Българските граждани избират депутати и евродепутати

Най-четени

България изпраща и президент, и премиер на срещата на върха на НАТО

Край на спора кой да представлява България на форума на НАТО във Вашингтон в средата на юли сложи Министерският...

Въздушната линейка спаси 37-годишен германец

Екип на Центъра за спешна медицинска помощ по въздуха изпълни третата си мисия, която за пръв път наложи транспортиране...

Киселова: Ако не изберат председател на НС, работата спира и отиваме на избори

„Ако Народното събрание не успее да избере председател, няма разпускане, а отиване на нови избори. Без председател работата на...

Българските граждани избират днес 240 представители в 50-ото Народно събрание, както и 17 представителите, които да ги представляват в Европейския парламент. Това е петият парламентарен предсрочен вот, а той съвпадна и с провеждането на изборите за Европейски парламент от страната. В историята на България двата вида вот се провеждат едновременно за пръв път. 

В страната изборният ден ще започне в 7:00 часа и ще приключи в 20:00 часа, не по-късно от 21:00 часа, ако пред секцията има негласували избиратели. За секциите извън България гласуването започва в 7:00 часа и приключва в 20:00 часа, съответно в 21:00 часа местно време.

Първи отвориха секциите в Оукланд и Крайстчърч в Нова Зеландия – 22:00 часа българско време на 8 юни (7:00 часа на 9 юни местно време). Заради часовата разлика изборният ден зад граница ще приключи най-късно в Сан Франциско и Калифорния, САЩ – в 6:00 часа българско време в понеделник – 10 юни.

Според окончателните избирателни списъци в изборите за членове на Европейския парламент ще имат право да гласуват 6 138 050 избиратели, а за Народно събрание – 6 593 275.

Избирателните секции в страната са 12 898, без секциите в лечебни заведения, места за задържане и други социални институции. От тези 12 898 секции с подвижна секционна избирателна комисия ще се гласува в 322. В 9346 ще се гласува с машини. Извън страната секциите са 769 в 60 държави, като в 245 от тях ще се гласува с машини. В 151 от тях ще се гласува само за Народно събрание, а с 94 машини ще се гласува и за двата избора

В 388 секции ще има двоен вот – за членове на Европейския парламент от България и за народния представители в българското Народно събрание. Те са в 57 държави. Трите държави, в които няма да има избори за Европейски парламент, са Нова Зеландия, Сингапур и Исландия.

Видеонаблюдение и видеозаснемане ще има в 11 635 секции в страната.

Във вторник говорителят на Централната избирателна комисия (ЦИК) Росица Матева обяви, че кандидатите за народни представители са 6100, а 1506 са кандидати едновременно в два района. Матева добави, че жените са 1826, а мъжете – 4274.

В изборите за Европейски парламент кандидатите са 418, жени са 131, а мъже – 287. Общо кандидатите и за двата вида избори са 6518, а 332-ма са в листите и за Народното събрание, и за Европейския парламент.

В изборите за Народно събрание ще участват 32 политически формации – 20 партии, един независим кандидат и 11 коалиции, като те ще се борят за 240 места. А във вота за Европейски парламент ще участват 31 политически формации – 20 партии, един независим кандидат и 10 коалиции, като кандидатите ще се борят за 17 места в европарламента.

ЦИК определи чрез жребий номерата на партиите и коалициите в бюлетината. Те са еднакви за изборите за Народно събрание и за Европейския парламент.

На вота „две в едно“ ще се гласува с хартия и машина, като съгласно Изборния кодекс вотът е равнозначен. Цветът на бюлетините за Народно събрание и този за европарламент ще бъде различен – зелени бюлетини за български парламент и сини за европарламент.

В изборите за Народно събрание няма преференциален вот в чужбина.

Във вота за европарламент територията на страната и секциите извън нея формират един многомандатен изборен район, като всички избиратели избират измежду едни и същи списъци с кандидати. За да спечелят поне едно място за член на Европейския парламент, политическите партии, коалиции или независими кандидати трябва да получат поне една седемнайсета част от всички действителни гласове.

Има преференциален вот, който дава на избирателите възможност да посочат своя предпочитан кандидат в рамките на партията, която са избрали. Броят на преференциите определя реда, в който се избират кандидатите в партийните листи.

Кой може да гласува в изборите за българско Народно събрание?

