Валентин Мундров: Няма да има проблеми с машинното гласуване

Най-четени

Loading

Не смятам, че ще има проблем с машинното гласуване, каза в предаването „Събуди се“ по Нова ТВ служебният министър на електронното управление Валентин Мундров. Той допълни, че днес в 10,00 часа започва процедурата по удостоверяване на машините. Това е възможно, след като в петък изпълнителят на софтуера го е предал в Централната избирателна комисия (ЦИК).

„Времето е достатъчно, за да могат да бъдат удостоверени машините. Такова време не е имало преди никои избори до момента. Смятам, че в рамките на тези две седмици ние ще удостоверим машините и ще предоставим възможността на ЦИК те да бъдат изпратени по секционните избирателни комисии“, каза още Валентин Мундров..

Той припомни, че на изборите на 9 юни ще има над 11 600 машини. Във всички секции е предвидено да има и видеонаблюдение по време на броенето на бюлетините след края на изборния ден. Видеонаблюдението ще може да се гледа онлайн, а записи могат да бъдат намерени на evideo.bg.

По думите му в министерството на електронното управление е изградена защитена среда с изисквания и правила. „В нея никой не може да влиза с телефон“, уточни Мундров.

Той добави, че е професионалист и над 20 години се занимавам с информационни технологии. „Моята цел винаги е била да бъдат предоставени услуги на гражданите и бизнеса, така че да бъде улеснен животът им. С господин Йоловски сме достатъчно добър екип. В рамките на 9 месеца направихме добри неща за хората“, каза още той.

В отговор на въпрос има ли кибератаки към сайтове на държавни институции заради предстоящите избори, служебният министър каза, че такива опити има непрекъснато. Министерството на електронното управление, заедно с други ведомства успяват да се справят, допълни той. Според Валентин Мундров атакуващите са спонсорирани от чужди държави.

Остави коментар

Напипшете Вашият коментар
Моля въведете Вашето име тук

Последни новини

Кой победи в първия дебат между Тръмп и Харис?

В първия дебат между Доналд Тръмп и Камала Харис се коментираха много от важните за американците теми - инфлацията,...

Вижте още