБ, но когото и да е било“, каза и Цончо Ганев от „Възраждане“ и подчерта, че партията също няма да подкрепи Назарян за председател на парламента.

По думите му има опасност днес да не бъде избран председател на Народното събрание.

Остави коментар

Напипшете Вашият коментар
Моля въведете Вашето име тук

Последни новини

Кой победи в първия дебат между Тръмп и Харис?

В първия дебат между Доналд Тръмп и Камала Харис се коментираха много от важните за американците теми - инфлацията,...

Вижте още