Депутатите на работа до полунощ, решаваха за специални комисия

Най-четени

Фалшифицирали ли са документи Лена Бориславова и Кирил Петков?

"Не съм била търсена от органите на реда. По никакъв начин не се притеснявам от проверка, свързана с това общо...

ЦИК каза колко партии и коалиции ще се явят на изборите на 9 юни

Надявам се в началото на следващите дни да имаме избран изпълнител за машините за изборите за НС и ЕП...

Цветница е! Честит празник!

Цветница се отбелязва в неделята след Лазаровден, една седмица преди Великден. Нарича се още Връбница, Цветна неделя, Вая (Вайя),...

Създаването на няколко временни комисии в парламента остави депутатите от 49-ото НС да заседават до късно през нощта – за „Турски поток“, за „Лукойл“ и за Агенция „Митници“. 

Часове наред народните избраници дебатираха да създадат ли временна комисия за изчезналия стратегически документ „Пътна карта за разширение на газопреносната система на България“ и за реализацията на проекта „Турски поток“ и малко преди полунощ гласуваха „за“. Преди това включиха в програмата си за работа и разглеждане на две нови проекторешения за създаване на временна комисия, свързана с дейността на „Лукойл“, а по-рано – и за комисия за разследване на корупционните практики в Агенция „Митници“ и евентуалната роля на Асен Василев.

Комисията за Агенция „Митници“

След вчерашната акция на ДАНС в София и страната в Агенция „Митници“, завършила със седем задържани, сред които шефката Петя Банкова и заместникът ѝ Людмил Маринов, министърът на финансите в оставка Асен Василев коментира, че ако няма сериозни доказателства, това е сплашване.

Няколко часа по-късно Народното събрание включи в програмата си проект на решение за създаване на временна комисия за разглеждане на корупционните практики в Агенция „Митници“ и евентуалната роля на Асен Василев в тях. Това стана около 20 часа, а предложението за включване в програмата направи народният представител от „Има такъв народ“ Павела Митова. То бе гласувано със 129 гласа „за“, 41 – „против“ и четирима „въздържали се“.

В подкрепа на предложението гласуваха народните представители от ГЕРБ-СДС, ДПС и „Има такъв народ“ и един депутат от „БСП за България“. Против бяха народните представители от „Продължаваме промяната – Демократична България“.

Тошко Йорданов от ИТН предложи и заседанието да продължи до изчерпване на точката, а предложението бе подкрепено със 123 гласа „за“, 39 – „против“ и четирима – „въздържал се“.

Венко Сабрутев от ПП-ДБ контрира, че това, което е гласувало Народното събрание, противоречи на правилника. „Вие пазите наркобизнеса“, обърна се той към депутатите, като изтъкна, че само за последната седмица Агенция „Митници“ е хванала 170 кг кокаин и 108 кг марихуана.

Комисия за „Турски поток“ 

Преди това имаше повече от 4-часови дебати за създаването на Временна комисия за установяване на факти и обстоятелства относно изчезналия стратегически документ „Пътна карта за реализация на проекта за разширение на газопреносната система на България“, както и изясняване на обстоятелствата по реализацията на проекта „Турски поток“. Предложението дойде от парламентарната група на ПП-ДБ.

Целта на комисията е предишните управляващи от ГЕРБ да кажат къде е Пътната карта и защо информация за нея изтече от имейли на руски депутати, обясни Венко Сабрутев. Той попита „кой и колко открадна от изграждането на тръбопровода „Турски поток“? и „кой позволи българската енергетика да бъде поета на управление от Москва?“.

„Нямам търпение да ви видя физиономиите, когато пратим документа на прокуратурата“, добави той от парламентарната трибуна.

От ГЕРБ-СДС пък настояха да бъде разширен обхватът на комисията с включване на дерогацията за „Лукойл“ и отражението от действието ѝ върху потребителите.

