ЦИК погреба гласуването по интернет

Най-четени

Разпети петък е най-скръбният ден за християните

Днешният Велики, или Разпети петък, от Страстната седмица, е най-скръбният ден за християните. В него си припомняме за страданията,...

ДНК тест категорично показа, че Велико Минков е баща на бебето на Габриела

Велико Минков е баща на малкото дете на Габриела Славова - Пеева, обвинена в убийството на съпруга ѝ Пейо...

Писателка изригна срещу защитниците на рекламите на хазарт

Публикацията е от фейсбук страницата на писателката Мария Касимова-Моасе по повод актуалните новини, че депутатите забраниха рекламата на хазарт...

След като „хартиената коалиция“ заличи гласуването по интернет от Изборния кодекс в края на 2022 г., сега дойде и редът на Централната избирателна комисия (ЦИК) формално да прекрати работата по него. Членовете на ЦИК преработиха правилника за организацията и дейността на комисията, като на практика премахнаха всичко, свързано с е-вота ,от задачите на собствената си администрация. А свършеното досега така и така не беше много, пише „Сега“.

В предното 48-о Народно събрание ГЕРБ-СДС, ДПС и БСП съвместно предприеха офанзива за елиминиране на машинния вот. Покрай атаката изгоря и е-вотът, който дълги години беше трън в очите на трите формации. Тогава герберите твърдяха, че гласуването онлайн е прекалено рисковано, защото не може да бъде защитено от кибер атаки. А депесарите изтъкваха, че страната няма нужната техническа инфраструктура, за да въведе подобна система. В крайна сметка, е-вотът беше заличен от закона. А това даде сигнал и на държавните институции, че проектът е стигнал края си и няма да се осъществи.

ЕДНА АДМИНИСТРАЦИЯ …

Самата работа по проекта за системата започна през 2017 г. За него бяха предвидени общо 1.5 млн. лв., от които почти 1.3 млн. лв. бяха по европейско финансиране. Отчет за харченето на парите няма.

Чак през 2020 г. беше създадено специализирано звено, което се занимаваше с работата по проекта. В него влизаха представители на ЦИК, Министерския съвет, МВР и няколко други министерства, ДАНС. От същата година има едно становище на звеното върху техническото задание за изграждането и внедряването на пилотната система за гласуване онлайн. В становището се прави силно критичен разбор на заданието, което е било изготвено от бившата Държавна агенция за електронно управление (сега министерство – бел.а.). Това е и единственият документ по проекта, останал от въпросното звено.

Известия за негови заседания има само през 2020 г.; съставът му обаче се обновява до август 2022 г., после следите му се губят. Звеното е било създадено на основание на разпоредбата за е-вота в Изборния кодекс, която „хартиената коалиция“ премахна, а с това отпадна и предлогът за съществуването му.

И ОЩЕ ЕДНА АДМИНИСТРАЦИЯ

В самата ЦИК съществуваше друго звено, наречено „Информационно и комуникационно осигуряване“. На него беше възложено да помага на комисарите при изработването на правила за провеждане на електронно дистанционно и машинно гласуване; да участва в процедурите по възлагане на обществени поръчки, свързани с двата вота; да осигурява взаимодействие по темата с други компетентни държавни органи и институции и т.н.

През септември 2022 г. звеното е преименувано на „Технологии за гласуване“. Възложени са му също по-конкретни и важни задачи – да участва във внедряването на система за е-вот, както и да разработи техническите параметри, стандарти и процедури за провеждането на експериментално гласуване по интернет.

„Технологии за гласуване“ поема функциите на заглъхналото по онова време специализирано звено. Няма обаче признаци, че работата е потръгнала. Още повече, че през ноември 2022 г. „хартиената коалиция“ организира погрома над Изборния кодекс, при който беше ликвидиран и е-вотът.

НА КОГО ОСТАВА МАШИННИЯТ ВОТ

И сега ЦИК е променила своя правилник, като „Технологии за гласуване“ вече се назовава просто „Машинно гласуване“. А всички изредени по-горе дейности, засягащи интернет гласуването – разработки, анализи, обществени поръчки и др., вече ще се провеждат само по отношение на машинния вот.

Основание на ЦИК за тази своеобразна административна реформа дават законодателните промени на „хартиената коалиция“. С поправките се задължаваше ЦИК да създаде звено за управление на машинното гласуване, което да „подпомага комисията във вземането на решения и координира провеждането на машинно гласуване“, както пише в Изборния кодекс. Комисарите получиха пълна свобода да определят състава и задачите на това звено. И те се възползваха от това – сега на практика запазват звеното същото като преди, само че го преименуват и го облекчават от функциите, които имаше по отношение на елиминирания е-вот.

Остава да видим дали новото/старо звено ще свърши също толкова „добра“ работа по отношение на машинния вот, колкото по интернет гласуването. Защото пред ЦИК стои голямо предизвикателство – да преработи непригодния за местните избори софтуер на машините. Вариантите са два – или комисията трябва да се справи сама, както отдавна би трябвало да прави, ако беше изградила необходимия експертен капацитет; или да постъпи както обикновено и да наеме външен изпълнител, който да свърши работата. Засега изглежда, че се върви към втория вариант с проведената среща с производителя на устройствата и техния софтуер „Смартматик“.

Остави коментар

Напипшете Вашият коментар
Моля въведете Вашето име тук

Последни новини

Разпети петък е най-скръбният ден за християните

Днешният Велики, или Разпети петък, от Страстната седмица, е най-скръбният ден за християните. В него си припомняме за страданията,...

ДНК тест категорично показа, че Велико Минков е баща на бебето на Габриела

Велико Минков е баща на малкото дете на Габриела Славова - Пеева, обвинена в убийството на съпруга ѝ Пейо Пеев. Това показват резултатите от...

Писателка изригна срещу защитниците на рекламите на хазарт

Публикацията е от фейсбук страницата на писателката Мария Касимова-Моасе по повод актуалните новини, че депутатите забраниха рекламата на хазарт и различни организации и медии...

Вижте как туроператор ви скубе, без да подозирате

"БОНУС пакет МАКСИМАЛНА СИГУРНОСТ" в случай на смърт на пътуващия е включил туроператор в офертата си за организирано туристическо пътуване. Това съобщи в ефира...

Тихомир Безлов: Може и да не бъдат приети окончателно промените в Закона за хазарта

Рекламата на хазарт е забранена и в момента, но регулаторите пренебрегват това. Това каза пред БНР Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията във...

Вижте още