Партия предлага да спре смяната на времето

Най-четени

Фалшифицирали ли са документи Лена Бориславова и Кирил Петков?

"Не съм била търсена от органите на реда. По никакъв начин не се притеснявам от проверка, свързана с това общо...

ЦИК каза колко партии и коалиции ще се явят на изборите на 9 юни

Надявам се в началото на следващите дни да имаме избран изпълнител за машините за изборите за НС и ЕП...

Цветница е! Честит празник!

Цветница се отбелязва в неделята след Лазаровден, една седмица преди Великден. Нарича се още Връбница, Цветна неделя, Вая (Вайя),...

Едно от първите неща, с които представителите на ВМРО биха се заели след евроизборите, ще е започване на процедура в ЕП за отмяна смяната на времето в Европа, съобщиха от партийния пресцентър. 

„Освен че е необосновано, спрямо днешната динамика на живота и икономиката това е и вредно за здравето на хората – нещо, категорично заявено от лекарите“, мотивират се от ВМРО.

Те отбелязват, че в европейски мащаб е доказано, че в първата седмица след смяната на времето нарастват пътно-транспортните произшествия, инфарктите, инсултите и се обострят хроничните заболявания.

„В днешното натоварено и динамично време да караш хората да си нагласят графика по някакви комунистически безумия и да си променят житейския и работен график е не само цинично, безотговорно, но и напълно лишено от хуманност“, смятат от ВМРО. Те критикуват председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен заради продължаващото местене на стрелките на часовниците, което от партията наричат „комунистически безумия“.

Промяната на времето е в изпълнение на директива на Европейския парламент и на Съвета на Европейския съюз от 19 януари 2001.

През септември 2018 г. Европейската комисия излезе с предложение местенето на стрелките да се случи за последно, като различните държави да изберат дали искат да останат на астрономическо време (зимно), или на лятно часово време. Прекратяването на смяната на часа обаче беше отложено.

У нас смяната на часовото време на зимно и лятно е съгласно постановление №94 от 13 март 1997 г. на Министерския съвет. С него се въвежда всяка година в нощта срещу последната неделя на октомври лятното часово време да премине в зимно, а в последната неделя на март – към лятно, припомнят от ВМРО.

От партията разказват още, че идеята за смяна на времето датира още от времето на Бенджамин Франклин през 1784 г., който предлага на парижани да стават и да си лягат по-рано. На практика идеята е приложена от германското правителство по време на Първата световна война в периода 30 април – 1 октомври 1916 г. Великобритания е втората държава, която в началото въвежда лятно часово време от 21 май до 1 октомври 1916 г.

 

Остави коментар

Напипшете Вашият коментар
Моля въведете Вашето име тук

Последни новини

Фалшифицирали ли са документи Лена Бориславова и Кирил Петков?

"Не съм била търсена от органите на реда. По никакъв начин не се притеснявам от проверка, свързана с това общо...

ЦИК каза колко партии и коалиции ще се явят на изборите на 9 юни

Надявам се в началото на следващите дни да имаме избран изпълнител за машините за изборите за НС и ЕП на 9 юни. Единственият участник...

Цветница е! Честит празник!

Цветница се отбелязва в неделята след Лазаровден, една седмица преди Великден. Нарича се още Връбница, Цветна неделя, Вая (Вайя), Куклинден или (в западните църкви)...

Д-р Аспарух Илиев съветва: Който кашля повече от седмица, да се изследва за коклюш

Регистрираните случаи от коклюш в страната вече обхващат 21 области. Според здравните власти България вече е в условия на епидемия, но няма извънредна епидемична...

Днес празнуваме Лазаровден!

В миналото на днешния празник момците от селото са искали ръката на своята избраница   Днешния ден християните посвещават на Лазар, когото Исус възкресява. Лазаровден се празнува...

Вижте още