Министърът обвини шахматната общност, че държавата не е финансирала Нургюл

Най-четени

Радев след инцидента с кола на НСО: Не виждам основание за смяна на директора, нека се установят реалните причини

Президентът Румен Радев не вижда основание за смяна на директора на Националната служба за охрана заради тежката катастрофа с...

Бивш бодигард: Анджелина Джоли саботирала връзката си с Брад Пит

Анджелина Джоли е обвинена, че се опитва да саботира и буквално да отрови връзката на децата си с Брад...

Ген. Коджейков: Има пропуски и грешки в охраната на Фицо

„Най-трудното за охраната е нападението от близко разстояние – от един метър, от упор, някой вади оръжие в тълпа...

Всеки опит спортът да бъде политизиран не е правилен, той винаги е обречен на неуспех„. Това заяви пред БНР министърът на младежта и спорта Димитър Илиев.
„Намесата на самата политика в спорта винаги води до изкривяване и до лобизъм, който в крайна сметка удря пряко върху спортистите и треньорите, върху качеството на самия спорт. Спортът се прави от хора, които са съмишленици, които имат еднакви интереси и идеи и те трябва да бъдат оставени да си развиват своите идеи и да развиват своите качества без такова вмешателство“, изказа мнението си той.
В интервю за предаването „Преди всички“ министърът съобщи, че във вторник има среща с Нургюл Салимова. „Тя върна надеждата на българските шахматисти за това, че можем да бъдем номер едно в света“, подчерта министърът.
Винаги, когато има такива конфликти, сметката плащат спортистите. Изцяло вината за това, че Нургюл не беше финансирана от Министерството на младежта и спорта, е върху шахматната общност„, категоричен бе Димитър Илиев.
„Това, което искат от Международната федерация по шах от мен, е абсолютно в противоречие с българското законодателство. Аз нямам право да се включвам пряко в работата и дейността на независими организации, каквито са българските федерации. Това, което трябва да се направи, не само в шаха, е самата общност да се съберат, да седнат на една маса, да се разберат, да намерят решение и да се отпуши тази спънка. Аз съм готов да седна и да изслушам всеки, всичко, което е в моите правомощия да направя – за съжаление обаче се оказва, че те не са толкова големи. Оказа се, че законът е така направен, че министерството няма преки възможности да се намесва в работата. Когато има такива спорове, то не може да взима страна. Единственият, който може да взима страна и да определя кой е правият и кой не, е българският съд. В такива случаи обаче се започват едни дела, с години се влачат. Такава е ситуацията от години не само с шаха, но и с много други федерации„.
Министрът се обърна към хората от спорта: „Недейте да влизате в междуличностни конфликти! Недейте да мерите егото си кой е по-голяма работа! Важно е да знаем, че никой не е по-голям от спорта. Трябва да се намери обединение и да се работи в името на това България да печели състезания, медали, да имаме развитие. Иначе ние спъваме работата и започваме да буксуваме на едно място и да вървим от дело в дело“.
Можем да следим дейността на федерацията, да проверяваме дали изпълнява поетите ангажименти, дали не извършва някакви нарушения и на база на това, ако има такива нарушения, да се мисли за отнемане на лиценз, коментира министър Илиев. По думите му са направени проверки. От тях е станало ясно, че конкурсът е проведен без проблеми и законосъобразно.
Той заяви, че ще направят усилия да наградят Нургюл и да я стимулират.
Министърът съобщи, че има случай, който много прилича на този с шахматната общност – той е при спортните танци.
Илиев подчерта, че и в случая с БФС министерството не може и няма да взима страна. „Това е дейност, в която не трябва да има скрито – покрито, всичко трябва да бъде показано“, каза той.
Все пак той подчерта, че не всичко е толкова черно: „Има страхотни федерации, които работят много добре и развиват своите таланти“.
Според него проблемът е, че фокусът се прехвърля върху скандалите, а не върху спортните резултати и изявите на спортистите.
„Ако искаме да бъдем здрава нация, трябва да се занимаваме със спорт“, категоричен е той.
Димитър Илиев заяви, че не е мислил за оставка:
Ако сега подам оставка, това ще е предателство към спортната общност. Но ако тя ми я поиска, бъдете сигурни, че на момента ще бъде подадена. Не е самоцел министерският пост за мен„.

Остави коментар

Напипшете Вашият коментар
Моля въведете Вашето име тук

Последни новини

Радев след инцидента с кола на НСО: Не виждам основание за смяна на директора, нека се установят реалните причини

Президентът Румен Радев не вижда основание за смяна на директора на Националната служба за охрана заради тежката катастрофа с...

Бивш бодигард: Анджелина Джоли саботирала връзката си с Брад Пит

Анджелина Джоли е обвинена, че се опитва да саботира и буквално да отрови връзката на децата си с Брад Пит, като им е казвала...

Ген. Коджейков: Има пропуски и грешки в охраната на Фицо

„Най-трудното за охраната е нападението от близко разстояние – от един метър, от упор, някой вади оръжие в тълпа и стреля. Всички охранители реагират,...

Иван Кръстев: Факт е, че „Европа е в режим на оцеляване“

"Путин не се стреми към възстановяване на Съветския съюз", казва Иван Кръстев пред швейцарския НЦЦ. Целта на руския президент е друга, смята българският политолог. Дали...

На 9 юни гласуваме със синя и зелена бюлетина

За първи път след повече от 20 години ще имаме цветни хартиени бюлетини на вота "2 в 1" на 9 юни. Това стана ясно...

Вижте още