ЦИК: При избори 2 в 1 ще се наложи преработване на обществената поръчка

Най-четени

Кабинетът одобри личните карти да струват 30 лв.

Кабинетът одобри на заседанието си почти двоен скок на цената за издаване на лична карта - от 18 на...

Коментар: Викали са му „натовски генерал“, а той е служил на кремълския дневен ред

Разделното време принуждава всеки да се определи и да заеме истинската си позиция. Независимо от това дали са му...

ЦИК сваля предизборни билбордове на ПП-ДБ, съставя акт на Денков

Централната избирателна комисия (ЦИК) нареди агитационни билбордове на ПП-ДБ да бъдат премахнати. Решението е взето снощи след жалба от...

При избори 2 в 1 ще се наложи преработване на всички задания за обществената поръчка в много кратък срок. Това каза председателят на Централната избирателна комисия Камелия Нейкова по БНТ.

Поръчката за машинното гласуване вече е била обявена още на 15 март и днес изтича срокът й. Все още няма фирма, която да е кандидатствала за изпълнител, обясни Нейкова и посочи, че „Сиела Норма“ просто е била единствената при последните избори, която е предлагала оферта.

„Искам да поясня – фирма, отговорна за машините няма, те са държавна собственост, съхраняват се в склад. Да, обичайно е изпълнител „Сиела Норма“, тъй като само тя подава оферта. Няма как ЦИК да не обяви обществена поръчка, особено в подобна ситуация на неизвестност“, коментира Нейкова.

Председателят на ЦИК посочи, че все още се очаква указът за насрочване на изборите, независимо в каква комбинация ще бъдат, но според Изборния кодекс дейностите, свързани с машинното гласуване налагат процедура с по-дълги технологични срокове.

„И колкото и да бъдат скъсени сроковете, се налага едни 20 дни да сме в процедура на обществена поръчка, което в рамките на 60 дни е доста дълъг период. Не е поради някаква прищявка на ЦИК, а сроковете са по закона за обществените поръчки, където има процес на договаряне“, добави тя. Трябва да бъде определен изпълнител, той да направи електронните бюлетини, да ги зареди на няколко машини за гласуване, ЦИК да ги провери и едва тогава можем да ги предоставим, обясни още председателят на комисията.

„Ще трябва вероятно да преработваме настоящите задания, ние бяхме готови, ще трябва в много кратък срок да преработим всичко това“, обобщи тя, като уточни, че още от началото на годината ЦИК е започнала подготовката, защото датата на евровота се знае отдавна – 9 юни.

Камелия Нейкова описа плюсовете и минусите на двата варианта – избори 2 в 1 или избори за Народно събрание и за евродепутати с времева дистанция.

„Сериозна времева дистанция означава да е повече от една седмица. Ако са на една дата, това означава, че ще се спестят разходи, свързани с логистика, транспорт, възнаграждения за членове на избирателните комисии. От друга страна, ако са на една и съща дата, тогава трябва много внимателно да се подходи в организацията и не само от ЦИК, а от всички институции с отношение към изборите, тъй като двата вида избори имат своите своите специфични особености“, каза Нейкова.

И изреди разликите – имаме различни избирателни права, както за избирателите, така и за кандидатите за депутати у нас и за евродепутати в ЕП. За Народното събрание няма уседналост, за евроизборите има уседналост, секции зад граница е за държави членки на ЕС, а извън ЕС секции се разкриват само там, където има консулства и представителства, изреди някои от разликите председателят на ЦИК.

Остави коментар

Напипшете Вашият коментар
Моля въведете Вашето име тук

Последни новини

Кабинетът одобри личните карти да струват 30 лв.

Кабинетът одобри на заседанието си почти двоен скок на цената за издаване на лична карта - от 18 на...

Коментар: Викали са му „натовски генерал“, а той е служил на кремълския дневен ред

Разделното време принуждава всеки да се определи и да заеме истинската си позиция. Независимо от това дали са му викали „натовски генерал”, а той...

ЦИК сваля предизборни билбордове на ПП-ДБ, съставя акт на Денков

Централната избирателна комисия (ЦИК) нареди агитационни билбордове на ПП-ДБ да бъдат премахнати. Решението е взето снощи след жалба от страна на ГЕРБ-СДС за нарушение...

Главчев: Членството на България в НАТО предложи гаранции за сигурност

„Членството на България в НАТО предложи на българските граждани най-солидните гаранции за сигурност. То беше цивилизационен избор, послужи за вдъхновение и мотивация на няколко...

Васил Найденов: Познавам най-богатите хора, но не ходя да се моля за спонсорство

Аз знам какво искам и това е лошо в музиката. Може би това е причината да съм вечно недоволен от себе си, от музиката, от...

Вижте още