„Разликата между дерогацията на „Лукойл“ и „Булгартрансгаз“ е една основна. Единият проект генерира печалба, генерира приходи. Другият проект – точно обратното, пълни гушата на така наречения „омразен режим“ на Путин“, коментира депутатът от ГЕРБ-СДС Александър Ненков.

С уговорката, че ще подкрепят създаването на комисията, от опозицията попитаха защо предложението се прави сега, а не през деветте месеца на общо управление с ГЕРБ. „Вие не осъзнавахте ли девет месеца с кого работите, с кого управлявате“, попита Станислав Балабанов от „Има такъв народ“.

Атанас Зафиров от БСП се усъмни, че през оставащото малко време на този парламент тази комисия ще постигне някакъв резултат: „Ставаме свидетели на един най-обикновен предизборен трик“.

В крайна сметка парламентът реши временна комисия да проверява всички факти и обстоятелства относно изчезналия стратегически документ „Пътна карта за реализация на проекта за разширение на газопреносната система на Република България“, както и всички факти и обстоятелства относно реализацията на проекта „Турски поток“ на територията на Република България.

Депутатите гласуваха и състава на временната комисия, който ще е от 12 народни представители, избрани на паритетен принцип – по двама от всяка парламентарна група. Това са Томислав Дончев и Александър Ненков от ГЕРБ-СДС, Венко Сабрутев и Мартин Димитров от ПП-ДБ, Рамадан Аталай и Станислав Анастасов от ДПС, Даниел Проданов и Коста Стоянов от „Възраждане“, Драгомир Стойнев и Борислав Гуцанов от „БСП за България“, както и Тошко Йорданов и Павела Митова от „Има такъв народ“.

Парламентът не успя да избере председател на комисията, която ще бъде за срок от един месец.

Тя трябва да установи хронологията на действията по подписване на Пътната карта и законосъобразността на действията на действащия тогава министър на енергетиката Теменужка Петкова (ГЕРБ-СДС) и всички други замесени административни лица. Комисията трябва да установи и всички факти и обстоятелства, свързани с реализацията на проекта „Турски поток“ на територията на Република България – финансиране, тръжни процедури, строителството, размер на транзитните такси, възвращаемост и експлоатацията на проекта – спазени ли са всички законови и административни процедури по отношение на реализацията на проекта, обобщава БТА.

Комисията трябва да направи и анализ дали в „Пътна карта за проучване възможностите за разширение на газопреносната система на Република България“ се съдържат условия и ангажименти, които противоречат на българския национален интерес. Комисията трябва също да извърши анализ и проверка за наличие на противозаконни или неизгодни за българска страна клаузи и поставяне на България в зависимост от руската страна.

Също така и анализ на изтеклите в медиите документи и снимки от електронните пощи на руски граждани, включително санкционирани заради руската агресия в Украйна руски граждани, „Пътна карта за проучване възможностите за разширение на газопреносната система на Република България“, показващи как газопроводът „Турски поток“ е бил реализиран под диктовката на руската компания „Газпром“ и властите в Москва, и показващи как руската държава е управлявала пряко българската енергетика при изграждането на „Турски поток“.

Комисията за „Лукойл“

Малко преди полунощ Народното събрание включи в програмата си и проект на решение за създаване на временна комисия за установяване на факти и обстоятелства, свързани с дерогацията, ползвана от „Лукойл“ и икономическия ефект за България и изпълнението на задълженията относно влизането в сила и прилагането на Закона за компенсиране на разходите на потребителите за транспорт. Вносители са Кирил Петков, Атанас Атанасов и Венко Сабрутев.

Вторият проект на решение също бе свързан със създаване на временна комисия за проверка на всички факти и обстоятелства, свързани с необходимостта от изисканата и получена от правителството на България дерогация за „Лукойл“ и икономическия ефект от дерогацията за режима в Русия, но с вносители Теменужка Петкова, Томислав Дончев, Деница Сачева, Десислава Трифонова, Александър Ненков от ГЕРБ-СДС.