Могат да гласуват на избори за народни представители  български гражданин, навършил 18 години към изборния ден, които не са поставени под запрещение и не изтърпяват наказание лишаване от свобода.

В изборите за народни представители българските граждани, които отговарят на условията да избират, могат да гласуват във всяка избирателна секция извън територията на България по техен избор, като няма значение дали държавата е членка на Европейския съюз. За тези избори избирателни секции се разкриват извън дипломатическите и консулските представителства на Република България в държавите, които не са членки на Европейския съюз.

Кой може да гласува в изборите за Европейски парламент от България?

Могат да гласуват на избори за членове на Европейския парламент от Република България български граждани, навършили 18 години към изборния ден, живели най-малко през последните три месеца в България или в друга държава членка на Европейския съюз, не са поставени под запрещение и не изтърпяват наказание лишаване от свобода.

Граждани на друга държава членка на Европейския съюз могат да гласуват, ако са навършили 18 години към изборния ден, имат статут на продължително или постоянно пребиваващи в Република България, живели най-малко през последните три месеца в страната или в друга държава членка на Европейския съюз, и не са лишен от правото да избират в държавата членка, на която са граждани.

В изборите за членове на Европейския парламент от Република България българските граждани, които отговарят на условията да избират, могат да гласуват на 9 юни 2024 г. във всяка избирателна секция в държава членка на Европейския съюз, по техен избор.

В държавите, които не са членки на Европейския съюз, избирателни секции за изборите за членове на Европейския парламент от Република България се разкриват и гласуването се извършва само в дипломатическите и консулските представителства на България.

Изборите за 49-ото Народно събрание  

Изборите за 49-ото Народно събрание се проведоха на 2 април, миналата година. Тогава в страната бяха разкрити 11 818 секции, без подвижните урни, секциите, разкрити в лечебни и социални заведения, секциите на плавателни съдове и в местата за задържане. В 9366 секции имаше машинно гласуване. В чужбина се гласуваше в 737 секции в 61 държави. В 245 секции с машина.

В страната и зад граница в секциите, в които имаше машинен вот, беше поставено само едно устройство. Разпечатаните хартиени бюлетини за страната бяха 6 483 400, а за чужбина 550 хиляди. За 240-те места в парламента кандидати бяха 4566, от които 1341 – жени и 3225 – мъже.

Броят на избирателите по избирателни списъци бе 6 594 593 души, по данни на ЦИК.

Изборите за Европейски парламент през 2019 г. 

Общо 6 374 924 бе броят на избирателите в предварителните списъци в изборите за членове на Европейския парламент от България на 26 май 2019 г., по данни на отдел „Справочна“ на БТА.

Броят на избирателните секции в цялата страна бе 11 897, а на тези в чужбина – 191 в 64 държави. Най-голям брой избирателни секции извън страната бяха разкрити в Германия – 24, Великобритания – 24, Испания – 16, Гърция – 13, Франция – 10. В Турция секциите бяха четири.

В надпреварата за представители в Европарламента на 26 май  участваха 13 партии, 8 коалиции и 6-ма независими кандидати. Новото в бюлетините бе, че номерата за преференциите на кандидатите в листите, бяха от 101 до 117. Тогава, както на евровота през 2014 г., бяха избрани 17 представители в ЕП.

Остави коментар

Напипшете Вашият коментар
Моля въведете Вашето име тук

Последни новини

България изпраща и президент, и премиер на срещата на върха на НАТО

Край на спора кой да представлява България на форума на НАТО във Вашингтон в средата на юли сложи Министерският...

Въздушната линейка спаси 37-годишен германец

Екип на Центъра за спешна медицинска помощ по въздуха изпълни третата си мисия, която за пръв път наложи транспортиране на пациент от мястото на...

Киселова: Ако не изберат председател на НС, работата спира и отиваме на избори

„Ако Народното събрание не успее да избере председател, няма разпускане, а отиване на нови избори. Без председател работата на НС не може да продължи....

Ето с какви заявки влязоха новите депутати от 50-ото НС

Депутатите се събират за първото заседание на новото 50-о Народно събрание. На влизане в сградата на парламента народните представители от отделните партии споделиха отново...

Цветанов: „Величие“ взе много от гласовете на „Възраждане“, ще има битка кой е по-верен на Русия

Появата на „Величие“ е част от протестния вот на избирателите, каза председателят на Републиканци за България Цветан Цветанов в предаването „Делници“ с водещ Николай...

Вижте още