Европрокуратурата подпука строежа на тунел „Железница“

Най-четени

Фалшифицирали ли са документи Лена Бориславова и Кирил Петков?

"Не съм била търсена от органите на реда. По никакъв начин не се притеснявам от проверка, свързана с това общо...

ЦИК каза колко партии и коалиции ще се явят на изборите на 9 юни

Надявам се в началото на следващите дни да имаме избран изпълнител за машините за изборите за НС и ЕП...

Цветница е! Честит празник!

Цветница се отбелязва в неделята след Лазаровден, една седмица преди Великден. Нарича се още Връбница, Цветна неделя, Вая (Вайя),...

Министърът на регионалното развитие в оставка Андрей Цеков не е знаел за акцията на Европрокуратурата по сигнал на ДАНС и претърсването на офисите на шест фирми, участвали в строежа на тунел „Железница“. Това се разбра от коментара му пред бТВ, където Цеков обясни, че е научил от медиите за проверката и обиските на Европейската прокуратура.

„Ако е било необходимо съдействие от МРРБ и от АПИ, са щели да се обърнат към нас, на този етап не са се обръщали“, каза регионалният министър в оставка Андрей Цеков.

Европрокуратурата посочва, че изпълнителят на строежа е получил приблизително 185 млн. лв., 85% от които са финансирани от европейски фондове. Разследваната компания е извършила за много кратко време няколко фиктивни парични превода на стойност над 11 милиона лева към верига от кухи фирми, което е довело до теглене на големи суми в брой от физически лица с криминални досиета.

„Аз мисля, че виждаме един модел, който наблюдавахме и за магистрала „Хемус“. Отношенията на АПИ са с консорциума изпълнител, плащанията се правят по сметка на консорциума. След това как се разпределят средствата, ние не разполагаме с такава информация“, подчерта министър Цеков.

От регионалното министерство поясняват за bTV, че на два пъти са правени преводи към изпълнителя на строежа за по 11 милиона лева. Веднъж през юли 2021 г. и на 1 юни 2023 г.

Една от компаниите в консорциума „Джи пи груп“ твърди в съобщение до медиите, че не е обект на разследване. Останалите две компании в консорциума „Глобал Кънстръкшън“ и „Виа план“ не коментират темата.

Разследването продължава. От европрокуратурата съобщават, че компаниите и лица се появяват и в друго тяхно текущо разследване относно инфраструктурни проекти в железопътния сектор.

По-рано днес Европейската прокуратура съобщи, че е разпоредила претърсване в шест български фирми и в частни имоти, свързани със строителството на тунел „Железница“ на магистрала „Струма“. Претърсванията целят събиране на доказателства по съмнения за присвояване, злоупотреба с еврофондове и пране на пари, се посочва в съобщението. Проверката е разкрила, че едно от дружествата от консорциума е заподозряно в няколко престъпления, включително присвояване, злоупотреба с еврофондове и пране на пари.

Остави коментар

Напипшете Вашият коментар
Моля въведете Вашето име тук

Последни новини

Фалшифицирали ли са документи Лена Бориславова и Кирил Петков?

"Не съм била търсена от органите на реда. По никакъв начин не се притеснявам от проверка, свързана с това общо...

ЦИК каза колко партии и коалиции ще се явят на изборите на 9 юни

Надявам се в началото на следващите дни да имаме избран изпълнител за машините за изборите за НС и ЕП на 9 юни. Единственият участник...

Цветница е! Честит празник!

Цветница се отбелязва в неделята след Лазаровден, една седмица преди Великден. Нарича се още Връбница, Цветна неделя, Вая (Вайя), Куклинден или (в западните църкви)...

Д-р Аспарух Илиев съветва: Който кашля повече от седмица, да се изследва за коклюш

Регистрираните случаи от коклюш в страната вече обхващат 21 области. Според здравните власти България вече е в условия на епидемия, но няма извънредна епидемична...

Днес празнуваме Лазаровден!

В миналото на днешния празник момците от селото са искали ръката на своята избраница   Днешния ден християните посвещават на Лазар, когото Исус възкресява. Лазаровден се празнува...

Вижте още