След поредна почивка, обявена за 15 минути, но продължила близо 45 минути, депутатите се събраха в пленарна зала и заседаваха не повече от десетина минути, след което по искане на парламентарна група на „БСП за България“ бе дадена нова почивка от 20 минути. „За“ удължаване на работното време до приемането на проекторешенията, свързани с „Лукойл“ гласуваха 169 депутата, 21 бяха – „против“, трима гласуваха с „въздържал се“.

„Това, което се случва тази вечер, е абсолютно безумие и аз не мога да повярвам на очите си през всеки половин час има ново искане за временна комисия. Приемете го и като заплаха – правя процедура за прекратяване на заседанието и ако не бъде прекратено заседанието, правя искане за един час почивка“, каза Георги Свиленски от „БСП за България“.

„За малко се притесних, че истинска заплаха ще направите. Наближаваме полунощ, излизат всякакви демони“, отвърна председателят на НС Росен Желязков.

Обратно предложение направи председателят на ПГ „Има такъв народ“ Тошко Йорданов. „НС би трябвало да работи до тогава, до когато трябва. НС може един ден да поработи до тогава, докато трябва да поработи“, каза той.

Предложението за прекратяване на заседанието, направено от Георги Свиленски, бе подкрепено само с 55 гласа „за“, 97 бяха „против“ и 40 – „въздържал се“. Последва прегласуването му, с което отново бе отхвърлено.

Преди това в изказване народният представител Жечо Станков от ГЕРБ-СДС предложи проектите на решения за създаване на временна комисия, свързана с дейността на „Лукойл“ да бъде гледана като точка четвърта на мястото на предложената по-рано от „Има такъв народ“ временна анкетна комисия за разследването на корупционните практики в Агенция „Митници“ и евентуална роля на Асен Василев в тях.

НС отхвърли законопроект на БСП за потребителите

Преди това парламентът отхвърли законопроекта за защита на колективните интереси на потребителите, предложен в дневния ред от БСП. Това стана след 7-часови напрегнати дебати дали в пленарна зала могат да се гласуват окончателно текстове, които не са минали на второ четене през Правната комисия.

След гласуването депутатът от ГЕРБ-СДС Тома Биков заяви: „Резултатът е, че се изложихме тука. Не произведохме нищо и никой няма полза от това – нито гражданите, нито ние. Този закон беше хвърлен в нищото. Бяха предложени оферти, както е модерно напоследък да се казва, в Правна комисия да се направят предложения, да мине по нормалния ред, това беше отказано. Заслугата е на политическата глупост“.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова напомни, че законопроектът е внесен преди една година и управляващите не са го придвижили: „И сега ни казвате, че БСП е проявила инат, наглост, липса на разум и така нататък, когато го е внесла в зала след една година. При това не наш законпроект, а на, минал през експертиза, през съгласуване, Министерски съвет. Не ви ли е малко неудобно?“.

Остави коментар

Напипшете Вашият коментар
Моля въведете Вашето име тук

Последни новини

Фалшифицирали ли са документи Лена Бориславова и Кирил Петков?

"Не съм била търсена от органите на реда. По никакъв начин не се притеснявам от проверка, свързана с това общо...

ЦИК каза колко партии и коалиции ще се явят на изборите на 9 юни

Надявам се в началото на следващите дни да имаме избран изпълнител за машините за изборите за НС и ЕП на 9 юни. Единственият участник...

Цветница е! Честит празник!

Цветница се отбелязва в неделята след Лазаровден, една седмица преди Великден. Нарича се още Връбница, Цветна неделя, Вая (Вайя), Куклинден или (в западните църкви)...

Д-р Аспарух Илиев съветва: Който кашля повече от седмица, да се изследва за коклюш

Регистрираните случаи от коклюш в страната вече обхващат 21 области. Според здравните власти България вече е в условия на епидемия, но няма извънредна епидемична...

Днес празнуваме Лазаровден!

В миналото на днешния празник момците от селото са искали ръката на своята избраница   Днешния ден християните посвещават на Лазар, когото Исус възкресява. Лазаровден се празнува...

Вижте още