Изгонените руски дипломати потрошили консулството в Русе

Най-четени

ЦИК каза колко партии и коалиции ще се явят на изборите на 9 юни

Надявам се в началото на следващите дни да имаме избран изпълнител за машините за изборите за НС и ЕП...

Цветница е! Честит празник!

Цветница се отбелязва в неделята след Лазаровден, една седмица преди Великден. Нарича се още Връбница, Цветна неделя, Вая (Вайя),...

Д-р Аспарух Илиев съветва: Който кашля повече от седмица, да се изследва за коклюш

Регистрираните случаи от коклюш в страната вече обхващат 21 области. Според здравните власти България вече е в условия на...

Руските дипломати, изгонени от Генералното консулство на Руската федерация в Русе през юни 2022 г., са нанесли огромни щети на имуществото в сградата при напускането си, разказа пред БНР арх. Венцислав Илиев, който е автор на проекта на сградата.

Във вторник специална комисия е направила оглед на състоянието ѝ. Сградата, в която се помещаваше дипломатическата мисия на СССР, а след това на Руската федерация в крайдунавския град, е на изключително атрактивно място, с просторна градина и двуетажна постройка за административни и жилищни нужди. Имотът е частна общинска собственост и от 1985 г. насам в бюджета на града са влизали наеми.

След като бе взето правителствено решение за изгонването на 200 руски служители в дипломатически служби, руснаците от консулството в Русе напуснаха. Не последва никакъв скандал, но състоянието, в което са оставили сградата, се оказва плачевно.

„Вчера реших да отида и да видя какво става. Останах изненадан, че ги няма касите на вратите и помислих, че общината ги е свалила. На втория етаж, където са апартаментите, всичко беше махнато. Тук и там липсваха и крановете на мивките“,  разказа арх. Венцислав Илиев.

„За да е по-разбираемо, ще обобщя – при напускането си от Русе, дипломатите са изтръгвали вратите на стаите с касите, батериите на мивките, леглата, мебелите, кухненското оборудване – все неща, които на малцина би им хрумнало да отнесат в родината си“, поясни архитектът.

Преди да стане дипломатическа мисия на терена в кв. „Възраждане“ е имало детска ясла. През 1984 г. обаче, когато в България се извършва смяна на имената на мюсюлманите, партията взема решение да засили присъствието на съветските другари в региона и да създаде след повече от 100 години отново Генерално консулство на Москва в Русе. В тогавашната „Проектантска организация“ двама млади архитекти получават задача да преустроят детската ясла в дипломатически комплекс.

Печели проектът, който се отличава с функционалност и хармония на арх. Венцислав Илиев. Срокът за работа е 9 месеца. Започват през януари и през септември се настаняват руснаците.

„Това ме накара всеки ден да бъда на обекта и всеки един детайл минаваше през мен. Направихме обзавеждане на кабинета на консула, на вицеконсула. Горе има пет апартамента. Задължително бяха изпълнени кухненските шкафове. Руснаците нищо не промениха през тези години. От октомври 1985 година, когато подписахме Акт 16, до вчера аз съм влизал само един единствен път“, разказва арх. Илиев.

В приземния етаж има сауна, не е ясно дали печката е още там – просто архитектът не се е сетил да погледне вътре, както и подземна конструкция за дизел агрегата.

Оградата, която по проект е била метална, някъде през 90-те е зазидана и опасана с бодлива тел. Никога не е имало нападение над мисията в Русе, но явно такива са били инструкциите от Москва.

Според общинския съветник Деян Герасимов трябва да бъде сформирана юридическа комисия, която да разгледа всички договори, които са били сключени за отдаването под наем на този имот.

„Той принадлежи на гражданите на Русе. Време е да му се придаде някакъв смисъл с нова цел. Да спре да изглежда като бастион – с вишки, охрани, бодлива тел, недостъпен, а хората да изпитват страх, когато се приближават. Това символизираше Руската федерация и продължава да го символизира в цяла Европа. В техните глави всичко, което са имали на разположение, им е бащиния. Бих препоръчал на Руската федерация да си вземе и Паметника на Съветската армия в съседство и да си го приберат и него“, каза Герасимов.

След изнасянето на руските дипломати ще се наложи ремонт на сградата. Не е ясно кой от общинската администрация е приел обекта в този вид и дали сградата е посетена непосредствено след напускането им.

Архитектът, проектирал сградата, предлага тя да остане общинска. „Може да стане приемна на Общината. То си е направо като хотел“, казва Венцислав Илиев.

Остави коментар

Напипшете Вашият коментар
Моля въведете Вашето име тук

Последни новини

ЦИК каза колко партии и коалиции ще се явят на изборите на 9 юни

Надявам се в началото на следващите дни да имаме избран изпълнител за машините за изборите за НС и ЕП...

Цветница е! Честит празник!

Цветница се отбелязва в неделята след Лазаровден, една седмица преди Великден. Нарича се още Връбница, Цветна неделя, Вая (Вайя), Куклинден или (в западните църкви)...

Д-р Аспарух Илиев съветва: Който кашля повече от седмица, да се изследва за коклюш

Регистрираните случаи от коклюш в страната вече обхващат 21 области. Според здравните власти България вече е в условия на епидемия, но няма извънредна епидемична...

Днес празнуваме Лазаровден!

В миналото на днешния празник момците от селото са искали ръката на своята избраница   Днешния ден християните посвещават на Лазар, когото Исус възкресява. Лазаровден се празнува...

Кунчев каза ще обявят ли извънредна епидемична обстановка заради коклюш

Няма да се въвежда извънредна епидемична обстановка в страната заради разпространението на коклюш, защото не е необходимо,  съобщи главният държавен здравен инспектор доц. Ангел...

Вижте още