Премиерът: Няма да каня зърнарите на среща, чакам да кажат кога искат да говорим

Най-четени

Разпети петък е най-скръбният ден за християните

Днешният Велики, или Разпети петък, от Страстната седмица, е най-скръбният ден за християните. В него си припомняме за страданията,...

ДНК тест категорично показа, че Велико Минков е баща на бебето на Габриела

Велико Минков е баща на малкото дете на Габриела Славова - Пеева, обвинена в убийството на съпруга ѝ Пейо...

Писателка изригна срещу защитниците на рекламите на хазарт

Публикацията е от фейсбук страницата на писателката Мария Касимова-Моасе по повод актуалните новини, че депутатите забраниха рекламата на хазарт...

Премиерът акад. Николай Денков няма да кани повече на среща зърнопроизводителите и останалите протестиращи от земеделския бранш, след като досега два пъти е получил отказ.

„С тях да се видя днес? Те досега са отказали две срещи, аз няма да ги каня, докато те не кажат – готови сме да се видим“, каза премиерът, попитан дали ще ги покани на разговор отново.

„През цялото време имаше диалог и разговори с производителите, имаше разнородни интереси. Има разнобой между зърнопроизводителите, животновъдите и производителите на плодове и зеленчуци, защото интересите им са разнопосочни. На срещата с животновъдите огромното болшинство от организациите, които участваха, казаха, че са „за“ отпадане на забраната, защото цената на фуража би паднала или поне не би се вдигнала повече, ако имаме внос на слънчоглед от Украйна“, коментира премиерът пред журналисти.

Междувременно вече започна протестът на земеделците в страната, които блокират пътища и гранични пунктове заради отпадането на забраната за украински внос на четири земеделски суровини, сред които пшеница.

„В момента основните организатори на протеста са зърнопроизводителите и проблемът, който те поставиха, а именно с вноса от Украйна, е решен. Това е решение, което трябва да отчита общата икономическа и политическа ситуация и се взима от Министерския съвет и Народното събрание“, добави Денков.

„Основният проблем е решен, така че протестът в момента изглежда с искания, които, или техният проблем е решен, или са искания, които няма как да бъдат изпълнени, защото се слагат срокове, които не могат да се изпълнят. Ние не можем да прескочим ЕК“, обясни Денков по повод факта, че част от настояванията на протестиращите са от прерогативите на ЕС.

„Пак казвам – има разнобой между животновъдите и зърнопроизводителите. В момента основните организатори са зърнопроизводителите. Проблемът с вноса от Украйна е решен“, повтори той.

„Аз не искам да съобразявам нашите решения и нашите интереси с интересите на други държави“, коментира Денков, като посочи, че в Полша и Словакия до дни предстоят избори по повод нежеланието на Полша, Словакия, Унгария и Румъния да спазят отпадането на забраната за украинския внос след 15 септември.

„Нашите интереси са да пазим родните производители, но да не налагаме излишни забрани. Но нас ни интересува една, единствена суровина и това е слънчогледът“, обобщи премиерът.

Той беше на посещение във ВМА във връзка с ускоряването на процеса на обработка на резултатите от пробите на шофьори, употребили дрога и алкохол. Според министър-председателя е належащо да се подобри организацията и за това са напълно достатъчни няколко лаборатории в страната. В момента главно се разчита на лабораториите на ВМА в столицата и в градовете с филиали, както и на тази в МВР-болница.

„Проблем е бавното излизане на експертизи, свързани с употребата на наркотици и алкохола при борбата с дрогирани и пияни шофьори. Пробите се бавят и понякога могат да се използват в разследванията след 6-9 месеца, понякога и след година. Може да се промени организацията, изисква инвестиция, която е договорена“, заяви премиерът.

По думите му през последните години в лабораторията на ВМА над 2 милиона лева за по-бързо обработване на пробите.

„В момента има около 900 проби, които са се натрупали, подготвя се допълнителна апаратура, ще бъдат осигурени и допълнителни служители, променя се режимът. Идеят да се правят нови лаборатории е грешна. Трябва съществуващите лаборатории да се оборудват по-добре с роботизирани системи преди техния анализ и да се подготвят кадри. 3-4 лаборатории са напълно достатъчно за страната“, допълни Николай Денков.

Освен във ВМА такива лаборатории работят в МВР болница и криминалистиката.

„Тези 900 проби са натрупани от 25 април тази година досега. В момента се обработват около 50 проби седмично, като може да се увеличи поне тройно. Пробите за наличие на наркотични вещества са по-големият проблем“, коментира генерал Мутафчийски.

„Апаратурата е сложна и изисква подготовка на хора с висока квалификация“, каза още Николай Денков

Остави коментар

Напипшете Вашият коментар
Моля въведете Вашето име тук

Последни новини

Разпети петък е най-скръбният ден за християните

Днешният Велики, или Разпети петък, от Страстната седмица, е най-скръбният ден за християните. В него си припомняме за страданията,...

ДНК тест категорично показа, че Велико Минков е баща на бебето на Габриела

Велико Минков е баща на малкото дете на Габриела Славова - Пеева, обвинена в убийството на съпруга ѝ Пейо Пеев. Това показват резултатите от...

Писателка изригна срещу защитниците на рекламите на хазарт

Публикацията е от фейсбук страницата на писателката Мария Касимова-Моасе по повод актуалните новини, че депутатите забраниха рекламата на хазарт и различни организации и медии...

Вижте как туроператор ви скубе, без да подозирате

"БОНУС пакет МАКСИМАЛНА СИГУРНОСТ" в случай на смърт на пътуващия е включил туроператор в офертата си за организирано туристическо пътуване. Това съобщи в ефира...

Тихомир Безлов: Може и да не бъдат приети окончателно промените в Закона за хазарта

Рекламата на хазарт е забранена и в момента, но регулаторите пренебрегват това. Това каза пред БНР Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията във...

Вижте още